torsdag 17 april 2014

Municipal Bonds

Det här är mitt andra inlägg om månadsutdelare. Tidigare inlägg finns här:

Månadsutdelare

Idag har turen kommit till s.k. Municipal Bonds.

Municipal Bonds är amerikanska obligationer utgivna av t.ex. delstater, lokala myndigheter, samhällsföretag, offentligt ägda flygplatser och hamnar, skolor m.m. Alla möjliga från delstatsnivå till lägre instanser med andra ord. Jämför med att t.ex. låna ut pengar till svenska kommuner och kommunalägda bolag.Varför är dessa skuldförbindelser intressanta då?

För att de är undantagna federal skatt och ofta även lokal och delstatlig skatt. Ett sätt att uppmuntra och underlätta finansiering av samhällsviktiga tjänster.

Löptiderna sträcker sig i regel över några år och investeringen kan bäst jämföras med en placering i  långa räntefonder. Kreditvänligheten på municipal bonds är olika och möjligtvis kan direktavkastningen ge en hint om hur det generellt står till där.

Just direktavkastningen är det som lockar de flesta som placerar i fondliknande instrument med fokus på municipal bonds. Den sträcker sig ofta mellan 5-7%, ges utan att amerikansk skatt dras (hur det beskattas i Sverige vet jag ej, erfarenheter tas tacksamt emot i kommentarsfältet) samt delas av många ut månadsvis.

Vilka placeringsalternativ finns då som delar ut månadsvis? Här följer några exempel med aktuell direktavkastning:

BlackRock Municipal Income Trust (BFK) 6,8%
AllianceBernstein National Municipal Income Fund (AFB) 6,7%
MFS High Yield Municipal Trust (CMU) 6,6%
PIMCO Municipal Income Fund Com (PMF) 6%
PIMCO Municipal California Inco (PCQ) 5,8%
PIMCO Municipal New York Income (PNF) 5,4%


Tankar och/eller erfarenheter från s.k. municipal bonds?


6 kommentarer:

 1. Jag köpte BFK på Börspoddens rek och den är stabil och utdelande. Tycker den är bra riskspridning eller risksänkning i portföljen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får man fråga om du får du allt skattefritt och vilken typ av aktiekonto du har i så fall? :)

   Radera
 2. Jag äger också BFK i ett ISK och det dras amerikansk källskatt, 15 %. Dock så antar jag att man kan kvitta den utländska skatten, (mot schablonskatten på ISK) precis som man kan med t.ex. amerikanska utdelningsaktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, tack. Det kan vara lite knepigt med vissa amerikanska skattekonstruktioner. De kan vara skattefria för amerikanare medan utländska ägare får skatta. MPLs hanteras ju t.ex. olika.

   Radera
 3. Tack för intressant info. Vilka risker tar man med en open resp. closed end muni? /K

  SvaraRadera
 4. Jag hade BFK tidigare i år på en trade men tycker de är spännande på lång sikt också. Skrev ner mina tankar på bloggen.

  http://snaljapen.se/2014/01/municipal-bond-funds-borspoddens-senaste-tips.html

  SvaraRadera