onsdag 13 februari 2013

Norska bokslut

En snabbtitt på två av mina norska innehav som lämnat bokslutsrapporter nu i dagarna.

Kongsbergs omsättning och rörelseresultat låg ungefär på samma nivå för 2012 som året innan. Vinsten sjönk något till 11,05 nok/aktie (11,93). Det ser m.a.o. ganska stabilt ut. Maritime-delen fick fortsatt många ordrar från offshore sektorn och på AUVs (Autonomous Underwater Vehicle). Defence-delen ska tydligen fått in ordrar om att leverera delar till sydkoreanska nybyggen av u-båtar men även till norska ubåtar. I Protech-delen så fortsätter man leverera s.k. remote weapon systems till USAs arme, men man har även fått in ordrar gällande Kanada. Utdelningen föreslås bibehållas på 3,75 nok/aktie. Andelen likvider bolaget sitter på just nu motsvarar ca 20,80 nok/aktie. Jag tolkar det som om man väljer att vara försiktig.

Kurs 127 nok Vinst/aktie 2012 11,05 nok PE 11,5 Direktavkastning 3,0 %

Kongsbergs bokslut


Yara överraskade mig med en rejäl utdelningshöjning, från 7 nok  till 13 nok/aktie (+86%). Yara har i år agerat tvärtom mot vad jag trodde t.ex. Ratos skulle göra. I Ratos fall förväntade jag mig ju en rejäl pott utdelningspengar, men istället valde de att satsa på förvärv. I Yaras fall hade jag förväntat mig att de enbart skulle höja utdelningen marginellt och istället satsa på förvärv. Yara har nämligen en stark finansiell ställning och kassan har fyllts på ytterligare det gångna året. Just nu motsvarar den ca 35,33 nok/aktie. Tittar vi på verksamhetsåret 2012 så har omsättningen ökat men rörelsevinsten minskat något. Redovisat resultat landade på 37,49 nok/aktie (41,99). Läste förresten i fredagens ATL om att fler handlare får sälja Yaras produkter i Sverige nu. Totalt fem återförsäljare finns nu varav jag förmodar Lantmännen dock är störst fortfarande. Det hade lett till lägre priser för lantbrukare p.g.a. större konkurrens mellan handlarna. Det intressanta är att Yara själva i stort sett har en monopolsituation på sin försäljning till återförsäljarna. Jag är fortsatt positiv till Yara.

Kurs 291 nok Vinst/aktie 2012 37,49 nok PE 7,8 Direktavkastning 4,5%

Yaras bokslut


Vad är din syn på ovanstående bolag?

2 kommentarer:

  1. Blir spännande att se vad Ekornes rapporterar imorgon. Kursen har ju gått upp en hel del.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det ska det verkligen. För att vara en "tråkig" aktie så har ju kursen åkt lite upp och ned trots allt under året. :)

      Radera