onsdag 28 september 2022

Noteringar kring några värderingsmultiplar

Vi vet ännu inte om 2022 kommer likna 2011 mest eller 2008-2009. D.v.s. är börsnedgången driven av kris-prat och oro eller kommer en verklig lågkonjunktur. Hur som helst kan det vara intressant med några nyckeltal värderingsmässigt.

Först några fastighetsbolag som fått se sina värderingar sjunka rejält. Inte sett något liknande sedan Finanskrisen. Följande är några exempel på multipeln på förvaltningsresultaten.

Balder 8

Castellum 9

Fastpartner 10

Wihlborg 10

Platzer 11

Under Finanskrisen handlades t.ex. Castellum på multipeln 10.

Tar vi en titt på kända serieförvärvare som också kan tyckas torde vara räntekänsliga så är värderingarna ännu inte på krisnivåer. Några exempel med PE multipel.

Lifco 26

Indutrade 27

Lagercrantz 31

Addtech 34

I de flesta fall är ej heller PS-talet tillbaka på pre-corona nivåer. Så här har oron inte varit lika stor.

Banker handlas på tämligen sunda nivåer. Om man räknar med att de ska handlas runt boken.

PB-talen är som följer.

Handelsbanken 1

Swedbank 1

Nordea 1,1

SEB 1,2

Tittar vi på investmentbolagen och deras rabatt. Låt oss ta Investor som exempel, så ligger den rabatten ganska nära på vad det historiska snittet varit. Med några undantag så är det liknande bland andra.

En titt på några industrijättarna så får vi följande PS (nyttjar PS här då det svänger mindre än PE)

SKF 0,8

Volvo 0,8

Sandvik 1,8

Alfa Laval 2,5

Atlas Copco B 3,8

Så syns det att vi nu närmar oss eller landat på pre-corona nivåer igen.

Summa summarum. Bland de flesta branscher så har bara det sträckta gummisnöret rekylerat tillbaka. Innan de enorma stimulanserna började pumpas ut fastän ingenting egentligen behövde byggas upp eller återställas.

Så nu, tack och lov, finns åter igen en hel del intressanta aktier att köpa. Om man är långsiktig.

 


 

Som bransch sticker fastighetsbranschen ut en hel del. Den har i flera fall krisvärdering över sig, men det kan man om man vill då utnyttja. Beroende på vad man har för tidshorisont.

Då allt fallit så finns även exempel på enskilda bolag som dragits med allt annat ner. Även om det är svårt att se logiken i att de ska tjäna väldigt mycket mindre. Det kan man också utnyttja.

Överlag kan man utnyttja att det i år är bättre köp-läge än förra året då så mycket var relativt dyrt så det var svårt att hitta köpvärda kandidater och man fick krysta fram köpbesluten. Nu är det enklare. Nu finns det något att öka i var och varannan dag, så fort man avsätter pengar till det.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar