torsdag 23 oktober 2014

Coca Cola Q3

Läskeblask tillverkaren Coca Cola har rapporterat. Coca Cola Q3 2014 Ett av världens mest kända varumärken. Säljer i praktiken mest koncentrat, som utblandat med vatten når konsumenter världen över.

Det udda i sammanhanget är att det säljer faktiskt ganska bra fast likvärdiga och billigare produkter brukar stå i hyllorna bredvid i butikerna. Ja, så fungerar basen i marknadsekonomi. Konsumenterna får köpa, och betala för, det de vill ha. Många vill ha Coca Cola


Den senaste rapporten var ingenting som gladde aktiemarknadens aktörer då kursen sjönk något. Omsättningen har sjunkit något. Vinsten för Q3 landade på 0,48 usd/aktie. 2013 var vinsten 1,90 usd/aktie och visst ser det ut som om den kommer landa runt där även i år.

Ingen tillväxtsmaskin m.a.o. och optionsprogram och diverse andra överdrivande ersättningar till ledningen kan ju diskuteras. Det går dock inte komma undan att Coca Cola får anses som väldigt stabilt.

Årlig framtida vinst- och utdelningstillväxt (per aktie) anser många analytiker kommer ligga på ca 7%.Just nu ger Coca Cola 1,22 usd/aktie i utdelning vilket till nuvarande pris om 41 usd ger en direktavkastning på 3%

Räknar vi samman förväntad värdetillväxt med utdelningar kan man troligen se fram emot en förräntning om nästan 10%/år. Inget exceptionellt. Definitivt inte om man jämför med alla tillväxtsraketer som varit i ropet det senaste, eller turn around case som kan tredubbla värdet OM de vänder. Dock fullt tillräcklig om man är villig att låta tidens vagnshjul snurra på i maklig takt. Dessutom får nog Coca Cola anses som väldigt defensivt. Kriser må rasa världen över, men likt förbaskat kommer väldigt, väldigt mycket folk välja Coca Cola framför en billigare dito i hyllan bredvid.15 kommentarer:

 1. Äger du själv aktier i KO?

  SvaraRadera
 2. Jag själv tyckte inte sista rapporten var nå vidare. Aktien rasade ju runt 6 % på nyheten. Har vart ägare tidigare men sålde min post KO då börsen gick ner ca 10 % nu och då var det för att jag låg 10 000kr plus på den och tyckte svenska börsen gav finare tillfällen för framtida avkastning. Investerade istället i Hufvudstaden 86kr , Industrivärden 116kr , Volvo 75kr, Sandvik 76 kr samt lite hm mellan 270-280kr. Betalade också av mitt sista lån på 50 000kr som nu i efterhand var dumt då börsen stigit så mycket igen. Men är ju alltid tryggt att slippa vara skyldig pengar :-) Får hoppas KO går bättre framöver. Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Man får påpeka att en förräntning på 10% gör att kapitalet dubblas på sju år. Vilket betyder en angenäm resa till mycket begränsad risk. KO är ju en investeringsikon. För en defensiv värdeinvesterare tycker jag aktien har en given plats i portföljen. Skrev om KO på lundaluppens blogg när den gav en direktavkastning på 3%.
  Äger själv KO aktier.
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänker samma, bekväm resa till väldigt låg relativ risk. Som bloggaren Dividendmantra (älskar denna blog) skrev så har Coca Cola 19 olika brands alla värda mer än 1 miljard dollar.. Jag köpte mina första colaaktier på 6% dippen nyss.

   Radera
 4. Spartacus redovisar du din portfölj i sin helhet någonstans? Uppdaterar du oss om alla köp och försäljningar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Inga uppdateringar av köp eller försäljningar i realtid heller. Det går inte "Följa John" på mig. Det är inget jag önskar eller vill bidra till. Det brukar dock synas i olika sammanhang då något hänt i portföljen. Det brukar beröras i något inlägg när det passar i sammanhanget. Bolag som omnämns här intresserar mig av en eller annan anledning. Ibland skriver jag också om saker som jag bara vill skriva av mig om också, olika investeringsstilar, världshändelser eller dylikt. Ibland försöker jag skriva negativa saker om saker jag tycker är bra, ibland försöker jag hitta ljusglimtar i saker jag tycker är dåligt.... Jag vet. Det är rörigt... :/

   Radera
  2. Jag måste säga att jag gillar iden att inte hela tiden hålla läsarna uppdaterade om hur du förvaltar din portfölj. Det blir liksom svårare att leka "Följa John" och tydligare att var och en ansvarar för sina egna investeringsbeslut, och konsekvenserna av dessa. //Stavros

   Radera
 5. Har analytikerna rätt så känns det ok. Jag är inte övertygad om det men behåller mina KO då jag ändå tror på dem på sikt. Som sagt, väldigt defensivt. Trevlig helg!
  /Frösöfrasse

  SvaraRadera
 6. Vad är din åsikt att det spenderas mer och mer pengar hos alla västerländska stater på "health promotion". Många av de folksjukdomar som drabbar västerländska samhället kan dras som orsak till ohälsosam kost och dryck. Alla vet ju att läskeblask inte är hälsosamt och alla dessa alternativa aspartam-light-lösningar-på-problemet är bara fake. Nu kanske KO kan anpassa sig men grunden är ju att sälja ohälsosamma drycker. Hur kommer det påverka företag som KO om 10 år när den lägsta samhällsklassen kommer ha större kunskap om vad som orsakar hälsoproblem och inte. Kommer det precis som med rökning bli mer och mer restriktioner på socker och fett?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där tar jag med ganska mycket ro. Det går alltid trender inom hälsotänket och jag vill tro att det finns mycket ekonomiska intressen bakom trenderna också. Hälsotänk är ju egentligen inte svårt - ät lagom, rör på dig lagom, ha kul och njut av livet - Det fungerar för både för psyke som kropp, men det ska hela tiden kompliceras. Ett tag var socker den stora boven, sedan var det fett i maten. Nu senast har väl kolhydrater bannlysts i många dieter och kött och raw-food är modernt i vissa kretsar, medan köttprodukter är bannlysta i andra.

   Radera
  2. Fast hälsotänket är ingen trend. Cigarettfimpande är ingen trend. Den är här för att stanna. Till och med Ryssland har förbjudit rökning på alla restauranger och pubar. Titta på hur mycket olika regeringar runt från USA till Island spenderar på hälsokampanger. Inte gör de det i medborgarnas intresse. Det ligger i statens ekonomiska intresse att så få som möjligt är sjuka. Sjuka = Kostar mer pengar. Och de sjukdomar som produkter från McDonalds och Coca Cola producerar är de största problemen i hela processen.

   Radera
  3. Jag tror inte det gör så stor skillnad för Coca Cola. Om det är socker som bekämpas så går det diversifiera sig i andra produkter (vilket redan görs). Jag ser inte att efterfrågan av smaksatt vatten och dylikt kommer att minska märkbart. Folk köper tydligen detta i ur och skur (vanligt vatten på flaska säljer ju t.o.m. i Sverige där vi kan dricka vatten ur kran). Coca Colas styrka är ju inte ett hemligt recept på just Coca Cola. Det är deras distributions nätverket och kapacitet inom marknadsföring. Visst finns det anledning att tänka sig för innan man köper KO-aktier. Dock ligger min oro inte på någon högre nivå utan jag tar det som sagt ganska mycket med ro.

   Radera
 7. Har inte aktien själv, och undrar om CocaCola ägnar sig åt återköp av egna aktier som McDonalds och Apple ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men det tyvärr berikar sig ledningen sig rikligt med aktieoptioner också vilket gör att återköpseffekten inte ger den effekt den skulle kunna haft för de pengar man lägger på det.

   Radera