tisdag 24 mars 2015

Kinnevik

En av huvudägarna till Kinnevik, Max Stenbeck, avled för ett tag sedan. Enbart 30 år ung p.g.a. sin diabetessjukdom. Det är alltid en chock när någon ung dör, liksom beklagligt. Det är tungt att missta någon. En del världsliga saker som vi finner viktiga blir lätt oviktiga när allt sätts på sin spets.

Vänder vi ändock blickarna mot världsliga saker så som själva bolaget Kinnevik så är det en del på gång.

Blocket-kopian Avito sägs vara på gång att noteras. Kinnevik äger 31% av Avito och värderar sin andel till motsvarande ca 8 kr/Kinnevik-aktie.

Kinnevik har ju lyckats vara med om att sätta fler IT-bolag på börsen, t.ex. Zalando och Rocket Internet.

Kinnevik har även sålt en del av sitt Transcom innehav, men det gör relativt liten påverkan på Kinnevik i stort. Helt klart har Zalando och Rocket Internet större påverkan.

Tittar man på deras börsvärdering i nuläget så motsvarar det 56 respektive 30 kr/Kinnevik-aktie. Tittar vi på hela Kinneviks substansvärde, 304 kr, så utgör hela 51% av den av olika e-handel och marknadsplatser.

Man har lagt en hel del vikt vid att samarbete med de tyska bröderna Samwell, som är grundarna till bl.a. Rocket Internet. Zalando är t.ex. också sprungen ur detta samarbete liksom många av de övriga online-satsningarna också.

Vad är bröderna Samwell för superentreprenörer då? En del av den kritik de fått utstå är att de egentligen inte kommer med nya ideer. De kopierar helt enkelt andras. Sedan är de duktiga på att "pitcha" och få investerare att investera i deras projekt. Kapitalstarka investerare så som Kinnevik.

Det sägs ta ca 3-9 år för ett e-handelsbolag att nå break-even. Det är m.a.o. ganska många förlustbringande år man i regel måste uthärda innan det eventuellt börjar visa svarta siffor. Dessutom så krävs massiva marknadsföringsresurser för att nå ut. Det är ju inte någon naturlag att det är den med bästa produkten som slår igenom, utan det brukar ju vara den som marknadsförs bäst. Marknadsföring kräver pengar.

Man kan alltså säga att Kinneviks framtid och eventuella substanstillväxt till stor del anförtros till dessa tyska bröder. Då Kinnevik byggt upp ett så pass omfattande samarbete med dem.

Ett exempel på projekt som nyligen lanserats i London är ZipJet. En slags kopia av amerikanska Washio. ZipJet är i princip en tjänst där Londonbor i de lite "finare" kvarteren kan boka hämtning och tvättning av tvätt för att sedan få det hemlevererat igen inom 24 timmar. Bekvämt, smidigt och värt att betala för om man får tro en del.

Dessa start upp projekt kräver en hel del kapital och som jag varit inne på tidigare " Tittar man på utdelningstillväxten så har den de senaste åren varit mycket god. Tyvärr får jag nog lov att säga så tror jag att den kommer vara mindre god framöver. Det räcker att se hur mycket utdelningar Kinnevik självt beräknas få ta emot från sina innehav framöver så syns att det knappt täcker de utdelningar de kommer/önskar ge till sina ägare i sin tur. Detta förhållande gör att jag bedömer att utdelnings-tillväxten kommer stanna upp. Såvida ingen online-satsning blir en ny kassa-ko. Men som sagt dem räknar jag helst inte alls med." Så bekräftar ju den lilla höjningen med 25 öre i utdelning i år att Kinneviks fokus flyttats. Innehållet i substansen av Kinnevik ger samma bild. Liksom VDs uttalanden.

Jag tror den här utvecklingen kommer att fortsätta. Kinnevik kommer fortsätta försöka utvecklas till ett entreprenöriellt bolag inom online-segmentet, som bidrar med s.k. venture capital (uppstartskapital), styrelsearbete och kontakter. M.a.o. en slags riskkapitalbolag som har som sin affärside att medverka i bolagens tidiga utveckling. 

Den stora frågan är ju då bara hur man ska värdera bolaget? Själv är jag ju oerhört tveksam till att använda de multiplar som görs idag på online-verksamheten. Det finns dock andra skräckexempel.  Vostok Nafta värderar väl t.ex. Avito dubbelt så högt som Kinnevik gör. Jag är också tveksam till att använda börsvärderingen. Jag gör inte det ens med Industrivärdens innehav utan gör min egen bedömning för varje innehav. Börser kan lätt sticka iväg både uppåt och nedåt. Därav kan man ju heller inte "lita" på Zalandos och Rocket Internets värderingar. Alibaba tror jag värderas till nästan 20 gånger försäljningen! Jämför detta med att ett kvalitetsbolag som t.ex. HM brukar ligga på ca 3 gånger försäljningen och många e-handelsbolag (och klädbolag med för den delen) brukar ligga närmre 0,5 gånger försäljningen p.g.a. att det i regel är låga vinstmarginaler.

Men än en gång,Kinnevik vill ju inte vara ett bolag av idag, utan ett bolag för i morgon.

Aktuell kurs är i alla fall 289 kr.

Hur tänker du kring Kinnevik?

5 kommentarer:

 1. Kinnevik handlas till premium igen. Förra gången det hände gick det ju inte så bra... Kanske folk hoppas Avito skrivs upp i kvartalsrapporten? Jag har minskat mitt innehav i Kinnevik (2~12 Feb) och ökat Investor (2~17 Feb). Det var i alla fall kortsiktigt rätt, men vem kan spå framtiden?

  Jag vet inte om innehaven tar fart snart eller inte. Har gått segare än index senaste tiden men Kinnevik historiskt har ju gått +500% på 10 år (20% per år) mot index +225%.

  SvaraRadera
 2. Jag rör inte mina Kinnevik. Det är möjligt att värderingen är något hög. Men behåller tillsammans med H&M i ur och skur. Jag resonerar som så ifall jag vill ha exponering mot webb-företag så är Kinnevik bäst lämpade att hjälpa till med det.

  SvaraRadera
 3. Vill bara påpeka att East Capital har ingenting med Avito att göra, tror du menar Vostok Nafta.

  Annars bra inlägg!

  SvaraRadera
 4. Avito kan bli mycket lönsamt om dom får samma genomslag som blocket i Sverige.
  Ryssland har runt 150 miljoner invånare och andelen som använder internet är låg men den kommer växa enormt och Kinnevik säger att antalet sidvisningar under tredje kvartalet 2014 var 18 miljarder, jämfört med 11 miljarder för samma period år 2013, alltså en tillväxt över 60% och siffran 18 miljarder är så enorm att jag var tvungen att kontrollfråga och det stämmer.
  För att få perspektiv på vad det är så motsvarar det 200 miljoner sidor per dag. Om vi räknar med att en normal besökare tittar på 50 sidor så motsvarar det 4 miljoner besökare per dag (blocket servrar skulle stanna). Ta en krona av var och en skratta hela vägen på vägen till banken.

  SvaraRadera