lördag 5 november 2011

Mackmyra Whisky

Mackmyra Whisky genomför nu i dagarna en emission. Jag fick förfrågan om min syn på emissionen så här kommer den.

Mackmyran grundades 1999 med affärsiden att tillverka och sälja svensk whisky. Bevisligen lyckades man och man producerar nu årligen ca 600 000 flaskor whisky. Själv är jag ingen whisky-fantast men jag har några i bekantskapskretsen som är och det går inte säga annat än att Mackmyra Whiskey har en särskild ställning i alla fall hos dem. Till sådan grad att det t.o.m. förekommit att man köat utanför Systembolaget tidigt en morgon för att få tag på en utgåva som släppts.


Whiskyn och märket som sådant låter jag därmed andra uttala sig om, men det jag kan säga är att bolaget har lyckats gå med vinst i alla fall de senaste åren jag kikat på. Omsättningen har likaledes ökat (ca 7% årligen den senaste 3-årsperioden). Skuldsättningen är inte illavarslande hög (debt/equity 1,07) och rörelsemarginalerna har legat på ca 15-17%. Visserligen inte i nivå med bolag som Coca Cola eller Pernod Ricard (20-25%) men helt ok. Rörelsemarginalerna är ungefär i nivå med relativt välskötta danska Carlsberg.

Dock var 2010 inget bra år för Mackmyran. Marginalerna sjönk kraftigt och frågan är om det är en illavarslande trend eller en engångsföreteelse. Lite oroande är det då Mackmyran i likhet med många andra bryggerier lyckats öka omsättningen år för år men till skilnad från Mackmyran så har de flesta andra mer välkända bryggerier lyckats bibehålla eller öka sina marginaler.

Hur som helst. Jag kan konstatera att Mackmyran är någorlunda intressant, vinstgivande med en ok balansräkning. Marginalerna är överlag ok bortsett från 2010 års siffror. Frågan är då vad värdet på Mackmyran bör vara?

Emissionskursen är på 84 kr. Det innebär att man betalar 2 gånger eget kapital (efter emissionen). Det ligger i nivå med t.ex. Kopparbergs värdering som också just nu är kurssatt till ca 2 gånger eget kapital (dock är Kopparbergs skuldsättning mycket värre). Vi kan också konstatera (exklusive 2010) att Mackmyrans ROE i genomsnitt ligger på ca 10% samt att den genomsnittliga vinsten ligger på ca 2,40 kr/aktie baserat på perioden 2007-2009 (alltså än en gång exklusive 2010) Rekordvinstnoteringen är från 2009 då bolaget nådde 3,30 kr i vinst/aktie. Får Mackmyran ett sådant gott resultat igen så innebär emissionskursen 84 kr en P/E på ca 25.

Min bedömning är att 84 kr är en allt för hög värdering. Fast jag varit "snäll-dum" och inte försökt låtsas om 2010 års siffror så är P/E-värdering i allra högsta grad hög. 2 gånger eget kapital anser jag också vara i väl saftigaste laget för en verksamhet som under bra år avkastar enbart ca 10% på eget kapital. Jag överlåter därmed Mackmyra Whiskey´s emission till whiskey-entusiasterna.

Välkommen att diskutera på Mackmyra Whiskey Forum

4 kommentarer:

 1. Teckna INTE är mitt råd, hick...
  skämtsamt men detta är endast för drinkare, inbitna...
  Jim Beam

  SvaraRadera
 2. Hehehe, ja det kan nog tänkas vara så.

  SvaraRadera
 3. Sprit, sex och droger kommer alltid att sälja. Skulle inte förvåna om det blir en lysande utveckling i framtiden för detta bolag.

  SvaraRadera
 4. Ja det kan det säkerligen bli. Det är onekligen imponerande att de kunnat starta upp en egentligen helt ny bransch i Sverige och därtill också gå med vinst år efter år nu det senaste. Dagens prislapp i emissionen är enligt mig dock för hög för att jag ska vara bekväm med värderingen.

  SvaraRadera