fredag 18 april 2014

Månadsutdelare med hävstång

Det här blir mitt tredje och sista inlägg i serien om månadsutdelare. Tidigare inlägg finns här:

Månadsutdelare
Municipal BondsIdag har turen kommit till ETN:er (Exchanged Traded Notes) med inbyggd hävstång.

Den schweiziska banken UBS har tre hävstångsprodukter som ger hög direktavkastning och med månatliga utbetalningar. Man äger inte de underliggande tillgångarna direkt utan följer dem som ett index, med hävstång.

De tre ETN:erna är:

UBS E-tracks Monthly Pay 2x Mortage REIT ETN (MORL) - Följer en korg med s.k. mortage REITS (REITS som finansierar bostadslån). Direktavkastningen ligger på ca 20%

UBS E-tracks Monthly Pay 2x ClosedEnd ETN (CEFL) - Följer en korg med 30 st högavkastande closed end funds. M.a.o. en slags fond i fond med hävstång. Direktavkastningen ligger på ca 17%.

UBS E-tracks Monthly Pay 2x Divs High Income (DVHL) - En blandad korg av b.l.a. 15 BDCs, 25 MLPs, 20 REITS m.m.. Direktavkastningen ligger på ca 14%.

Personligen äger jag inget av ovanstående, eller i de två tidigare inläggen nämnda. De i inläggen över 30 listade placeringsmöjligheterna visar dock på mängden som finns av månadsutdelare av olika slag. Då har jag ändock inte tagit med mer än de mest högavkastande. Det går utöka antalet än mer om man nöjer sig med lägre direktavkastning (men kanske säkrare eller med chans till större tillväxt?).

Hur ser du på månadsutdelande ETN:er med hävstång?

12 kommentarer:

 1. Tycker det verkar intressant. Hur äger man dessa? Hittar ej via avanza.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju lite olika mellan olika mäklare, men Nordnet har dem iaf. Avanza kan säkert lägga till dem om du ber om det.

   Radera
  2. Hej,

   Vi kommer att lägga till (CEFL) och (DVHL) på vår sajt inom en arbetsvecka. (MORL) finns redan upplagd sedan tidigare.

   Hoppas att ni har haft en bra påsk!

   /Kristoffer

   Radera
  3. Tack för den infon Kristoffer/Avanza.

   Radera
 2. Om någonting är för bra för att vara sant så är det antagligen det. Med tanke på den påstådda direktavkastningen så måste det finnas någon rejäl svaghet som innebär att de förväntas gå i konkurs inom 4-5 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hävstång på hävstång. De underliggande bolagen nyttjar ju en hel del belåning/hävstång och därtill lägger UBS på ännu mer. I princip alla underliggande innehav riskerar drabbas negativt om räntorna går upp är min uppfattning.

   Radera
  2. Tänker detsamma. Förmodligen är de underliggande bostadslånen inte till de mest kreditvärdiga kunderna, alternativt eller kombinerat med hög "andrahands" belåning av själva lånen så låter det inte attraktivt. Men det kan förstås finnas felprissatta obligationer också.. långt utanför vad jag är bekväm med dock :)

   Radera
 3. Tycker också risken verkar hög.. Är det någon som har Yara-nyheter? Ganska stora kursrörelser senaste dagarna, men hittar inga kursdrivande nyheter.

  Fortsatt glad påsk,
  /R

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej inget bolagsspecifikt vad jag vet, men även andra aktörer så som CF Industries har fått se sina kurser vända uppåt. Kina har troligen satt upp exporttullarna på sin egen produktion igen för att ha till sin egen växtsäsong. Dessutom verkar vetepriset ha stigit p.g.a. av oroligheterna i Ukraina. Stiger spannmålspriserna så stiger priset och efterfrågan i regel på konstgödsel också. Tillfälligheter, slump eller delvis förklaring. Vem vet kurser lever sitt eget liv i det korta perspektivet. :)

   Radera
 4. Kanske detta? http://e24.no/naeringsliv/reitan-oensker-mer-tid-med-familien/22891725

  SvaraRadera
 5. ETF-bloggen varnaar lite för avgifter hos utdelande ETF:er
  http://www.blogg.etfsverige.se/borsen/se-upp-avgifterna-hos-utdelnings-etferna?utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook

  SvaraRadera