torsdag 17 januari 2013

Sponsrad video - Försvarsmakten

Försvar är enligt mig en av de viktigaste samhällsfunktionerna ett samhälle har. Ett samhälle som saknar förmågan att försvara sig självt, sina medborgare, löper stor risk att ofrivilligt förlora bestämmanderätten över sin egen samhällsutveckling.

Soldaten, liksom läraren, ambulansföraren m.fl. har alla väldigt viktiga funktioner. När saker och ting fungerar som det ska kanske vi inte ens tänker på att de finns. Det betyder dock inte att de inte behövs, tvärtom. De är värda att satsas på.

Ibland hör man resonemang om att de tillhör en "tärande sektor" d.v.s. bidrar ingenting till den direkta produktionen av varor och tjänster utan enbart "kostar". Kanske är det tvärt om? De är en förutsättning för att det ens finns fungerande samhällen, för att det ska kunna gå att dela upp samhället i "tärande" och "närande". Vi lever alla i symbios där vi behöver varandra.

Nedan en reklamfilm från Försvarsmakten. Numera har vi som bekant inte ett försvar som baseras på värnplikt utan på frivillighet/anställda. Om intresse finns, ansök gärna till grundläggande militär utbildning.Soldat eller sjöman, alla behövs!Läs mer om Försvarsmakten

3 kommentarer:

 1. Jag är aktiv inom Försvarsmakten både som hemvärnsman och instruktör.

  Däremot kan jag tyvärr inte rekommendera någon att i dagsläget ta anställning inom Försvarsmakten. Det nya personalförsörjningssystemet har redan havererat och väldigt många chefer håller helt enkelt inte måttet.

  Som soldat befinner man sig dessutom längst ut på linan vilket innebär att man kan åka på riktigt imponerande överraskningar. Den låga grundlönen brukar ofta rättfärdigas med att man även har övningsdygn men när ekonomin sviktar är övningsverksamhet ofta bland de första momenten som sparas in.

  Hur nöjda anställda är i dagsläget kan man även läsa med om här: http://wisemanswisdoms.blogspot.se/2012/07/fortroendet-sviktar.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Personligen tycker jag det vore önskvärt om de ekonomiska förutsättningarna för försvarsmakten vore bättre.

   Radera
 2. Jag tycker vi sedan länge förlorat bestämmanderätten till banksters och politiker som agerar utanför normer och lagar de påtvingar andra.

  Det var C. Bildt som förtydliga att tärande är de som avlönas med andras skatter, av någon anledning lät det som han undantog sig själv och hans kolleger?

  Försvar är bra men jag ogillar de åker iväg utomlands deltar i insatser på tveksamma grunder vidare misstänker jag de endast är här för att försvara gräddan och inte massan i sverige.

  SvaraRadera