torsdag 23 oktober 2014

Höstrapporter

Mitt inne i en rapportperiod kan det vara svårt att hänga med i alla rapporter. Här kommer i alla fall lite korta notiser om några.

Telias Q3 rapport finns här: Telia Q3 2014

Sjunkande rörelse- och nettoresultat för tredje kvartalet.

Man fortsätter rusta för ökat dataanvändande. Investeringar i detta proklameras för 2014-15 samtidigt som verksamhetsförändringar under 2015-16 ska ge kostnadsbesparingar. Man räknar med att dela ut minst 3 kr i utdelning för 2014 och 2015, men den som är luttrad vet att VD ord väger lätt om det sker saker i verksamheten som omöjliggör detta. Jag misstänker dock att många kommer tänka på Telia som ett alternativ till en högränteplacering efter de orden.

Vinsten som 12 månaders rullande ligger på 3,18 kr/aktie. Det motsvarar med dagens kurs på 48 kr PE TTM 15 och en direktavkastning på 6,25%.

Jag läser inget som får mig att ändra hållning kring Telia "TeliaSonera är hyfsad stabil men utan egentlig tillväxt. Då är det extra viktigt att få ett bra pris."Axfood lämnade en kanonrapport: Axfood Q3 2014 bl.a. på grund av rekordrörelsemarginaler (4,5%).

Rullande 12-månadersvinst ligger nu på 19,85 kr. Det bör inte bli något problem att dela ut 15 kr till våren. Det här har också satt sitt pris i aktiekursen. Värderingen ligger nu när kursen är 415 kr på PE TTM 21 och direktavkastningen 3,6%. Som så ofta så har dyr blivit dyrare.
Tele2´s rapport finns här: Tele2 Q3 2014


Tele2´s planhalva är ju främst mobiltjänster. Vilket bl.a. syns på omsättnings "tårtan" nedan.Man är också inblandad i en del strukturaffärer så som försäljning av sin norska verksamhet till Telia Framtida tillväxt har man tidigare sagt kommer främst komma i Nederländerna och Kazakstan. Detta verkar också stämma. I alla fall enligt Q3-rapporten Tillväxt kommer dock inte av sig själv i telefonbranschen utan det kräver ju både investeringar i teknik som marknadsföring.

Hittills i år (Jan-Sep) har man tjänat 4,76 kr/aktie. Runt 7,50 kr/aktie för helåret kanske inte är helt omöjligt att uppnå vilket gör att 2013 års utdelning på 4,40 kr kan anses rimlig att upprepas. Huruvida det blir så står dock i stjärnorna. Huvudägarna Kinnevik brukar i alla fall vara måna om att få ut så mycket pengar som möjligt. Kurs just nu är 91 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar