fredag 18 april 2014

Omnämnd i Aktiespararen

Idag fanns det tid till att sätta sig med en kopp kaffe och bläddra i senaste numret av Aktiespararen. Aktiespararen når strax över 100.000 läsare per nummer enligt egen uppgift och går att prenumerera på för 520 kr/år. Alternativt få som medlemsförmån om man går med i intresseorganisationen Aktiespararna.Månadens nummer innehöll ämnen så som en intervju med H&Ms VD Karl-Johan Persson, Mats Sundlings krönika om att det är dags att vara extra försiktig med köp i rådande börsklimat, en kritisk granskning av East Capital Explorer, tips från Agnetha Jönsson om hur man skyddar portföljen från en nedgång och mycket annat. Däribland några bolagsanalyser.

Det var i en sådan på sidan nr 34 som, till min förvåning, åsikter från bloggen omnämndes. Det är kutym i bolagsanalyserna i tidningen att inte bara analytikerns åsikt presenteras utan också två andra (ibland liknande, ibland helt annorlunda). Ett ganska förnuftigt sätt att närma sig ett bolag kan jag tycka för att få en mer balanserad syn än bara ens egen. Det är ju bl.a. därför jag samlar på mig så många olika bolagsanalyser för att få fler uppfattningar än min egen om olika bolag.

Hur som helst, sidan 34 handlar om Lundbergs med underrubriken "Låg förvaltningsavgift, hög kompetens, bra riskspridning och fastigheter i botten. Mycket talar för Lundbergs som långsiktigt innehav."

I vanliga fall brukar åsikter presenteras från någon storbank, typ Danske Bank, Handelsbanken eller Goldman Sachs, men nu har även en blogg som denna letat sig dit till åsiktsfältet. Kul!

Vad är DIN åsikt om Lundbergsföretagen?

17 kommentarer:

 1. Svar
  1. Mmm det hade jag inte räknat med, men kul att de tar in även åsikter som inte kommer från storbankernas analytiker. :)

   Radera
 2. Hej!
  Läste artikeln då jag är aktieägare i Lundbergs Enligt artikeln så har Lundbergs en förvaltningskostnad på 0,1%. Den senast 10 års perioden har man levererat i medeltal 11% till aktieägarna. Man dubblar kapitalet på drygt 6 år. Detta till en begränsad risk. Är det inte detta investeringar handlar om??? Dyrt? Helt klart bra bolag kostar. Läs gärna mitt inlägg om Novo Nordisk på Lundaluppens blogg.
  Glad Påsk
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon lär ha sagt att bra bolag är oftast bättre än vad det ser ut som på papper och vice versa. Kvalitet kostar och av någon anledning så är man ofta dumsnål och letar efter billigt istället för kvalitet alternativt skjuter upp köp till man anser att priset är "bättre".

   Jag har tidigare nämnt någonstans att köper man regelbundet i tre aktier, BRK, Lundbergs och Industrivärden så bör det både vara riskminimerande som ge bra avkastning över tid (bättre än index). Sedan är det nog ändock mänskligt att komplicera det för sig i alla fall...

   Glad Påsk!

   Radera
 3. Haha! Jag trodde att du skämta först. Roligt! Grattis!

  SvaraRadera
 4. Häftigt! Bra källa de använder, förresten. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De tyckte ju köp, liksom Handelsbanken så kanske letade de febrilt efter någon som sa avvakta, fann bloggen och kunde få in en något mer avvaktande hållning för att väga upp alla annars överflödande positiva ordalag.

   Radera
 5. Häftigt, nu har du slagit igenom! =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske en ny trend där bloggare får komma med instick i tidningsformat också. :)

   Radera
 6. Grattis, men vilken del citerade de?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De tog essensen ur följande inlägg:

   http://www.spartacusinvest.blogspot.se/2013/11/varderingsforsok-av-lundbergforetagen.html

   "Spartacus Invest anser att om det uppstår ett tillfälle då Lundbergs handlas till tillräcklig rabatt kan det vara intressant med ett köp."

   Radera
 7. Grattis !
  Det verkar som värdebloggare är mer accepterat numera, även i media. Kanske också beroende på att det är ganska många som följer oss numera.
  (Gissar att det är runt 3-4 tusen som regelbundet följer bloggarna på 4020s förstalista. Vore kul att se lite intern statistik, jag bidrar med ett par hundra.)

  Lundbergs (1.000 st) finns även i min "startportfölj" och jag var även på årsstämman i år. Fredrik Lundberg representerar den typ av långsiktig, ansvarstagande och privat huvudägare som jag gillar.

  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det är en följd av den starka börsutvecklingen. Förra gången det begav sig så uppmärksammades t.ex. Finanskvinnan 2007 av DI. Nu efter ett väldigt starkt 2013 uppmärksammas t.ex. bloggare än en gång på olika sätt.

   När/om nästa krasch kommer blir det antagligen en återgång till att vara ett "subkultur" liknande fenomen.

   Antagligen är uppmärksamhet av bloggare samma varningstecken som när middagsgäster börjar ge aktietips. ^^

   Radera
 8. f.d. Analysera Mera19 april 2014 09:36

  Tycker det är bra att de går i Avanzas spår och tar in bloggsynpunkter. Även de olika podcasten om börsen inser ju att man måste ge lite tillbaka till lyssnarna och läsarna som faktiskt oftast består av just börsbloggarna och de som läser de bloggarna. Det är ju en liten grupp i antal personer men i totalt kapital/courtage så är det många X mot en medelsvensson oavsett vad Svensson har för jobb och lön.

  Tycker du, 40/20 och Lundaluppen, Per Penning med flera har toppenbloggar så ni kommer säkert få ännu mer makt att synas framöver om ni orkar fortsätta för tar ju trots allt en hel del tid att ha en blogg. Är ju inte som en modebloggare som fotar sin hund/kille/frukost och skriver 3 rader...här måste man ju läsa igenom inläggen så att det inte är uppenbara fel som de som varit med längre kan hacka på i kommentatorsfälten...

  SvaraRadera