måndag 18 juni 2012

Svolders Q3 Rapport

Svolder är ett investmentbolag som placerar i noterade aktier i svenska små och medelstora företag. Svolder självt är noterat på smallcap och investerar relativt koncentrerat samt har en ganska passiv förvaltning. Från Svolders håll söker man inte efter att bli majoritetsägare eller lägger sig i driften av bolagen.Svolders arbetet med att hitta bra investeringar grundar sig på att "Det är lättare att genom djup analys finna undervärderade och felaktigt prissatta bolag inom kategorin små och medelstora bolag eftersom de bevakas av färre analytiker, förvaltare och ekonomijournalister än de för större bolag ."

Fem personer bildar förvaltargruppen och de koncentrerar sin analys på totalt ett 80-tal svenska bolag. Svolder som investmentbolag kan också beskrivas som en så kallad stock picker, dvs en som bygger en portfölj utifrån de enskilda bolagens egenskaper och värdering. Man säger sig också ha ett värdeinvesteringsperspektiv kombinerat med ett utdelningsperspektiv. Aktieutdelning ses nämligen som den mest naturliga formen av ekonomisk kompensation till ägarna för satsat kapital. Ett ägande som inte ger upphov till något kassaflöde gör långsiktigt ägande svårmotiverat. Bolag utan utdelningspolitik, utdelningskapacitet eller utdelningsvilja saknar därmed väsentliga egenskaper för att ingå i Svolders aktieportfölj. Detta mantra följer man också för egen del vilket fått till följd att Svolder självt som bolag är en tämligen god utdelare.

I mångt och mycket passar Svolder mitt eget lynne även om flertalet av deras innehav inte faller mig i smaken. Jag har tidigare också haft Svolder i portföljen och läser med stor behållning både kvartalsrapporter som årsredovisningar från Svolder, inklusive VD Ulf Hedlundhs VD-ord. Räkenskapsåret är brutet och utdelningarna (brukligt motsvarande ca 5% av substansvärdet) brukar komma mot slutet av kalenderåret.

Svolders rapportering tycker jag brukar vara föredömligt enkel och tydlig. Ett exempel är att man redovisar hur man agerat i sin portfölj samt till vilka genomsnittliga kurser. Tittar man på den senaste kvartalsrapporten ( Svolder Q 3 2012 ) så har Svolder minskat i Beijer Electronics till en genomsnittlig kurs av 69,60 kr och ökat i Acando 15 kr, Saab 120,70 kr, Mekonomen 227,30 kr och JM 122,50 kr.

Av de innehaven är jag personligen mest intresserad av Mekonomen. Som anledning till att de tagit in Mekonomen i portföljen angavs bl.a. "Den expansiva bildels- och servicegruppen Mekonomen har tillkommit som nytt innehav i Svolders portfölj. Förvärvet av Meca har förutsättningar att höja såväl försäljnings- som marginalmål. Under perioden har bolaget fått nödvändiga myndighetstillstånd för förvärvet, även om det varit föremål för fördjupad granskning i Norge."

Jag är också nyfiken på Beijer Electronics. Som anledning till Svolders försäljning angavs: "Svolder har ytterligare minskat innehavet i Beijer Electronics under tremånadsperioden och till, utifrån balansdagens aktiekurs, för Svolder attraktiva kurser. Försäljningarna har gjorts av värderingsskäl, med särskilt fokus på att verksamhetsområdet HMI har haft ett svagt senaste halvår."

Svolder är alltid i stort sett fullinvesterade. Detta ger antagligen ett större fokus på affärsverksamheterna i sig och långsiktighet och mindre fokus på Mr Markets humör. Nackdelen är att man inte sitter på likvider när det kommer riktigt gyllene köptillfällen.

En annan nyhet i den senaste kvartalsrapporten var att man lägger ned planerna på fondförvaltning. Tanken var att man skulle använda sin kunskap och gjorda analyser till någon form av fondförvaltning, men personligen tror jag att ett sådant steg skulle kunna leda bolaget fel på lite längre sikt. Jag gillar Svolder som det är även om jag hade önskat att man kunnat bygga upp en större andel likvider samt inte alltid varit så måna om att sälja av innehav för att ha till sina egna utdelningar och/eller nyinvesteringar. Det borde fungera att enbart använda en del av det befintliga kassaflödet till detta. Från ett klassiskt värdeinvesteringsperspektiv så är det dock rimligt att sälja av innehav då det når sin s.k. "intrinsic value".

Vad är din syn på Svolder och bolagets affärsmodell? Har de gjort rätt i att ta in Mekonomen i sin portfölj och sälja av i Beijer Electronics?

2 kommentarer:

  1. Tycker att Mekonomen kan vara ett bra köp, sen inte något fyndpris men förtjänar plats i portföljen.

    Finns en gammal jämförelser av investmentbolag, och där hamnar Svolder inte så bra till: http://40procent20ar.blogspot.se/2009/03/investmentbolag-del-3-de-basta.html

    Kanske det ser annorlunda ut fram till idag, vet inte:-)

    SvaraRadera
  2. Tack för länken Gustav! Ja Mekonomen finns även på min bevakningslsita. :)

    SvaraRadera