söndag 25 oktober 2020

Castellum Q3 2020


VD summerar med orden ”Castellum har utvecklats stabilt under årets första nio månader trots de extrema förutsättningarna i omvärlden. Under det tredje kvartalet ökade förvaltningsresultatet med 8 % vilket summerade till 9 % för hela perioden.” och ”Värderingsmässigt ser vi också en liten ökning, vilket medför en höjning av substansvärdet till 200 kr per aktie trots lämnad utdelning med 3,25 kr under perioden.” Slutligen lite om kreditmarkanden som spökade för fastighetssektorn då corona slog till ” Kreditmarknaden har förbättrats påtagligt sedan i  somras och obligationsmarknaden har vaknat till liv.”

De orden summerar väl lite fastighetssektorn i stort. Det har rullat på och fastighetsaktier har även fått en liten uppvärdering nu.

Vi får även en summering av Castellums fastighetsbestånd.


 

Som synes så är det mycket kontor. Kontor samt butik och handel är ju det som oroat huruvida behovet kommer finnas i framtiden då folk började sitta hemma. Min personliga vy grundad på anektodiska bevisföring, i alla fall då det gäller kontor, är att anställda sett det som bekvämt att sitta hemma, medan på chefsnivå har man sett minskad effektivitet som följd.  Dessutom, pandemi-säkrade kontor kräver kanske större ytor, inte mindre? Jag tror hur som helst inte kontorsytor fasar ur så fort.

Då det gäller e-handelns möjligheter så borde ju logistikfastigheter vara mumma för framtiden. Castellum nämner också i rapportern att det är en sektor som får ökad uppmärksamhet av investerare.

Förvaltningsresultatet Q1-3 landade på 9,48 kr/aktie (8,71). Dvs en förbättring med 9 %. På rullande 12-månaders ligger förvaltningsresultatet på 12,28 kr/aktie.

Förvaltningsresultatet rullande 12-månaders nedan de senaste åren.


EPRA/NRV 200 kr/aktie (186)

Belåningsgraden på 43 %. Räntetäckningsgraden 5,81.

Man har under Q1-3 perioden nettoinvesterat för ca 2 miljarder vilket redan är lika mycket som under 2019. Den stora majoriteten är ny-, till- och ombyggnationer.

Värderingsmässigt värderas Castellum nu till ca 16 gånger förvaltningsresultatet. Ganska rätt på sitt substansvärde och med en direktavkastning på ca 3,2 %. Utdelningstillväxten ligger räknat på några års sikt i genomsnitt på ca 7 %. Så som förvaltningsresultat m.m. utvecklas så bör det vara en helt rimlig utveckling framöver också. M.a.o kan 2021 mycket väl bjuda på en utdelning på 7 kr/aktie o.s.v.

Castellum är ett bread & butter fastighetsbolag. Så länge man har närvaron att köpa när rubriker skriker sälj och tar det lite lugnare när rubriker skriker köp så låt det sedan bara ligga i byrålådan. Sedan kan du välja om du vill spendera din dag ute eller inne, eller ett mellanting av det.

Castellums WorkOUT-koncept

 

Några tankar om Castellum eller fastighetssektorn i stort?


5 kommentarer:

 1. Jag såg att Rutger har flaggat upp till 15% nu. Tror du ett köp/sammanslagning kan ligga i korten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej inte direkt. Förmodar helt enkelt att han ser en bra och trygg investering i Castellum och ökar i en verksamhet han känner sig ha bra koll på.

   Radera
 2. Tack för dina alltid kloka reflektioner!

  Mitt innehav är lika robust likt tidigare och jag har inga ambitioner att sälja, eller öka.

  Trevlig söndag!

  /Cristofer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och tack detsamma Cristofer! :)

   Radera
 3. Utdelningarna jag fick från Platzer, SBB och Castellum nu i Sep-Okt har nu återinvesterats i några till Castellum-aktier. Denna veckan kom ju Castellum på "grön" värdering igen så då behöver pengarna inte ligga och skvalpa längre.

  SvaraRadera