lördag 19 november 2011

Irving Kahn

Irving Kahn är en amerikansk s.k. värdeinvesterare. Född 1905 så är han den nu äldst levande professionellt arbetande investeraren. Tillsammans med sina söner har han en investmentfirma, Kahn Brothers Group Inc.


Kahn är också en av de som mött och arbetat tillsammans med Benjamin Graham som ofta refereras till som värdeinvesteringarnas fader. Kahn var lärarassistent till Graham.

Första gången Kahn började handla med aktier var 1929. Han har därmed nu över 80 års erfarenhet. Fortfarande håller han på och undersöker bolag och affärsmöjligheter och han lär för ett par år sedan ha sagt "I'm at the stage in life where I get a lot of pleasure out of finding a cheap stock."

Hans son Thomas lär ha kommenterat "My father continues to research ideas and talk to companies. One of the nice things about this business is that there's no mandatory retirement age, and you allegedly get wiser as you get older."

Kahns investeringsfilosofi går i korthet ut på att hitta undervärderade aktier genom att analysera årsrapporter och balansräkningar. Liten eller låg skuldsättning är att föredra. Att investera är mer en konst än en vetenskap vilket gör att man hela tiden kan utveckla och förbättra sin "teknik"

Kahn använder sig av ett s.k. "bottom-up" perspektiv. Han fokuserar på de enskilda bolagen, ej makrosituationen. När en investering görs så görs den för en tidsperiod på 3 år eller längre.

Det går också alldeles utmärkt att sitta med en stor kassa. Man måste inte vara fullinvesterad hela tiden. Viktigast av allt är att inte investera när allt är på topp. "If market is high, dont invest!" Tvärtom. Det är när allt ser mörkt ut som man som investerare ska investera "Investors have no reason to feel bearish. True value investors are glad the markets are down."

Diversifikation är ingenting Kahn omhuldar heller. Det är bättre att satsa på de undervärderade aktier man finner än att diversifiera för diversifieringens skull. Kahn liknar också en aktieportfölj vid en fruktträdsplantering. Det tar ofta några år för dem att mogna och man kan inte förvänta sig att alla bär frukt exakt samtidigt. Tålamod är nyckeln.

1 kommentar: