Jag har i dagarna ökat i Fortum. Fortum handlas som bekant på Helsingfors-börsen och är ett energiföretag som levererar både elektricitet som värme. Det är faktiskt det innehav som jag i dagsläget har innehaft längst och stundtals har det också varit det största innehavet. Den konjunkturokänsliga verksamheten och dess s.k. ”moat” är några av bolagets fördelar enligt mig.
Just nu genomför Fortum kraftiga investeringar i bl.a. Ryssland (i en region på gränsen till Kazakstan). Utdelningarna kan bli lidande p.g.a. detta, men min bedömning är att man även under de närmsta åren kommer kunna bibehålla 1 euro/aktie som utdelning. Dock kommer det inte bli några höjningar så länge investeringstakten är så hög som den är. Just nu innebär det att Fortum ger en förmodad direktavkastning på ca 6,4%.
Fortum har bl.a. som mål att öka den koldioxidfria elproduktion. Förnyelsebara energikällor samt kärnkraft ska stå för att nå detta mål. I dag ska ca 2/3 av bolagets elproduktion i vara koldioxidfri enligt deras egen utsago.
Nyligen undertecknades också ett avtal mellan Fortum och företaget Seabased som innebär startskottet på vad som enligt planerna ska bli världens största vågkraftspark, utanför Kungshamn/Smögen på västkusten. Totalt kommer en kvarts miljard kronor att satsas, varav Fortum står för ungefär hälften och Energimyndigheten för resterande del, och den installerade effekten ska bli 10 MW när parken står färdig. Detta motsvarar ca 1000 genomsnittliga villors elförbrukning. Sjösättningen av de första aggregaten samt kabeldragning planeras till 2012.
Seabased utvecklar system för utvinning av elenergi ur havsvågor. Enligt dem själva så är vågkraft en förnyelsebar energikälla med en mängd olika goda egenskaper. Den ska ha högt energiinnehåll samtidigt som man ska kunna utvinna den till låg kostnad och utan någon större inverkan på miljön. Potentialen i Östersjön sägs ligga på ca 24 TWh vilket motsvarar 18% av den totala elanvändning i Sverige.
I dagsläget är dock kärnkraften långt viktigare än vågkraften för Fortum. Nästan hälften av Fortums elproduktion i Norden kommer från kärnkraft. Kärnkraft är också som bekant koldioxidfri, men har andra nackdelar som vi inte minst blivit påminda om detta gångna året.
I Finland äger Fortum kärnkraftverket i Loviisa samt är delägare i kärnkraftverket i Olkiluoto. I Sverige är man delägare i kärnkraftverken i Forsmark och Oskarshamn.
En annan stor satsning man gör inom förnyelsebar energi är vindkraftsparken i Blaiken i Västerbotten. Upp till 100 vindkraftverk beräknas kunna generera ca 700 GWh per år. Den totala investeringskostnaden är nära 2 miljarder kronor och Fortum ska stå för nästan halva kostnaden. Fullt utbyggd 2015 kommer Blaiken vara en av Europas största vindkraftsparker.
Hur ser du på Fortum och bolagets satsningar inom bl.a. förnyelsebar energi?
Fortum klarar sig garanterat genom den tuffa investeringsperioden 2011-2014 på ett eller annat vis, men jag hoppas verkligen att de tar sitt förnuft till fånga och sänker utdelningen. Som det ser ut så har de negativt fritt kassaflöde 2011-2012 vilket innebär att varenda cent de delar ut är nyupplånade pengar.
SvaraRaderaÅ andra sidan kommer de säkert att hålla nettoskuld/EBITDA kring (eller strax över) sitt mål på 3. Investeringarna i Ryssland visar sig inte så mycket i resultat, men det ger EBITDA (och nettoskuld...).
Aktien börjar se riktigt billig ut men ytterligare ett stort frågetecken är Euron. Man har i och för sig hyfsad spridning med mycket elförsäljning i SEK och i RUB också.
En aspekt jag själv inte har utrett noggrannare är hur det går med Fortums prissäkrade elförsäljning. Man prissäkrar ju stora delar av sin el några år framåt i tiden och hur det påverkas av en svajig Euro kan vara intressant!
Visst är Fortum trevligt eftersom de agerar på en oligopolmarknad med höga inträdesbarriärer, vilket i sin tur gör att det är svårt för nya spelare att ta sig in och pressa lönsamheten. Värderingen som borde ligga runt 10 gånger vinsten är hyfsad, men vi ska minnas att Fortum är ett väldigt moget bolag som inte växer mer än marknaden, samtidigt oroar ökade capex-investeringar i Ryssland. Lönsamheten är obefintlig och den kan stiga, men risken är att man börjar göra saker man inte borde, exemeplvis tillväxt för tillväxtens skull, utan att beakta lönsamhet. Slutligen är Fortum skönt att äga i oroliga tider då energi alltid behövs. Dividenden är hygglig och om man inte vet vad man ska köpa, kan man alltid äga Fortum i hopp om att verkstadsbolagens aktier ska tryckas ner rejält.
SvaraRaderaMarwin
Tack för era kommentarer som ger en än mer nyanserad bild av Fortum och dess belägenhet.
SvaraRadera@Kenny - Jag gillar också starka balansräkningar, men jag lutar åt att det i detta fallet kommer bli bibehållen utdelning på balansräkningens bekostnad. Jag kan naturligtvis ha fel men även om det sker en temporär sänkning till förmån för bibehållen balansräkning så är jag nöjd med att öka då och då i Fortum till kurser liknande dagens. Jag brukar läsa (samt länka till från forumet) till dina inlägg om Fortum och de är alltid mycket läsvärda.
@Marwin - Jag håller med, Fortum är sannerligen inget tillväxt-case, men duger som "ryggstöd". :)
Fortum köpte fjärrvärmenätverket av Stockholms stad och det har de nog inte ångrat :) Jag håller med dig om att fördelen med energibolag är att de är konjunkturokänsliga, men det finns två saker som gör mig lite oroad kring Fortum, dels valutarisken, dels att man exponerar sig alltmer mot Ryssland. Naturligtvis måste man ta risker för att växa ett bolag, men för tillfället är jag inte helt övertygad. Jag skulle dessutom gärna sett att kassan var mer välfylld för att jag, räddharen, skulle våga mig på några aktier.
SvaraRaderaTrevlig blogg!
@Charlie - Tack!
SvaraRadera