onsdag 30 april 2014

Yara Q1 2014

En tidig vår i Europa har fått fart på försäljningen här av konstgödsel. En kall vinter och sen vår i Nordamerika har fördröjt säsongen där och drivit upp spannmålspriserna något då skördarna därmed inte förväntas bli lika goda som förra året. Ökade spannmålspriser kan leda till ökade priser på konstgödsel, men den kinesiska exporten har inte sjunkit lika mycket som den gjorde så är tids som förra året. Det har därmed en dämpande effekt på priset på urea. Något lägre gaskostnader för Yara har en positiv effekt. På samma sätt kan t.ex. valutaeffekter ha positiva eller negativa effekter.

Så här svänger det fram och tillbaka. Nästan lika nyckfullt som vädret. Den som vill kan lätt grotta ned sig och följa gaspriser, matprisindex, väderprognoser och mycket mer. I en bransch som Yaras finns det gott om makrofaktorer som påverkar varje enskilt kvartal.

För kvartalet blev vinsten 6,40 nok/aktie. Det genererar en vinst som 12 månaders rullande om 19,03 nok/aktie. Den finansiella ställningen är fortsatt stark. Debt/Equity på 0,57 och kassan är motsvarande 24,40 nok/aktie.

Man kan också lyfta blicken och fundera på om det är en lönsam bransch, en bransch som kommer behövas långt in i framtiden och om bolaget i sig har en stark finansiell ställning och verkar göra saker rätt.Man kan också titta på riskfaktorer. Jag listade några sådana senast jag skrev om Yara här:

Yara och Libyen
Yara och Krimkrisen
Yara och Qatar

Det finns m.a.o. gott om saker att oroa sig över.  Gott så, för det är de investeringarna man inte ser något alls att oroa sig över som man antagligen har efterforskat för lite kring.

Mr. Markets reaktion på rapporten var i alla fall positiv och Yara handlas just nu till kursen 281 nok vilket motsvarar ett PE TTM på 14,8 och en direktavkastning på 3,6%. Det betyder att enligt min bevakningslista så är jag och Mr Market just nu väldigt överens om vad Yara är värt att köpa för på för kursnivå. Vilket i sin tur betyder att det inte är aktuellt för mig personligen att öka i dagsläget då mitt innehav redan är ungefär i den storleksklassen som jag är bekväm med. Om Mr Market bestämmer sig för att bli mer pessimistisk igen kan det finnas utrymme för något köp till.

Tankar om Yara?


1 kommentar:

  1. Jag hade Yara i portföljen för några år sedan men sålde av när jag bytte bank. Är dock inne på ditt spår att köpa om de går ner litegrann. Det är ett trevligt bolag i vilket fall som helst.

    SvaraRadera