fredag 31 augusti 2012

Biopremiär - Lawless

Filmen Lawless har biopremiär den 14 september 2012.

Lawless utspelar sig under förbudstiden i USA och är berättelsen om de tre bröderna Bondurant - fräcka och orädda unga spritlangare som kom att bli legendariska brottslingar.

Förbudstiden (eng. The Prohibition) varade mellan 1920 och 1933. Under denna tid var import, export, tillverkning, transport och försäljning av alkoholhaltiga drycker förbjuden i USA.

Anhängarna av  förbudet tänkte sig ett land helt utan alkohol. Under det första året sjönk konsumtionen också till ca 1/3 av ursprungskonsumtionen, men under de följande åren utvecklade sig däremot den illegala handeln kraftigt. Amerikanerna lät inte så stora ingrepp göras på sina privatliv, utan grep till den illegala alkoholen som var lätt tillgänglig vid så kallade "speakeasis" och andra svartklubbar. Många höll sig även med privata barer från vilka de kunde servera sina gäster.

Förbudstiden erbjöd lukrativa möjligheter för den organiserade brottsligheten att ta över alkoholimporten s.k. "bootlegging", tillverkningen och distributionen av alkoholhaltiga drycker.

I skådespelarlistan i filmen Lawless finns bl.a Shia Labeouf, Jason Clarke, Tom Hardy, Gary Oldman och Mia Wasikowska.

Läs mer om Lawless!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar