tisdag 28 oktober 2014

Blandade rapporter - Beijer Alma, Kinnevik, Fortum

Först är det väl värt att notera att Riksbanken sänkt repo-räntat till 0%. Tydligen förväntas ingen höjning förrän under 2016.

Därefter kan vi vända blickarna till någon av de alla rapporter som kommit i dagarna.

Beijer AlmaBeijer Alma Q3 2014, sett till hela bolaget verkar få ett minst lika bra år som förra. Mellan de olika affärsenheterna skiljer det sig dock. Lesjöfors har sett lägre efterfrågan p.g.a. lägre efterfrågan på chassifjädrar. Habia Cables försäljning ökade p.g.a. ökad efterfrågan från telekom-kunder.

Vinsten för Jan-Sep landade på 8,12 kr/aktie (7,32) vilket ger ett 12-månaders rullande på  10,39 kr/aktie. Värderingen landar således då kursen är på 170 kr på PE TTM 16,4 och direktavkastningen på 4,7%.

När det gäller Kinnevik så är bland det mest noterbara att Zalando och Rocket Internet nu noterats. I skrivande stund så ligger väl marknadsvärdet på 4,7 miljarder euro respektive 5,8 miljarder euro.

Kinnevik redovisade ett substansvärde på 276 kr/aktie för Q3 2014. Då stod online-segmentet( inkl. innehaven i Zalando och Rocket Internet) för 129 kr av det. Millicom för 79 kr/aktie, Tele2 för 43 kr/aktie och MTG för 11 kr/aktie.

Angående MTG så rör ju Ryssland runt igen. Tydligen så gillar man inte utländskt ägande då. En lagändring gör att utländska ägare (eller troligare så gillar man inte regim-oberoende medier sedan tidigare har man ju förbjudit och blockerar sajter som publicerar uppmaningar till protester som inte "sanktionerats") får max äga 20% i mediabolag i Ryssland. Detta drabbar MTGs verksamhet.

Ockupationen av Krim-halvön och Donetsk och Luhanks områdena i östra Ukraina tror jag inte har gynnat rysk ekonomi. Rubeln har tappat en hel del i värde och sanktioner har införts härs och tvärs. Dessutom slår ju nu oljeprisets fall direkt mot Rysslands ekonomi och statskassa då hälften av inkomsterna till statskassan kommer från oljeindustrin. Rysslands export domineras också av olja och gas då det inte verkar vara mycket annat från Ryssland som efterfrågas av andra (möjligtvis vapen då av vissa regimer). Dyrare rubel leder till dyrare import. Därtill så bidrar politiskt godtyckliga beslut till mycket osäkerhet (påpassning av McDonalds-restauranger lär ju t.ex. inte ha något annat än politiska förtecken). Nej om förtroendet för Ryssland från investeringshåll var grumligt redan innan så har det väl nästan totalhavererat nu för de som vill investera långsiktigt (de spekulativt lagda lockas dock säkert). Den politiska risken har kraftigt ökat och billigare priser kompenserar inte riktigt. Alla tal som multipliceras med 0 blir ju i slutändan 0.

Via Ryssland kommer vi då in på Finland. Det EU-land som har längst gemensamma gräns med grannen i öster. Ryssland och Finland har också ett relativt stort handelsutbyte. Försämrad rysk ekonomi drabbar därmed även Finland.

Vi kommer då osökt in på finska Fortum. Om något skulle kunna få mig till att sälja Fortum så vore det just den politiska risken i och med exponeringen mot Ryssland.

Noterbart kring Fortum och Jan-Sep är försäljningen av el-distributionsdelen i Finland och Norge. Redan under förra rapporten angav man att man räknade med att nå målen i den ryska delen 2015 när det gäller i rubel räknat men inte då det gäller i euro räknat p.g.a. valutakursrörelser.

Vinsten för Jan-Sep är 2,91 euro/aktie (0,84), men då är ju större delen p.g.a. försäljningarna. Tittar man på försäljningen så har den sjunkit drygt 10%. Försäljningen av distributionsdelen och satsningen på elproduktion i Ryssland gör ju att bolaget genomgår en förändringsprocess. Näst på tur till försäljning står troligen den svenska distributionsdelen. Det hela gör ju att Fortum blir mer beroende av just elproduktion och Ryssland. Tidigare har distributionsdelen i Norden stått för ca 1/5 av vinsterna.Visserligen en stark reglerad bransch, men ändå väldigt, väldigt stabil.

Samtidigt som Fortum strömlinjeformar sin verksamhet och blir mer beroende av elproduktion så har den nya svenska regeringen flaggat för ökad beskattning på kärnkraftproduktion. 2013 så kom 23,7 Twh från kärnkraft i Fortums produktion, drygt en tredjedel av Fortums totala produktion. Fortum äger kärnkraftverk i Finland och Sverige.

Det är inte helt fritt från gråa moln på Fortums himmel. Kurs just nu 17,90 euro/aktie vilket motsvarar en direktavkastning på 6,1%.




11 kommentarer:

  1. Blir intressant att följa dig om du säljer. Har just köpt Fortum. Tror du att de behåller sin utdelning från förra året?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just nu så ligger inte en försäljning nära, men det är ju ett alternativ (eller att sälja delar av) att ta till om risken bedöms öka allt för mycket.

      Jag har inget annat att gå på i nuläget än att anta att utdelningen bibehålls.

      Radera
  2. Jag tar inte i Fortum med tång just på grund av Rysslandsexponeringen. Beijer Alma älskar jag däremot som bolag och kan priset gå ned åker de in i portföljen omedelbart...

    En fundering jag haft är att Rysslandskrisen kan få positiva följdverkningar för Europas näst mest intressanta energibolag, CEZ. I dagsläget är jag restriktiv med bolaget då de har problem med korruption och kopplingar till Ryssland.

    Men om Rysslands spioneri fortsätter att eskalera (se: http://www.reuters.com/article/2014/10/27/us-czech-russia-espionage-idUSKBN0IG17B20141027) samtidigt som vi får brist på gas kan CEZ kostnadseffektiva kolkraftverk och reglerkraft bli intressant även för en rabiat kolhatare som mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Beijer Alma ligger också högt upp på min prio-lista. Det är som sagt bara det där med priset...

      Å andra sidan säger ju en del att det är bättre att köpa kvalitet lite dyrare än att lockas köpa skräp billigt (bara för att man inte fixar sitta på likvider för länge).

      Radera
    2. Jag missade Beijer Almas förvärv i Nordamerika som det rapporterades om samma dag som jag skrev ovanstående. Det lär höja omsättningen 3-4% och eventuellt öppna dörrar för nya affärsmöjligheter. Högre risk eller större möjligheter? Jag ser positivt på det iaf.

      Radera
  3. Jag har kvar min post i Fortum men blir mer och mer tveksam till affären just på grund av Rysslandsexponeringen (risk för Putin, korruption och valutakurser). Det som höll ihop affären (för mig i alla fall) var just den lilla men stabila intjäningen i distributionsrörelsen.

    Kärnkraften känns väldigt tveksam framöver med tanke på Fukushima och Tysklands beslut om nedläggning. Visst har Fortum en massa andra anläggningar med bl a vattenkraft, men de är inte huvuddelen av verksamheten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmmm mycket, mycket politik inblandat hur man än vänder och vrider på det inom elkraftsproduktion (och distribution).

      Radera
    2. Finland har ett stabilt stöd för kärnkraft även om senaste reaktorn försenats på grund av organisatoriska haverier (dålig samverkan mellan leverantören och beställaren samt inspekterande myndigheter).

      För att Fortum ska få problem krävs det i princip att det centraleuropeiska elnätet integreras med det nordiska samtidigt som utbygganden av sol/vind fortsätter och utan att man börjar ge ersättning till de kraftverk som reglerar den volatila produktion som kommer ifrån sol/vind.

      Just den problematiken finns beskriven här: http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3853832.ece

      Radera
    3. Tack för länken Aktieingenjören!

      Radera
  4. Hej Spartacus

    Man snackade tidigare om att Putin hotar med ett lagförslag som skulle ge dem tillåtelse att beslagta alla utländska tillgångar i landet. Tror du att det finns en risk för att lagförslaget går in, och i såna fall, om Ryssland skulle känna för att beslagta hela Fortums Rysslandssatsning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, jag kan inte gradera en sådan risk. Elproduktion bär en politisk risk överallt vare sig det är ryska subventioner, hot om beslagtagning eller nordiska länders skattelagstiftningar.

      Radera