lördag 8 juni 2013

De billigaste bolagen på min bevakningslista

Har roat mig i dagarna med att restaurera en gammal hästdragen droskliknande vagn. Fördelen med sådant arbete är att man ser resultat på en gång. Långsiktigt aktiesparande har som bekant inte den fördelen utan det är först på sikt man kan se om det ger önskat resultat.

Det är ändock intressant att följa bolagen på kort sikt. Kvartalsrapporter, nyheter o.s.v. även om man antagligen inte ska lägga allt för mycket i dem utan man får försöka se de större skeendena. Nedan följer en kort notis om de tre bolag som i fredags handlades till kurser mer än 5% under vad jag anser är köpvärt enligt min bevakningslista. Bolagen presenteras i ordning med "billigast" först.

Yara är ett bolag som "drabbats" av den sena våren i år. Efterfrågan på bolagets produkter har därmed kommit igång mycket senare än brukligt och förväntningarna på Q2 resultatet har därmed sjunkit. Man befarar också en utbudsökning. Inte minst i Nordamerika där den billiga gasen gjort att många aktörer satsat mycket på byggandet av nya produktionsanläggningar.

Följdaktligen har kursen sjunkit för Yara´s aktie som nu handlas för ca 250 nok/aktie. Det är bara att applådera kursnedgångar (även under perioder då man ej vill eller kan köpa) eftersom Yara återköper aktier.


Fortum är ett bolag man kanske inte tänker på så här mitt i sommarvärmen. Kursen i bolaget har ju också legat under det mer långsiktiga värde jag tillskriver bolaget ett tag nu. Låga elpriser är en förklaring till det. Den lågkonjunktur som Europa genomlider är en stor förklaring till det, men det beror också på att EU-parlamentet röstade nej till att minska antalet utsläppsrätter för koldioxid. Följdaktligen anses utsläppsrätterna vara billiga ett tag till framöver vilket leder till lägre elpriser.

Fortums kurs just nu är ca 14,50 eur/aktie.


Kongsberg skrev jag lite mer ingående om kring vid tidpunkten för Q1 rapporten. Jag har inte så mycket mer att tillägga just nu. Poängterar bara att försvarssidan av Kongsberg visserligen står inför minskade orderingångar, men min bedömning är att Kongsberg kommer komma ur detta utan större bekymmer. Bolaget har bra finanser, långsiktiga ägare i norska staten samt växer inom "Maritime"-delen.

Kursen just nu ca 103 nok/aktie.

Vilka bolag ser billigast ut på DIN bevakningslista?

6 kommentarer:

 1. Yara ser intressant ut. Hur är det med bestående konkurrensfördelar, finns det några?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konkurrensfördelar på sina hemmamarknader ja, men bestående nej, skulle jag vilja säga. Jag har gjort en analys på Yara tidigare som du kan finna bland analyssammanställningarna. Den samt relaterade inlägg beskriver affärerna någorlunda.

   Radera
  2. yes, jag har läst den det verkade vara frågan då och samma nu i guess. ser väldigt bra ut om man kan identifiera någon vallgrav. ska läsa på i helgen!

   Radera
  3. Återkom gärna med dina slutsatser kring bolaget! :)

   Radera
 2. Var hittar man vilka aktier som finns i din portfölj och hur mycket den är värd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aktierna finns långt ned till vänster. Värdet står ej.

   Radera