fredag 19 juli 2013

TeliaSoneras halvårsrapport och IT-support i Uzbekistan

TeliaSonera rapporterade i onsdags. Vinsten för första halvåret landade på 1,88 kr/aktie (2,07). Räknat på 12 månaders rullande så landar vinsten därmed på 4,40 kr/aktie.

Helt ok balansräkning. Soliditet på ca 41%. Kassan motsvarar just nu något över  4 kr/aktie. Omsättningen hade sjunkit något. På årsbasis handlar det om ca 23 kr/aktie i omsättning. Historiskt sett har ju TeliaSonera brukat handlas för P/S 2. Nuvarande kurs ligger drygt i linje med det.

Omsättningen verkar ha sjunkit något främst i Norden. Spanien däremot har den ökat med 1/5 tack vare stark datatillväxt. Verkar som spanjorerna surfar mer nu...

Man skriver i rapporten om fortsatt fiberutbyggnad samt att man nu är nr 2 på den svenska TV-marknaden. Antalet tv-kunder passerade 600.000.

Tillväxten i Euroasien fortsätter. Även där främst driven av en högre datatillväxt.Smartphone penetrationen beräknas till ca 13% i Euroasien så det finns utrymme för ännu mer tillväxt där. Själv har jag heller ingen smartphone så finns ju i.o.f.s. lite utrymme kvar här också...

Uzbekistan är ju ett kapitel för sig p.g.a. mutanklagelserna där. Hur det än ligger till så har TeliaSonera fördubblat omsättningen där detta halvåret. Kunderna har strömmat till tack vare att en konkurrent försvann från marknaden. Det är också ett kapitel för sig. MTS uzbekiska dotterbolag Ozdunrobita  var Uzbekistans största mobiloperatör tills alldeles nyligen. De tvingades tydligen i konkurrs och ut ur marknaden. Inte av marknaden i sig utan, som ryktet säger, genom att de drevs ut genom fingerade skattemål.  Liknande processer bedrivs väl mot regimkritiker i Ryssland så vitt jag förstått.

Det har förekommit kritik mot Uzbekistans telekommarknad för att rätt som det är så kan switchar dö och basstationerna förloras. Systemet kommer igång igen då ett belopp doneras till någon väl vald välgörenhetsorganisation. Tänk vilken vänlig IT-support som inte ber om något för sig självt utan enbart vill se pengar gå till välgörenhet...

För att återgå till spekulationerna kring Ozdunrobita. En källa menar på att: "There are suspicions that authorities brought the tax-evasion charges and forced O'zdunrobita to suspend operations – in turn, forcing its 9 million subscribers to switch to other operators – with a specific aim. Shortly after, for a one-time $5 million fee, Swedish investigative journalists believe, TeliaSonera purchased many of MTS's customers."

Lite mer om det går även att läsa här: TeliaSonera ties with Karimova 

Vad som är fakta och spekulationer vet jag inte, men tydligen återstår det en del vad det gäller arbete mot korruption. Eller i alla fall synen på hur affärer ska bedrivas inom telekomsektorn. Det är ju en av dilemmena med verksamheter som el, telekom m.fl.. All reglerad verksamhet löper risk för stor politisk inblandning på gott och ont.

TeliaSoneras kurs just nu ca 46 kr. Vilket motsvarat en PE TTM 10,5 och en direktavkastning på 6,2%. Jag har ingen anledning att misstänka att utdelningen kommer sänkas för 2013. Ja åtminstone inte så länge man inte råkar ut för en skattetvist i Uzbekistan...

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte rapporten var stabil och jag tror inte heller att utdelningen kommer att sänkas. Sverige ligger ju i absolut topp vad gäller uppkoppling/användning av internet (även mobilt). Ser vi samma utveckling i resten av de länder där Telia agerar tror jag aktieägarna har en ljus framtid till mötes.

    (läst mer matnyttigt på bl.a. http://www.weforum.org/reports/global-information-technology-report-2013/ )

    SvaraRadera
  2. Teleoperatörerna i Europa är på tok för många för att vara gångbart långsiktigt. Om man jämför USA med EU så har USA 3 stora operatörer, i EU har varje land lika många dominanta nationella spelare.

    Priset på data kommer bara att fortsätta neråt, vägen framåt är branschkonsolidering.

    SvaraRadera