torsdag 13 juni 2013

1% äger nästan en fjärdedel


Såg att bl.a. bloggaren Cornucopia uppmärksammade en sammanställning gjord av Aftonbladet och det var via hans blogg jag fick nys om filmklippet. Förlagan är en amerikansk undersökning. En undersökning som även jag skrev om i ett inlägg tidigare i år: The American Dream

Då hade jag en fundering kring hur det kunde se ut i Sverige. Nu fick jag svaret.

Aftonbladets undersökning gäller nämligen Sverige och hur mycket olika delar av befolkningen här äger utav den samlade privata nettoförmögenheten på ca 5500 miljarder kr. Resultatet blev att ungefär en femtedel äger ingenting alls utan har enbart skulder medan en femtedel äger 87% av tillgångarna. Den rikaste 1% äger nästan en fjärdedel.


En tankeväckande film.

2 kommentarer:

 1. Jag tycker att vi borde ha en jämnare förmögenhetsfördelning då jag tror att det är både bättre för ekonomin och för demokratin. Jag tycker dock att det är en liten konstig vinkling.

  Det ligger inget fel i hur folk anser att pengarna borde vara fördelade och hur de verkligen är fördelade. Jag anser att jag borde ha en högre lön, men det hjälper inte vad jag anser, det är alltid någon annan som sätter lönen. Anser man att man borde ha en högre del av kakan så är det väl bara att lägga ner lite hårt arbete.

  Hur man tror att pengarna är fördelade tyder väl bara på att oppositionen har en uppgift att utbilda väljarna.

  Vad jag försöker få fram är att filmen försöker få fram att det är fel att det inte är som vi tror och anser. Vore det inte bättra att försöka få fram vad det har för konsekvenser att vi har en så skevd förmögenhetsfördeling. Skapa debatt och informera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skapa debatt och informera är definitivt något man bör satsa på. Både organisationer som individer kan dra sitt strå till stacken här.

   Radera