onsdag 19 september 2012

Checklista - ROE och tillväxt av det egna kapitalet

Denna delen handlar om avkastning på eget kapital (ROE - return of equity). Vill se att den ligger över 15% i medel över de senaste 10 års perioden.


 

Det är ett mått på hur väl bolaget förvaltar sina egna pengar - sitt egna kapital - för att skapa vinster i bolaget.ROE-procenten får man helt enkelt genom att dividera vinsten med det egna kapitalet. Ett bolag som gör 200 milj i vinst och har 1000 milj kr som eget kapital i sin balansräkning har m.a.o. en ROE på 20%.

ROE kan lätt ändras genom att bolaget tar sig an mer skulder. D.v.s. skapar mer finansiell hävstång. Därav är balansräkningen någonting som är viktigt att kolla på. Bolag som har lite eget kapital men stora skulder kan få mycket hög ROE, men dessa upptäcks när man går igenom balansräkningen.

Del-kriteriumet gäller dock inte investmentbolag av samma anledning som vinstredovisning blir udda i sammanhanget (se punkten om vinster).

Den andra delen handlar om tillväxten på det egna kapitalet. Om det egna kapitalet per aktie växer. Jag vill se en genomsnittlig tillväxt på 5% per år de senaste 10 åren.

Varför använder jag ett sådant här mått? Jo för det ger en fingervisning om hur väl bolaget förvaltar sina vinster och huruvida verksamheten ger god lönsamhet baserat på det egensatsade kapitalet.

Redovisade vinster är pengar som i bolagsredovisning hamnar i det egna kapitalet. Pengar som bolaget är fria att använda till att lägga på hög, investeringar eller utdelningar. Ett bolag som drivs effektivt har i regel hög och ihållande bra ROE. Pengar som inte behövs delas troligen ut till aktieägare (annars skulle de skvalpa runt i det egna kapitalet och över tid sänka ROE) och vinstpengar investeras för att skapa fortsatta framtida vinster.

Många pengamaskiner förenar ofta låg skuldsättning med hög ROE.

 Hur ser du på return of equity/avkastning på eget kapital?








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar