måndag 9 maj 2016

H&M 2005 och nu

Det är roligt att läsa nya årsredovisningar, men det är lika roligt att gå tillbaka till gamla.

Hennes & Mauritz är inget undantag. 2005 kunde klädkedjan stoltsera med 1193 butiker och 72 miljarder i omsättning att jämföra med de 3610 butiker och 210 miljarder i omsättning 10 år senare (2015). Jag förmodar att om 10 år finns ännu fler butiker och det kommer krängas ännu mer kläder, om det vill säg väl.

Samtidigt har rörelsemarginalen gått från 21.5% (2005) till 14,9% (2015). Marginalpress brukar klassiskt tyda på ökad konkurrenssituation. Bruttomarginalen var 59,1% (2005) respektive 57% (2015).

Bruttomarginalen är intressant då det visar på vad själva kostnaderna för själva varorna är kontra försäljningen.

Rörelsemarginalen är intressant då det visar på vad kostnaderna för själva rörelsen ligger på kontra försäljningen.

Gör man ett stickprov och jämför 2005 med 2015 sticker alltså rörelsemarginalen ut mest.

I en analys från Mars i år menar Morgan Stanley på att trenden med nedåtgående rörelsemarginal kommer att fortsätta. Nya butiksöppningar kommer inte kunna kompensera för detta utan resultatet kommer bli sjunkande vinster.

Kikar man på försäljningen per butik sett och jämför 2005 med 2015 så får man 60 milj per butik i försäljning och ca 13 milj kr i rörelsevinst 2005 mot 58 milj kr per butik i försäljning och ca 8 1/2 milj kr i rörelsevinst per butik 2015. Man kan likna det vi att det nu behövs ca 3 butiker för att nå samma rörelsevinst nu som det krävdes 2 för under de "goda" åren. 3 butiker är troligen allt annat lika dyrare i drift än 2.


Även om varor kan köpas in till ungefär samma låga priser så har "utväxlingen" blivit sämre när man ska kränga kläderna. De ökade rörelsekostnaderna har man inte lyckats kompensera med ökade priser gentemot kund. Eller vad kostar en topp idag? 2005 annonserades de i alla fall för 149 kr.


Idag får man en mönsterstickad top för... 149 kr också!

Dålig utveckling kan någon tycka. Samtidigt tycker någon annan att det gått bra då en affärsrörelse med 36, som ovanstående, butiker är bättre än att "bara" haft 12. Det är dessa grundfunderingar som brukar vägas och mätas då det gäller Hennes & Mauritz. Tillväxt kontra marginaler.

Släpper vi de hårda siffrorna så framträder en annan intressant bild. Hur Hennes & Mauritx vill uppfattas. 2005 hette det "Mode och kvalitet till bästa pris - med ett brett och varierat sortiment för familjen". 2015 heter det "Mode och kvalitet till bästa pris - på ett hållbart sätt" och andelen sidor som tillägnats hållbarhetsfrågor har tredubblats i årsredovisningen.

Idag kommer nästan en tredjedel av bomullen från s.k. hållbara källor. 2005 var väl det i princip 0. Vattenförbrukningen är enorm när det gäller bomull. För ett kg bomull kan det gå upp till 29.000 liter vatten. Jämför det med att odla potatis som tar ca 500 lit per kg. Brist på sötvatten börjar bli ett allt större problem på många håll i världen. Jag tror inte alls vi kommer få se färre flyktingströmmar i vår nära framtid. Jag tror vi kommer få se fler. Flyktingströmmar som har sitt direkta ursprung i konflikter - som har sin grogrund i svårare levnadsförhållanden - som har sin grund i sämre tillgång till sötvatten. Nu kom jag ifrån ämnet lite, men hur som helst.

Hennes & Maurtiz följer sin tids trend och har börjat arbeta mer med hållbarhetsperspektivet. Vilket jag är bra. Det intressanta i sammanhanget är att det inte verkar ha slagit väldigt hårt på bruttomarginalen av ovanstående siffror att döma.

1 kommentar:

  1. Även jag tycker mycket om att bläddra i äldre årsredovisningar, men även läsa om äldre nummer av affärspress och dagstidningar. Speciellt när det rått nära nog panik eller eufori på finansmarknaderna.

    Har exempelvis en rejäl bunt med Dagens Industri, Financial Times, Fortune, Forbes, Businessweek etc från "IT-yran" samt "superkonjunkturens" och finanskrisens dagar. Det är också underhållande att gå tillbaka och utvärdera köpråd från sådana perioder.

    Historiskt kunnande, erfarenhet och perspektiv är guld värda!

    Med vänlig hälsning

    Carolus

    SvaraRadera