torsdag 19 mars 2015

Yrkeskategorin som lyckas bäst med aktier

Vilken yrkeskategori lyckas bäst med sina aktieplaceringar?

Det borde ju vara de som har en utbildning inom ekonomi, kanske inom just revision eller bokföring? Eller är det välutbildade och välbetalda läkare, it-konsulter eller ingenjörer?

Enligt Börspodden så är det en helt annat yrkeskategori.

Lärarna.

Enligt Börspodden så tenderar lärare vara mer tålmodiga vilket betyder att de är långsiktiga. Som lärare kan man kanske inte förväntas sig se snabba resultat. Det är troligen ett yrke vars arbetsinsats först ser resultat efter en lång tid av arbete.

De har också i regel en bredare portfölj vilket i längden visat löna sig. Som lärare är man kanske van vid att hålla väldigt många bollar i luften, genom goda som dåliga stunder. Kunna inte bara hålla en röd tråd genom lektionerna med fokus på vad som ska läras ut utan också samtidigt hantera allt som kan uppstå i och runt ett klassrum.

Så ska man vara krass så lönar det sig kanske inte långa utbildningar inom t.ex. just ekonomi då det kommer till aktieplaceringar. Kanske är det bättre att ha andra specialfält. Inte minst för att få en bredare, annan, syn på saker och ting.

Kanske är det inte utbildning och kunskap om aktier som ger någon "edge" på aktiemarknaden. Det handlar kanske istället om attityder, vanor och förhållningssätt.

Något att fundera över när du håller på och skolka från föreläsningen om Aristoteles. Det kan kanske i längden vara mer lönande att lyssna på den och istället skippa corporate finance föreläsningen.
Någon lärare bland läsarna som vill ge en kommentar till ovanstående?

18 kommentarer:

 1. Det vore väldigt intressant att se vilken källa som Börspodden använt sig av.

  Jag arbetar själv lärare. Dock presterade jag sämre än index både förra året och även året innan dess. Dock var det säkert en bättre riskjusterad avkastning än snittet ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren. :)

   Radera
 2. Jag är också intresserad av källan.

  Dessutom misstänker jag att OM det är rätt så kommer det visa sig att lärare helt enkelt har en mindre population med högrisksparare.

  SvaraRadera
 3. +1 på intresserad av källan :)

  SvaraRadera
 4. Här finns lite fakta om studien
  http://www.businessinsider.com/openfolio-teachers-are-good-investors-2015-3

  MVH
  Miljonär innan 30

  SvaraRadera
 5. Fullständigt obegripligt!
  Lärare?
  Vad har lärare med investeringar att göra?
  Blir väl som att säga att rödhåriga är överreprensenterade i Novo Nordisk aktieägarlista. Dom kan inte ligga ute och sola, och tillbringar därför tiden med att studera fakta.
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde det mest provocerande i inlägget var tankeställare om att vad man skaffat sig för yrkesexamen och sorten av högskolepoäng inte verkade spela roll i hur man lyckas med investeringar. Inte att det just var lärarna. Vem vet. 2016 kanske blir blonda bönders år... ;)

   Radera
  2. Inte förvånad... Kommer ihåg jag sålde mina Avanza aktier för ett par år sedan för runt 150 kr. Var så glad att jag gick "break even" på affären. Det var på den tiden då det var ett par år av fallande vinster och stora IT investeringar. Vi vet alla idag var AZA aktien står i. Hade gjort 100% vinst vid det här laget. Så inte förvånad att de som bara låter sina investeringar vara (lärarna) får bäst resultat. Men visst, säga att en hel yrkesgrupp presterar bättre är troligtvis ganska trist slutsats. Hade varit bättre om de tagit fram personlighetsdrag.
   mvh
   Olle

   Radera
 6. Nu utvärderades en ettårsperiod i studien och det blir lite väl mycket tärningskastning för min smak. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så. Alla liknande undersökningar är ju om man ska vara mer allvarlig än provocerande mer utav kuriosa än exakt vetenskap.

   Radera
 7. Jag har inte hört podden men skulle inte bli förvånad om det stämmer. Jag brukar själv säga att kvinnor generellt sett är bättre jägare än män därför att de påfallande ofta gör som man säger och inte som man gör. Det skulle kunna vara så att de helt enkelt "gör som man ska" i stället för att tex kasta bort pengar på norska äventyr och liknande som många andra av oss. //Stavros

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre jägare, bättre bilförare, bättre investerare. Inte undra på att man har mindervärdighetskomplex ibland... :)

   Radera
  2. Ja, det är lite jobbigt det där med att det alltid finns någon som är bättre, och ju förr man inser att man inte alltid är bäst och att livet inte är en tävling, desto tidigare kan man fokusera på sådant som faktiskt är viktigt. //Stavros filosofen

   Radera
 8. Lagen om de små talen! Små statistiska urval är alltid överrepresenterade bland extremvärden. Du finner säkert en liten grupp (kanske rektorer?) i botten också!

  SvaraRadera
 9. Jag är lärare och har själv presterat bättre än index under de 9 senaste åren. Man glömmer lätt att de flesta lärare har mellan 5 och 8 års utbildning samt en del fortbildning vilket ger en bred kompetens om samhället i stort. I en lärares vardag är det ofta just analysförmågan som tränas vilket jag tror har inverkan på hur man lyckas med sina aktieplaceringar. Man ska även komma ihåg att det finns tusentals lärare i ekonomiska ämnen samt i matematik vilka har relevanta utbildningar för aktieplaceringar samt den vardagliga analytiska träningen.

  //inte förvånad trots att källan mkt väl kan vara tveksam

  SvaraRadera
 10. Brukar lyssna på Motley Fools podcasts. Grundaren till Motley Fool brukar säga att det enskilt bästa investeringstipset för spararen är att fördubbla tiden man håller sina aktier. Brukar man ha dem i ett år, prova två år.

  SvaraRadera
 11. Jag tror att det är så här. Några av de bäst betalda jobben för ekonomer finns inom den finansiella industrin som analytiker och investerare (sell side och buy side). Dessa har alla en hög utbildning vanligen från några av världens finaste universitet men de är väldigt mycket stöpta i en form och många av dem har gått direkt från skolans teoriböcker ut i arbete inom den finansiella industrin. Att du som ekonom och privatsparare med samma utbildning skulle kunna slå dessa på fingrarna vad gäller eknomisk kompetens är inte troligt. Att däremot andra med helt andra erfarenheter och referenser så som Läkare, Lärare etc skulle kunna hitta en edge ser jag inte som orimligt. Synd bara att jag är Ekonom:-)

  SvaraRadera