torsdag 14 februari 2013

Mys i soffan

Vad vore bättre en sådan här dag än att avsluta den med lite mys i soffan, då självklart i en modell tillverkad av norska Ekornes hoppas jag...

Skämt å sido. Glad alla hjärtans dag på er alla. Jag vet inte riktigt om det var det som var tänkt med dagen men här hemma byggde vi i alla fall en fin islykta dagen till ära. Den lyser så fint nu.

Om jag återgår till bloggens huvudsyfte, tankar och noteringar om aktier, så lämnade möbeltillverkaren Ekornes bokslutsrapport idag.

Kortfattat så ser det fortsatt svagt ut på marknaden, men läget för "patienten" är stabilt. Omsättningen och rörelseresultatet ligger på samma nivå som förra året. Redovisad vinst hamnade på 6,95 nok/aktie (7,44).

På något sätt så infriades min gissning från H1 rapporten (Fler rapporter) om att Ekornes skulle ge 5,50 nok/aktie i utdelning. Ja, även en blind höna hittar ju ett korn ibland.

Det verkar vara i Norge och i Japan som man gillar möbler mest i dessa tider då omsättningen ökat där. I andra delar av världen är man mer avvaktande. I Sverige och Finland verkar det rent ut av vara katastrofalt dåligt. -27% i orderingången i Sverige som exempel. För guds skull folk. Det är ju Melodifestivalstider nu. Skulle inte en ny soffa passa då? Tydligen inte.

Finansiellt sett så ser Ekornes lika stadigt ut som tidigare. Det var ju detta som i mångt och mycket som fällde avgörandet när jag började intressera mig för Ekornes. Bolag som delar ut stora delar av vinsten finns det många av, men få med så god finansiell ställning. Jag bedömer det som mycket troligt att man klarar av att övervintra ett tag till i denna rådande marknadssituation.

Kurs 97 nok. Vinst/aktie 2012 6,95 nok. PE 14 Direktavkastning 5,7%

Ekornes bokslut

Kommer du köpa en ny soffa snart?

4 kommentarer:

 1. alldeles för snål för Ekornes:)

  Verkar som att försäljningstappet i Finland beror på leverantörsproblem snarare än svag efterfrågan:
  Ekornes "position was further weakened by the fact that its business partner ran into financial difficulties and was forced to open debt restructuring negotiations with its suppliers. [...] The company has entered into agreements with new distributors, which are expected to compensate for the reduction in the number of its current partner’s retail outlets."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehehe, men det är en riktigt fin soffa.. ;)

   Där ser man. Hoppas det löser sig snart då i Finland.

   Radera
 2. Följer bruden med soffan blir det affär ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske fungerar om du provar en ny raggningsreplik: "Har du sett min nya ekornes-soffa?"

   Radera