söndag 16 juni 2013

Fond i fond +Skagen

Fond i fonder brukar inte vara något att rekommendera. De klassiska fond i fonderna får mer effekten - avgift på avgift. Extra ironiskt är det när banker packeterar ihop en fond i fond som består av deras egna fonder. Då kan ju samma bank ta avgifter från kunden i två omgångar. Dels för fond i fonden och dels från de underliggande fonderna.

En fond i fond som dock tilldragit mig ett visst intresse är Avanzas fond i fond +Skagen som funnits sedan årssskiftet. Detta eftersom norska Skagen fonder har ett värdeinvesteringsperspektiv och i mångt och mycket är ett ställe att dra inspiration från. Skagen fonder har idag fyra aktiefonder och två räntefonder. Alla sex finns packeterade i Avanzas fond i fond + Skagen.

Fond i fonden kan göra omplaceringar mellan Skagen fonderna och placera så mycket som 50% i en enskild Skagen fond. Nuvarande fördelning är dock som följande:

Skagen Krona 25% - Räntefond, penningmarknad, som placerar i svenska värdepapper.
Skagen Global 25% - Aktiefond som placerar i bolag världen över.
Skagen Tellus 15% - Räntefond med fokus på statslånepapper.
Skagen Kon-Tiki 15% - Aktiefond som placerar i bolag i främst tillväxtsländer.
Skagen m2 10% - Aktiefond som placerar i fastighetsbolag världen över.
Skagen Vekst 10% - Aktiefond som placerar minst hälften av sina tillgångar i Norge.

Såvitt jag förstår så tar Avanza inga egentliga avgifter för denna fond i fonden utan avgiften beror på hur den är för de underliggande fondinnehaven vilket till viss del är provisionsbaserad. Just nu uppges avgiften vara ca 0,97%.

Som det ser ut nu så är fond i fonden +Skagen också en blandfond då 50% är placerade i aktier respektive räntepapper. En kanske inte helt dålig strategi nu när aktiekurser världen över nått "all-time-high" på sina ställen. Det ger ju utrymme att växla över till en högre andel aktier när/om vi får se en korrigering. Jag vet dock inte hur man tänker hos Avanzas förvaltarteam. Gud förbjude så kanske man säljer aktiefonder vid nedgång, istället för att köpa... Tiden får utvisa.

Vilka fonder har tilldragit sig ditt intresse?

4 kommentarer:

 1. Skagen m2 tycker jag verkar vara intressant. En stor exponering mot fastighetsbolag i Sydostasien känns helt rätt. Om det inte vore för det som även du kommenterade, att vi närmar oss topparna för 2007 och 2000 så skulle jag nog lagt en slant i m2

  SvaraRadera
 2. Jag har Skagen m2 som en del av PPM, funger fint o även jag gillar upplägget i fonden.

  SvaraRadera
 3. Fördelningen i Tellus är 15%. Annars blir det 110% totalt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för påpekandet! :) Rättat.

   Radera