onsdag 15 juni 2022

Äntligen festivalyra!

Lite skön ledighet har passerat. Det har varit behövligt. Tid för både familjeaktiviteter som lite mer grabb/gubb-aktiviteter så som t.ex. festivalbesök. Det var på tiden att Sweden Rock hölls. Äntligen lite festivalyra! Kul som alltid!


 

Nog om det.

Vad har hänt på börsen då?

Jag har kunnat notera att fastighetsbolagen handlas till värderingar som det var väldigt länge sedan man såg. I alla fall om man ser till förvaltningsresultatsmultiplar. Castellum för 11 gånger förvaltningsresultatet och med en direktavkastning på 5,2 % är helt klart värt att notera. Substansvärdesmässigt så handlas bolaget till ca 60 %. Sist jag noterat detta, med reservation för att jag missat något, var 2001.  

Det är liknande multiplar på många andra fastighetsbolag på börsen.

Castellums belåningsgrad är i skrivande stund på 40 %.

Visst kan dessa siffror ändras. Förvaltningsresultat gå ned samt värden skrivas ned, men Mr Market har tagit höjd för en hel del här. I alla fall i den här sektorn.

Börsmässigt så kan vi väl konstatera att vi än en gång är tillbaka på den nivå som rådde för drygt en månad sedan samt vid slutet av 2020. Innan vi gick in i excessernas år 2021. Så allt är inte billigt. En hel del har gått från dyrt till rimligt också. Dock just vad det gäller fastigheter så har jag svårt att säga annat än nu verkar placerare flytt denna tillgång och det ger prissättning därefter. Det luktar rädsla.

I min värld så är den absolut minst farliga tid att investera är när allt faller samtidigt och sentimentet är bottenlågt. Den absolut farligaste tiden är när allt stiger och sentimentet är hejdlöst positivt. Det är också då man ofta slirar lite på sina ”investeringskriterier” och kommer in på spännande sidospår. Man riskerar inte bara betala dyrt utan också köpa saker som man inte riktigt gjort tillräcklig ”due diligence” på. Det är därför man ska vara väldigt försiktig och anpassa köpesummorna därefter då.

Däremot när det faller brett så kan man gott kosta på sig att öka vad man allokerar till aktiesparande. Har man svårt för att göra detta så är det enklaste rådet att spara och köpa för en fast summa i vått och torrt. Du kommer då efter ett tag på börsen troligen märka att de bästa investeringarna har du gjort när börssentimentet varit dystert.

Lycka till med investeringarna/aktiesparandet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar