lördag 1 juni 2013

Japan, Japanfonder och en värpande höna

Tittar man på vilka aktiefonder som det varit populärast att lägga sina pengar i så är, enligt Avanzas sparekonomon Clas Hemberg, Japanfonder en av de mest populära fondkategorierna under Maj månad. Andra populära fondkategorier är Företagsobligationsfonder och Sverigefonder.

Kanske är det inte så förvånande. Japanfonder har nästan fördubblats på ca 18 månaders tid och drar därmed till sig mycket intresse. Företagsobligationer har blivit populära i en lågräntemiljö och den svenska börsen har ju också gått starkt på senare tid.

Man kan ha olika strategier när det kommer till aktier och fonder, men det verkar vara en mänsklig egenskap att vilja köpa det man upplever andra köper. I alla fall bland gemena man, om man följer strömmen av pengar.

Nu får vi se hur dessa tre fondtyper utvecklar sig framöver, men i Japanfondernas fall så har de nyligen fått utstå en något större nedgång. Är det ett fartgupp eller är Japan i början på något större?



Japan har i princip uppvisat nolltillväxt i ekonomin i drygt två decennium. Tittar man på Nikkei indexet så gick det från en väldigt hög värdering på ca 40.000 i slutet av 80-talet till en bit under 8.000 under finanskrisen för att sedan ligga runt 9.000 fram till årsskiftet då det stack iväg mot strax över 15.000. I skrivande stund har det fallit tillbaka till 13.800.

Anledningen till den senaste tidens börsuppgång anses vara  den nya premiärministerns Shinzo Abes ekonomiska politik. En politik som syftar till att stoppa deflationen och istället få igång en 2%-ig inflationstakt samtidigt som man sänker yenens värde för att stärka konkurrenskraften. En del av börsuppgången kan också tillskrivas inflationen då den japanska yenen försvagats med drygt en fjärdedel sedan den nya politiken sattes i verket.

Relativt sett så är Japanska centralbankens stödköp större än Feds (relativt till storleken på ekonomin).  Vilket gör det intressant att följa huruvida Japans "snabbkur" kommer ge önskad verkan. Än så länge har det det, men frågan är om det kommer komma någon "baksmälla"?

En underliggande mer filosofisk fråga relaterat till allt detta är huruvida börsen och ekonomiska nyheter speglar den ekonomiska utvecklingen, eller om det är tvärtom, att börsutveckling och ekonomiska nyheter driver den ekonomiska utvecklingen? Världen verkar vara delad mellan de som ser på omvärlden på än det ena eller än det andra sättet. En del menar på att börsuppgångar inte är hållbara om inte den underliggande ekonomin har blivit bättre. Det finns ju ingen substans. En del menar på att det hela är ett psykologiskt spel och att den underliggande ekonomin blir de facto bättre när konsumenters och företags förtroende för ekonomin blir bättre.

En inte helt okomplicerad frågeställning. Om man upplever att tillgångar stiger i värde och "hjulen snurrar" köper inte konsumenter företagens varor och tjänster då och på så sätt driver ekonomin framåt då företag måste anställa fler för att möta efterfrågan? Bevisligen så köper ju gemena man  i alla fall fonder som andra köper; köper när man ser andra köpa.

Vad är hönan och vad är ägget?

6 kommentarer:

  1. Jag har mer och mer gått över till att se börsutvecklingen som drivande för ekonomin och inte tvärtom. När ekonomer ska förklara varför börsen gick upp eller ner senaste dagen/veckan/månaden så blir det alltid väldigt krystade förklaringar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet egentligen inte själv vilket ben jag ska stå på. Jag tröstar mig dock med att det troligen har mindre betydelse. :) Viktigast i sammanhanget är att oavsett makromiljö finna köpvärda bolag.

      Radera
  2. Mycket intressant inlägg. Bra skrivet!

    SvaraRadera
  3. märkligt att det är så populärt att placera i de fondkategorier som gått bäst sista månaderna..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det och fenomenet verkar upprepa sig om och om igen.

      Radera