torsdag 16 juni 2022

En notering från Far Far East

En notering från Far Far East. Det har gått trögt där för t.ex. Tencent. En titt på Q1 säger att omsättningen var stillastående om man tittar YoY och t.o.m. lite nedåt QtQ.. Värst gick det med rörelsevinsten som hackade nedåt med en marginalsänkning till 27 %.

Speldelen visade ej heller tillväxt. I alla fall inte den kinesiska. Regulatoriska åtgärder har lagt en filt över det hela. Dessutom visade annonsdelen en nedgång om 18 %. Ouch. Det gör ont när man stänger ned.

Molntjänst-delen ser också en inbromsning. I jämförelse med t.ex. den amerikanska/internationella marknaden som i stort domineras av de tre stora amerikanska jättarna så är den kinesiska marknaden på sätt och vis mer fragmenterad och ändå inte. 60 % av den kinesiska marknaden  domineras av Tencent och Alibaba, medan de andra 40 % sköts av andra. En stor del av den marknad som Tencent och Alibaba har numera är för internet/tech-bolag i den privata sektorn. En sektor som fått sig en känga i Kina. Innan 2020 så sägs t.ex. Alibaba ofta fått regeringskontrakt. Den eran verkar vara förbi. Ma:s regeringskritiska tal verkar varit tippunkten och numera sägs t.ex. regeringsuppbackade Tian Yi Cloud få dylika kontrakt istället.

Tittar vi åter på Tencent så finns ljusningar i att det förväntas en långsam återhämtning från hösten och framåt. Det förmodas att de regulatoriska åtgärderna ska lättas. Exempelvis har det kommit dylika uttalanden samt så har spelsläpp tillåtits. Nedstängningarna i Kina verkar även de sakta lättas och man ter sig föra en mer expansiv ekonomisk politik nu efter ett tag med ”nedkylning”.

Samtidigt flexas det med militära muskler. Osäkerheten är stor. Det kan spela ut i scenarion som ingen gissat. Likväl som det kan bli fred i Europa om Ryssland slutar med sin invasion av Ukraina (antagligen önsketänkande) så kan en ny konflikt tas vid strax efteråt i Asien. Polariseringen har ökat enormt under ett decennium i vår värld. På alla plan. Den politiska risken är som alltid den största risken vad det gäller kinesiska aktier.

Notering av PE-värderingar nu. Tencent PE 16, Alibaba PE 32 (tappat vinst och TTM nere på en rörelsemarginal om ca 8 %), JD (neg PE nu igen efter att nyligen redovisat lite).  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar