lördag 14 mars 2015

Fortum säljer sitt svenska elnät

Fortum säljer sitt svenska elnät. Största nya ägaren (50%) till det blir kanadensiska pensionärer via Borelais Infrastructure. Borelais Infrastrucutre är en underdivision till OMERS som handhar de anställda i delstaten Ontarios pensionsavsättningar. Fler än 440.000 f.d. poliser, räddningstjänstpersonal, skoledningspersonal, tunnelbanepersonal m.fl. står nu som majoritetsägare till elnät här i Sverige. Inget nytt dock, Borelais Infrastrucutre specialiserar sig på infrastruktur investeringar. Liksom Warren Buffett verkar de kommit fram till att det är en stabil och hyfsat pålitlig verksamhet som kommer generera pengar långt in i framtiden. Köpar-konsortiumet inkluderar även Första AP-fonden (12,5%), Tredje AP-fonden (20%) och Folksam (17,5%).

Första, andra, tredje och fjärde är ju s.k. bufferfonder i den svenska inkomstpensionssystemet. vid underskott i systemet ska fonderna tillföra pengar, vid överskott tillförs fonderna pengar. Även Sjätte AP-fonden är en buffertfond men en stängd sådan.  Inga medel tas eller tillförs.

Folksam är en av de största försäkringsbolagen i Sverige. Medlemsägt.

Prislappen sägs bli 6,6 miljarder euro (skuld och kassafritt). Jämför med Fortums nuvarande börsvärde på 18,9 miljarder euro. Transaktionen kommer då ge en rejäl vinst då det bokförs under Q2, ca 5 euro/aktie.

Kanske jag vandrat lite väl långt in i dimman och missförstått någonting, men det är vid första anblicken en otrolig prislapp. Tittar man på Fortums svenska elnät så genererade det 2014 en försäljning på nästan 650 milj. euro. Drygt 10 gånger omsättningen är en hög prislapp. En tredjedel därav vore kanske mer "marknadsmässigt". M.a.o ser det ut som Fortum har sålt en krona för tre kronor!?

Mycket pengar blir det. En extra utdelning vankas ju i år p.g.a av försäljningar som skedde förra året. Kanske vankas det fler extra-utdelningar?

På Fortum säger man vidare:

"After the divestment of its distribution businesses Fortum will concentrate on the growth and development of our core businesses, based on our competences: CO2-free hydro and nuclear power generation and efficient combined heat and power (CHP) production. We will also continue to develop electricity sales and related customer solutions to our 1.3 million electricity retail customers," says Timo Karttinen. "We continue to have a strong presence in Sweden, and remain committed to develop our business in the Nordic countries while looking for growth opportunities in line with our strategy."

11 kommentarer:

 1. Själv köpte jag Fortum för några veckor sedan. Caset byggde på att utdelningen 1,1 EUR skulle kunna hållas, och att man skulle kunna avyttra distributionsverksamheten för 5,8 MDEUR.

  Brukar inte köpa bolag som Fortum. Själv är jag helt tagen av Novo Nordisk. Har skrivit om bolaget tidigare. En gigantisk sedelpress. Tänker inte släppa en aktie ifrån mig under 400 DKK.
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
 2. Håller med dig Lars, Novo är fantastiskt. Har du skrivit något stycke om novo jag kan läsa eller menar du i tidigare kommentarer. Novo har en fantastisk position och moat, och så de använder kassan. Mycket bra.

  G

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ G

   Har bara tagit upp bolaget i kommentarer. Fick upp ögonen för bolaget för några år sedan. Både kursen, och värderingen har rört sig genom taket sedan dess.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
 3. Jag gillar egentligen den pålitliga inkomstströmmen som elnäten innebär. Sitter dock kvar och ser vad som händer av pengarna. Välkomnar gärna extrautdelningar.
  Frågan är vilka investeringar Fortum kommer att göra framöver. Det har hänt lite i bolaget senaste 2-3 åren.

  Har er syn förändrats på bolaget något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Än så länge har jag inte ändrat syn.

   Radera
 4. Tror du att vi kommer att få se någon extrautdelning ifrån Clas Ohlson till hösten?

  Bolaget är obelånat och har 674 miljoner kr på banken. Bolaget delar ut i q2 och förra året så bjöd q4+q1 på ett kassaflöde efter investeringar på 101 miljoner. Om detta året blir lika bra som det föregående kommer man alltså att ha 775 miljoner på kontot när det är dags för utdelning. Med 63 miljoner aktier så blir det ca 12kr per aktie i kassa...

  Man kan ju såklart inte dela ut allt utan bolaget behöver ju lite pengar för att hålla verksamheten igång. Men inte så himla mycket... Tittar man på balansräkningarna som publicerats dom senaste åren så har kassabehållningen av och till dippat ner under 200 miljoner. Eller ca 3kr per aktie.

  Det betyder att det borde finnas utrymme att dela ut 8-9kr utan att ta upp lån. Så att dela ut mindre än så är ju bara till att sitta och tjuvhålla på atieägarnas pengar... En höjning av ordinarie utdelning till 5kr känns given. Kanske även 5,25. Men frågan är om vi även kommer att få en 3-4 kr extra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att sia om. Balansräkningen är ju visserligen helt ok med väldigt lite skulder nu för tiden, men även om kassan är ca 200 milj mer än "normalt" så är ju leverantörsskulderna också ca 200 milj mer än "normalt". Kanske man bara ser till att beta av på dem nästa kvartal. Extra utdelningar har jag dock ingenting emot.

   Radera
 5. Om ni gillar den reglerade och säkra elnätsaffären så borde ni titta närmare på norska Hafslund, där en stor del av vinsten (och värdet) kommer från elnäten. Ett annat plus är att kraftgenereringen är 100% vattenkraft baserad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag håller faktiskt ett öga på Hafslund. Ser stabilt ut när man fokuserar på kärnverksamheten sedan några år tillbaka.

   Radera
 6. Jag undrar om köparna vet vad det är för elnät som de har köpt. Fortum har ganska mycket gamla nät som kommer att kräva enorma investeringar framöver. Positiva kassaflöden kan de nya ägarna nog drömma om :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns som infrastruktur-investeringar (eftersom de upplevs säkra och trygga) är lite på modet just nu. Lite som den "fluga", investeringar i jordbruksmark utrikes var för ett par år sedan.

   Radera