lördag 11 oktober 2014

Lundaluppen slutar - Börsen rasar

Det har nog inte gått någon förbi att aktie bloggosfärens eminenten Lundaluppen beslutat att lägga bloggen åt sidan - Packar ihop

"Var sak har sin tid och efter nästan fem år är det dags för Lundaluppen att packa ihop väskorna."

Med rätta åtföljs inlägget utav hundratals kommentarer som tackar för det Lundaluppen på ett föredömligt sätt lyckats förmedla - att man sakta men säkert kan bygga upp en betydande aktieportfölj genom att konsistent följa en egen vald strategi. Det har inte krävt att man hela tiden prickat in toppar och bottnar. Ej heller hävstångsinstrument eller andra strukturerade finansiella produkter. Det har gått genom att köpa några andelar i taget, i välskötta företag, när priset bedömts vara ok.

Lundaluppen har naturligtvis varit en jättestor inspirationskälla för mig också och jag sällar mig också till de som tackar och bockar för möjligheten att fått följa med på Lundaluppens resa.

Samtidigt som Lundaluppen packar ihop så har börsen gått ned med ca 5% sedan han annonserade sitt avslut.

Är detta en Lundaluppen effekt? Är detta början på det stora raset? Står vi vid avgrundens kant?Vet inte, men smärre kursrörelser (som dessa den senaste veckan de facto är) är inte ovanliga.

Nästa vecka börjar älgjakten. Kanske börjar då även jakten på ok prissatta aktier.

Under en period nu har det varit tunt med acceptabla köplägen. Det ultimata är ju om man har minst ett dussin bolag som man kan tänka sig att köpa aktier i eftersom de är ok prissatta. Det är mindre kul när enbart ett fåtal känns acceptabelt. Att välja på 12 aktier att köpa för månadssparandet är angenämare än att ha 1-3 att välja på.

Att välja bland bolag som har en väldigt hög kvalitet är angenämare än att välja bland bolag med mer medioker kvalitet.

Själv så kvalitetsrangordnar jag bolag jag är intresserad av. Detta för att jag, om tillfälle ges, mycket hellre köper i ett bolag av högre kvalitet (= lägre risk) än i ett bolag med lägre kvalitet. Sedan spelar pris också naturligtvis in, men pris kan enligt mina ögon aldrig helt kompensera för kvaliten. Bland de "ratade" bolagen är inte jag och letar i alla fall även om det finns andra som gör det mycket framgångsrikt.

Så är vi på väg rätt in i kaklet nu då? Vet ej. Det kvittar också. Får man ont i magen för svängningar på 5% på en marknad så bör man se över sin strategi. Själv ser jag detta som en möjlighet att kanske bli lite mer aktiv.

19 kommentarer:

 1. Tack för ett klokt inlägg även om jag faktist får lite ont i magen när börsen går ner 5% på kort tid.
  Även om jag själv har en investeringsstrategi där jag primärt fokuserar på utdelningstillväxt så blir jag inte helt opåverkad efter att en lång arbetsdag tvingas konstatera att värdet motsvarande en månadslön gått upp i rök...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra att vara medveten om sina känslor. Kunskap om sig själv och hur man fungerar är den enda edge man egentligen kan ha.

   Radera
 2. 5%??!!!

  Buffett brukar tala om att om man inte tål 50% har man inte på aktiemarknaden att göra.
  Med vänlig hälsning
  Lars
  P.s Har skrivit lite på lundaluppens blogg. Mest om den effektiva marknaden. Konsten att handla dyrt etc. Intresserad av att jag hänger på din blogg när jag får lust att skriva något?? Jag menar lite Off Topic ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är jättevälkommen att hänga här Lars både med on- som off-topic inlägg. Du har ju en skärpa i både ord som tanke som är svår att matcha. Jag ska reservera en egen barstol till dig också så det är lätt att hitta dig (tagga inlägg som du kommenterar i med "Lars") ;)

   Radera
  2. Jag tror jag har hängt lite väl mycket på Lundaluppen tidigare. Efter att nu ha spenderat någon vecka på denna blogg så inser jag att den är väldigt väldigt bra. Ska bli kul att börja följa dig Spartacus. Inget ont som inte har något gott med sig :-) /Niklas

   Radera
 3. Ja du Lars - jag "tål" långt mer än 50% i börsnedgång men det förhindrar inte att jag blir negativt påverkad vid en sättning på 5% under kort tid...

  SvaraRadera
 4. Min portfölj har tappat 10% senaste 4 månaderna. Ingen fara på taket. Blir bara glad då nya köptillfället uppstår. Har minst 15 år som investeringshorisont och köper aktier jag vill behålla resten av livet. Köpte på mig ett gäng INDU C igår.

  SvaraRadera
 5. Det vore ju roligt om även Lundaluppen kommenterade lite här även framgent...

  SvaraRadera
 6. Det river alltid lite när det går ner, lite skräckblandad förtjusning. Jag tänkte börja läsa årsrapporter imorgon, men är lite osäker på var jag ska börja. Har från början tänkt mig SHB med tanke på att jag själv äger aktier i dem och lundaluppen själv har en ordentlig genomgång av den sen i våras. Men det är mustiga 200s. Tror du det är ett bra första case eller har du ett bättre förslag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det är sunt att läsa årsredovisningarna från de bolag man äger aktier i. Har du fler innehav så rekommenderar jag att även kika igenom dem. Det är en bra början. Nästa steg vore kanske att även läsa årsredovisningarna från konkurrenterna samt även årsredovisningarna från bolag med erkänt mycket hög kvalitet t.ex. HM (om du inte redan har det).

   Radera
 7. Spartacus Ericsson har ju doppat en hel del nu, har du funderat på att köpa aktier i det bolaget? Jag hoppas på en större nedgång nu OCH sneglar lite på Ericsson.
  Mvh
  Eko Trygghet från mobilen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag är inte direkt sugen på ett direktinnehav i Ericsson. Kursdoppet kommer från en toppnotering. Om man förutsätter en "normal" vinst på ca 4 kr/aktie och en rörelsemarginal på ca 10% så är det ändå inte jätteattraktivt nu. Utdelningarna har man hållit i men det egna kapitalet verkar sakta urholkas. Jag tycker det verkar vara en svår bransch att förutspå. Jag har dock exponering mot Ericsson via Industrivärden.

   Radera
 8. "Är detta en Lundaluppen effekt?" Fool by randomness!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite inspiration från kvällstidningsjournalistiken. ;)

   Radera
 9. OT: Vet du möjligtivs hur man importerar börskurser till excel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr. :/ Kanske någon annan?

   Radera
  2. Har gått över till Google Spreadsheet istället

   Radera
  3. Vet du hur man importerar aktiepriser till Google Spreadsheet?

   Radera
  4. Det finns lite att läsa här

   Radera