lördag 9 juni 2012

Fooled by Randomness

Fooled by Randomness är skriven av Nassim Nicholas Taleb. Boken handlar enkelt förklarat om tur, eller mer precist, hur vi ser på och hanterar händelseförlopp som egentligen har med tur att göra i vårt dagliga liv och i finansvärlden.Bokens huvudtes är att ofta misstas tur för skicklighet. Taleb vrider och vänder på  begreppet "randomness" i boken samt ger tänkvärda förklaringar till bl.a. varför fokus på processen är viktigare än att stirra sig blind på utfall. Utfall har en tendens att slutligen ändå härledas till tur eller otur. Taleb skriver också på ett underhållande sätt vilket gör det lättare att ta till sig hans beskrivningar.

Enligt Taleb så är vi människor genetiskt "defekta" på så sätt att vi upplever förhållanden och tänker i banor som gör att vi per automatik lurar oss själva. Exempelvis stirrar vi oss ofta blinda på "vinnarna" och glömmer det stora mörkertalet "förlorare". Eller så finner vi/hittar på förklaringar för framgångar någon kanske haft fastän det egentligen inte finns några.Det hela är kanske helt enkelt ett utslag av tur.

Boken består egentligen av tre delar. Första delen har sin utgångspunkt i s.k. ovanliga händelser som skett på de finansiella marknaderna och genom mänsklighetens historia.

Andra delen behandlar huruvida framgångar på de finansiella marknaderna kommer sig utav tur eller skicklighet. Taleb menar inte att hårt arbete, förberedelser et.c. inte kan löna sig. Det kan det, men det är inte per automatik ett framgångsrecept. Kyrkogårdarna är t.ex. fulla av hårt arbetande entreprenörer som dog fattiga, men man ser och hör inte talas om dem. Mycket beror på, till sist och syvenes, på tur.

Tredje och sista delen behandlar vilka trick Taleb själv använder sig av för att inte låta sig luras allt för mycket, att inte bli "fooled by randomness".

Sammantaget en läsvärd bok som jag kan rekommendera till alla som är nyfikna på en mer filosofisk inriktad bok som ändock behandlar investeringar.

Har du läst boken och vad i så fall tycker du om den?

2 kommentarer:

  1. En av mina favorita böcker men det var länge sen jag läste den sist.

    SvaraRadera
  2. Ja jag gillar också denna, liksom The Black Swan. De läses båda två med god behållning. :)

    SvaraRadera