onsdag 23 april 2014

Ganger Rolf

Lundaluppen har skrivit en del om Bonheur.

Analys av Bonheur
Nålstick på Bonheur
Bonheurs sammansättning
Bonheur utom FOE

Själv har jag noterat att flera riggoperatörer nedvärderats under den sista tiden (riggoperatören Fred Olsen Energy är kärnan i både Bonheur som Ganger Rolf). Anledningen är förmodad minskad efterfrågan på deras tjänster och således förmodat lägre inkomster. Vinsterna beräknas m.a.o. falla för flera av dem.

Tittar man på den här typen av bolag så är också makrofaktorer så som oljepriset en av ackilleshälarna . Att borra efter olja i havet lönar sig då priset hålls över en viss nivå. Om marknaden börjar flöda över av olja från en återupptagen libysk oljeexort, om Irak lyckas två till tredubbla sin oljeproduktion (som de hoppa på) samtidigt USA blir mindre och mindre beroende av energiimport så är det inte nödvändigtvis jättelönsamt att borra i havsbotten de närmsta åren.

Skagen fonder är ett exempel på fondbolag som tidigare (sensommaren 2013) köpt in riggoperatören Ensco på basis av att de ser ut som "billigt", men sedan sålt av (till t.o.m. lägre kurs) då man omvärderat framtidsutsikterna för dem. Är det då klokt av småsparare att ge sig in och köpa bolag verksamma i branschen kan man ju då undra? Kanske inte.

Dock, utan att ha något direkt att tillföra till Lundaluppens analys, så är Bonheur/Ganger Rolf exempel på en situation då ett finansiellt starkt bolag står inför problem av viss cyklisk karaktär samtidigt som man erbjuder en väldigt attraktiv direktavkastning. Liknande tidigare "case" i någorlunda närtid är t.ex. Wilhelm Wilhelmsen som slog väl ut samt Ekornes som fortfarande finns i portföljen. Bonheur/Ganger Rolf/finansiellt starka riggoperatörer med hög direktavkastning är av samma sort.

Nedsidan ter sig begränsad samtidigt som de verkar kunna leverera en hygglig direktavkastning under tiden man väntar på att "cykeln" ska vända. I fallet Bonheur/Ganger Rolf så får man också en bredare exponering än mot ett enskilt riggoperatörsbolag. Det kan leda till både negativa som positiva överraskningar, men till det pris man betalar så är  en hel del negativt redan inbakat kan tyckas.

En del utdelningar har trillat in på sistone. Det mesta har slussats vidare till Spiltan räntefond men en pott gick till köp av Ganger Rolf-aktier. Jag valde Ganger Rolf istället för Bonheur då direktavkastningen (ca 7,5%) i Ganger Rolf är något högre, men jag förstår att man hellre väljer Bonheur om man vill sitta "närmare storägarna".

6 kommentarer:

  1. Jag hakade på dig! Fick 200 stycken till priset av 109 NOK :)

    SvaraRadera
  2. Varför inte Fred Olsen med direktavkastning strax över 11% med nuvarande kurs eller är priset på aktien för högt? Eller räknar du inte bonusutdelningen som en del i direktavkastningen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns flera anledningar. Många riggoperatörer handlas just nu till lågt PE och relativ hög direktavkastning. Tydligen förväntas intjäningen falla för hela branchen (och utdelningarna troligen minskas). Vilken riggoperatör ska man välja? Vem klarar av en "lågkonjunktur" bäst? Vet ej. Via någon form av investmentbolag kan man dock få exponering mot branschen till "rabatt". Samtidigt kan andra verksamhetsgrenar i investmentbolaget kompensera för delar som inte går så bra i väntan på att de ska återhämta sig. Jag tror mao inte att Mr Market har fel i sina lågt ställda förväntningar på riggoperatörerna. Däremot tror jag att bolag som t.ex. Bonheur/Ganger kan klara av att leverera god avkastning genom även en tid av låg efterfrågan på riggar samtidigt som man som aktieägare exponerar sig mot positiva överraskningar på "uppsidan". Liten nedsida m.a.o. i fokus. Enskilda riggoperatörer tror jag däremot kan få det jobbigt framöver.

      Radera
  3. Så här i efterhand kan man konstatera att Ganger Rolf har gått starkt sedan inköpstillfället. När utdelningen avskiljdes idag så ligger vi fortfarande på plus :)

    SvaraRadera
  4. Har du kvar dina aktier i Ganger Rolf? Du kanske tom har ökat när priset har fallit kraftigt?

    //Stålmannen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja och ja, men jag har inte ökat mycket eftersom jag inte vill ha någon hög exponering mot denna sektor. Jag har ungefärligt förutbestämd nivåer på hur mycket jag kan tänka mig att äga och det har inte med pris att göra utan kvaliten på bolagen.

      Radera