fredag 6 mars 2015

Berkshire Hathaway

Om man enbart vill ta sig igenom ett utländskt bolags årsredovisning så rekommenderar jag Berkshire Hathaways. I jämförelse med andra bolags mummel mummel, ändlösa noter och sida efter sida med färgglada bilder på onaturligt överlyckliga människor så framstår Berkshires som väldigt rakt och rättframt.

Jag ska inte gå in så mycket på det som var och en kan läsa själv. Däremot ska jag göra några minnesnoteringar, översatt till B-aktier.

Book-value är ju ett mått som ofta används som måttstock för Berskhire. Buffet själv menar på att ett rättvist värde för Berkshire ligger över det bokförda värdet. Därav är han redo att återköpa aktier om aktiepriset någonsin sjunker ned till 1,2 x BV.

Book value är dock även det ett diffust mått på "värde". Det inkluderar ju t.ex. inte den stora "floaten" som försäkringsverksamheten genererar d.v.s. de pengar som kunder betalar in i försäkringspremier och som bolaget förfogar över "gratis". År efter år har floaten vuxit för att nu motsvara 34 usd/B-aktie. I bokföringen anges "floaten" som en skuld och ingår inte i BV, medan den i praktiken används för att tjäna mer pengar. På så sätt är den ju en tillgång.

Tittar man på försäkringsverksamheten så gjorde den en vinst (underwriting profit) på motsvarande ca 1 usd/B-aktie. Detta exklusive vad man kan ha tjänat på "floaten" då underwritting profit förenklat är själva vinsten på försäkringsverksamheten.

Tittar man på de övriga verksamheterna så blev den sammanlagda vinsten 7,23 usd/B-aktie. Järnvägsbolaget BNSF har t.ex. en stor del av det då de bidrog med motsvarande 1,56 usd/B-aktie.

Tittar vi sedan på investeringsportföljen så är marknadsvärdet på ca 47 usd/B-aktie. Det vill säga marknadsvärdet på aktier i bolag så som Wells Fargo, Coca Cola, IBM, American Express m.fl.

Vill man göra det enkelt för sig så kan man ju ta redovisade vinster för de helägda verksamheterna 8,23 usd/B-aktier lägga på en lämplig multipel för att sedan addera investeringsportföljen. Exemplet skulle kunna se ut som följande.

8,23 x 15 = 123 + 47 = 170

Själv utgår jag dock från BV när jag försöker bedöma om det är fördelaktigt pris eller ej. BV ligger nu på ca 97,5 usd/B-aktie. Jag har sedan tidigare kommit fram till, och agerat utefter, att jag personligen är redo att betala 1,3 x BV för Berkshire. Det ger då 97,5 x 1,3 = 127 usd.

Det (+/- 5%) anser jag vara ett fullt skäligt pris i nuläget för ett av världens mest välskötta bolag. Priset just nu är 146 usd/B-aktie. Lite för dyrt i dagsläget för min smak, men om priset sjunker i framtiden p.g.a. dystrare tidningsrubriker så har jag med andra ord inga problem alls med att köpa fler aktier.

7 kommentarer:

 1. Läste också deras alltid intressanta ord i det årliga brevet och det man slås av är hur välplanerad framtiden i Berkshire efter Buffett är. De har tänkt på det mesta. Man slås också av vilken unik anda det är i BRK, Buffett hyllar det minimalistiska och Berkshires partners som alltid har varit aktieägarna. Jag ska lägga mig lång i BRK någon gång framöver vid tillfälle. Berkshire är ett bra sätt att få exponering mot USA tycker jag. BRK är som en välskött fond, men unik i sitt slag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja för den som inte vill grotta ned sig allt för mycket i enskilda aktier utan bara ha ett fåtal som komplement till fondsparande så är BRK i kombination med några svenska investmentbolag troligen en mycket bra långsiktig kombo.

   Radera
 2. Tack för dina, och riskminimerarens, uppdateringar kring BRK. De genererar få kommentarer men uppskattas starkt.

  /Hantverkarn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! En sak som jag märkt, och man som läsare kanske ska vara uppmärksam på, är att ju mer självklart ett innehav är ju mindre skrivs det om det. H&M är mitt största svenska. BRK är mitt största amerikanska. Båda väldigt välskötta bolag som det sällan finns någon anledning att skriva spaltmetrar om. De bolag som det skrivs spaltmeter om finns det ofta en massa frågetecken om, därav spaltmetrarna...

   Radera
 3. Berkshire Hathaway är ju en investeringsikon. Läs gärna Varför inte Berkshire?
  på Lundaluppens blogg ett inlägg från den 3 aug 2014.

  Vill minnas att jag och Spatacus hade föreslagit aktien till Lundaluppens portfölj.
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja titta där tyckte vi lika. :)

   Radera
 4. Vill jag ha i långa portföljen. Är så morbid att jag nog avvaktar köp tills Buffet vandrar vidare, kursen lär dippa en del även om bolaget är förberett.

  SvaraRadera