torsdag 3 november 2011

Skanska Q3 Rapport

Eftersom Skanska är ett av de innehav jag passat på att öka mest i den senaste tiden så var det med extra spänning jag såg fram emot Q3 rapporten som släpptes idag.

Tittar vi på rörelseresultatet som blev 1652 milj kr så ligger det i nivå och t.o.m. snäppet bättre i jämförelse med tidigare resultat för Q3-perioder. Även intäkterna i sig samt nettoresultatet såg helt ok ut. Nettoresultatet blev 1.310 miljoner kronor (1.233), vilket motsvarar 3,18 kr/aktie (2,99).

Den stora frågan är dock framtiden. Hur ser framtiden ut för Skanska? En ledtråd är som vanligt orderingången. Orderingången var 34,2 miljarder kr (28,8). M.a.o. bättre än förra året. Tittar man i backspegeln på just orderingångar så syns en liten minskning sett till 12-månaders rullande eftersom Q1 låg i lägsta laget, men är som synes på väg upp vilket syns på just orderingångarna under Q3.


Skanskas styrka är just att de har fokus på infrastrukturprojekt och är en av inte allt för många aktörer som klarar av större sådana. Tunnelbane-linje i New York, nytt modernt kontor för Statoil i Bergen, breddning av E18 o.s.v. Ja det är som sagt inte fritidsstugor man bygger.

Det skrivs dock om bostadsutvecklingsverksamhetens försämrade lönsamhet. Detta gör fina rubriker men man ska också komma ihåg att bostadsutveckling är en mindre del av Skanska. Skanska sitter på en fastighetsportfölj (vars ena förtjänst är dess låga belåning) men det är inte därifrån man får in huvuddelen av sina intäkter.

Tittar vi på balansräkningen så ser vi bl.a. att räntebärande skulder motsvarar ca 23 kr/aktie. Kassan är på ca 7,70 kr/aktie och fastighetsbeståndet är i nuläget värderat till ca 57 kr/aktie.

Kommer det fler bra tillfällen kommer jag förhoppningsvis ha möjlighet att fortsätta öka (som vanligt också beroende på vad mer som är attraktivt prissatt då). Angående utdelningen så är min bedömning att ordinarie utdelning på 5,75 kommer behållas men jag ser inte egentligen något som pekar på en höjning i nuläget.

Vad är din syn på Skanska?

1 kommentar:

  1. Intressant. Du verkar ändå ha en realistisk syn på både utdelning och värdering. Jag håller med dig på i stort sett alla punkter. Jag tror ett stort byggbolag som Skanska kommer att utvecklas fint i framtiden om man ser det i ljuset av grönt byggande och infrastruktur. Bolaget verkar inte i bara en geografisk del av världen utan är något diversifierat. Jag kommer att öka när den söker sig mot 86 kronor. Ett stabilt bolag med schyst direktavkastning helt enkelt! Autopista projektet visar också lite av bolagets potential. Även om sådana projekt inte växer på träd så finns det möjlighet att förverkliga dem.

    Gustave

    SvaraRadera