måndag 6 oktober 2014

Rocket Internet och Zalando

Rocket Internet och Zalando börsnoterades nyligen båda två. Båda är ju viktiga innehav av Kinneviks onlineportfölj. Även om jag inte köpt Kinnevik-aktier på mycket länge så har jag heller inte avyttrat några. De har hängt med i portföljen.


Rocket Internets noteringspris blev 42,50 euro per aktie. Kinnevik äger efter noteringen ca 14%. För Kinnevik motsvarade det ett värde på sitt innehav 8,5 miljarder kr (ca 30 kr/Kinnevik-aktie) Nuvarande kurs för Rocket internet finnes här:  Rocket Internet

Zalando prissattes till 21,50 euro/aktie. Kinnevik äger ca 32% vilket motsvarar ett värde om 15,5 miljarder kr (ca 55 kr/Kinnevik-aktie). Nuvarande kurs för Zalando finnes här: Zalando

Noteringarna har dock inte gjort att värdet på Kinnevik-aktien stigit i höjden, tvärt om. Både Rocket Internet och Zalando handlas idag något billigare än vad de noterades för. RKET ligger på ca 36 euro och ZAL på ca 19 euro.

Jag kan inte värdera de verksamheterna. Därav har Kinnevik alltid bara varit intressant för mig då man kunnat köpa Kinnevik till ett pris som motsvarar ett rimligt pris för de andra vinstgivande verksamheterna och fått resten "gratis". Jag tänker fortfarande så.

Därav ligger Kinnevik kvar i "byrålådan". Jag "tradar" inte om jag kan undvika det, utan köper bolag som ser attraktiva ut för stunden sedan hoppas jag få anledning att hålla dem länge.

8 kommentarer:

 1. Bolagen du inte kan värdera står för 30% av Kinneviks aktiekurs(eller substans?)och därför får aktien bara ligga kvar i hopp om att framtiden ska föra något gynnsamt med sig? Med tanke på att Kinnevik är mitt inne i en period av förändring så känns det rätt så intetsägande.

  Kan du inte utveckla svårigheterna i att värdera bolagen och varför resterande bolag i kinnevik-koncernen ändå gör det intressant att äga aktien? Tex..

  Mvh/ Sock


  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovisst. Jag har en hög direktavkastning baserat på inköpspris på Kinnevik och jag befarar inte än så länge att den ska sjunka utan att utdelningar kan fortsätta ticka på. Dock tror jag att de stora utdelningshöjningarnas tid är förbi. Framtiden behöver inte föra med sig något extra gynnsamt. Det är ok som det är nu. Köpt till ok pris och nu tickar utdelningar in. Online bolagen gör inte vinst därav vet jag inte hur jag ska behandla dem. Jag ansåg Kinnevik köpvärt då man fick de vinstgivande delarna för ca 6-7 x ebit och resten "gratis". Jag säljer ibland men det ska vara klart värt att skatta för vinsten då samt så ska det finnas ett tydligt alternativt som gör det värt att sälja. Jag har medvetet innehav i depå för jag anser att det ger en inlåsningseffekt som jag långsiktigt har nytta av. Skatter på vinst är inte största hotet mot mina aktieportfölj, det är att jag schabblar till det (större risk för det i t.ex. ISK som gynnar handel fram och tillbaka) i ett försök att maximera avkastningen.

   Hoppas det gav lite mer kring hur jag tänker. :)

   Radera
  2. Är det inte lite väl negativt tänkande om den egna förmågan? :-)

   Jag har svårt att tro att Spartacus "schabblar till det", och ISK är mycket lönsamt, om man bara vet hur man gör.

   Vill man lära sig något om aktieportföljer, så rekommenderar jag det här inlägget.. :-)
   http://spartacusinvest.blogspot.se/2013/11/november-3-ar-senare.html

   Besser

   Radera
  3. Hehe ja kanske det. Jag har faktiskt schabblat till det ibland, men peppar, peppar inte egentligen gjort några större förluster (än). :)

   Radera
 2. Det händer saker kring Yara just nu. Dels är det strul med ledarskapet efter att Svein Richard Brandtzæg fick kalla fötter och nu sparkas Haslestad som VD,

  http://www.dn.no/nyheter/naringsliv/2014/09/26/1721/Yara-International/kaller-kuvending-uprofesjonell
  http://www.dn.no/nyheter/finans/2014/10/07/1210/Yara-International/-det-vitner-om-desperasjon-og-en-form-for-panikk)

  Samtidigt bekräftade Yara att det pågår förhandlingar med Cf Industries om ett samgående och kursen har gjort ett ryck uppåt. Jag har forskat runt lite och blir mer och mer positiv till en eventuell sammanslagning. Cf industries verkar vara ett relativt aktieägarvänligt bolag med sunda finanser.

  Sänkta produktionskostnader med hjälp av billig amerikansk gas och kraftigt ökad volym låter inte dumt alls.

  Presentation av Cf industries i länken nedan
  http://phx.corporate-ir.net/External.File?item=UGFyZW50SUQ9MjQ2ODA1fENoaWxkSUQ9LTF8VHlwZT0z&t=1

  SvaraRadera
 3. Jag har följt händelseutvecklingen kring Yara lite vid förbigående, men av vad jag kan bedöma än så länge så skulle ett samgående inte vara till någon direkt nackdel.

  Just nu håller jag tummarna för att kurserna på börsen ska fortsätta ned. Det kanske blir en intressant höst ändå. :)

  SvaraRadera
 4. Jodå det har varit ett par mörkröda dagar på börsen och det bådar gott inför hösten. John Deere Co och Industrivärden ser jag som köpvärda i dagsläget.

  MCD tror jag kan få fart nedåt om börsen dyker. Det är riktigt mycket negativt kring bolaget, ”Globala megatrender”, matskandaler och ledningen är ”värdelös” osv osv. Min bevakningslista lyser grönt vid 79$. En bit kvar med andra ord.

  Lundbergföretagen tickar nedåt i stadig takt och förhoppningsvis kan vi nå 250kr i höst. Eller det kanske är önsketänkande ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas kan man ju alltid. :)

   Radera