lördag 14 maj 2016

Jag gillar Skanska men jag köper inte, än

Jag gillar och har Skanska i min portfölj, men det är inte så att jag köper mer just nu.

Jag tycker mig se att vi har en riktigt byggboom just nu så jag är inte alls förundrad över att byggbolag är populära. Skanska gör just nu ca 11 kr i vinst per aktie vilket är bra.

Utdelningen ligger just nu på 7,50 kr/aktie och direktavkastningen är på nuvarande kurs (177 kr) historiskt låg.

Omsättningstillväxten över tid är dock låg i ett bolag som Skanska.

Ett bolag som Skanska hålls i mitt tycke därför som en utdelningskomponent i portföljen, inte tillväxtskomponent. Den förväntade tillväxten är m.a.o. låg.

Nuvarande 4,2% i direktavkastning lockar inte. Visst kan man få extrautdelningar också, men frågan är hur mycket regel och hur mycket undantag det är.

Multiplarna P/E, P/S, P/B är alla historiskt höga. Direktavkastningen historiskt låg. Allt detta kan vara ok om man förväntar sig bra framtida tillväxt, men jag tror faktiskt att Skanska kommer fortsätta ungefär som förut. D.v.s. byggkonjunkturen kommer gå i sina cykler och just nu står vi i en högkonjunktur då det gäller bygg.

Med det sagt så är Skanska ett bolag jag gärna ökar i om det kommer ned i pris en bit till, men det gör det troligen först då det blir lite mer negativa tongångar alternativt det blir allmän makro-oro på världens börser. Ja aktien ligger i alla fall inte över 200-lappen i alla fall vilket jag tyckte var horribelt för drygt ett år sedan så hopp finns.

Vad är din syn på Skanska?
8 kommentarer:

 1. Håller helt med dig! Jag köpte min första post för 135:- för ett tag sedan och hade köpt mer om den fortsatt ner. Jag tycker det finns samma problem hos samtliga byggbolag här bland de större bolagen (PEAB, Skanska, NCC, JM) nämligen att även om det är högkonjunktur så finns det inte resurser för att öka omsättningen något märkvärt.

  En av anledningarna till detta är att de i alla kommer nå produktionstaket inom en snar framtid. Detta innebär att även om de själva skulle få in projekt de ska bygga så kan de inte sätta igång dem ändå för de har inge underleverantörer som hinner med att tillverka exempelvis fönster, dörrar, betongelement etc. Men kan man inte vända sig utomlands då säger du? Detta har man redan gjort! Även de företag som ligger i storleksordningen under Skanska har redan börjat göra detta och detta innebär ju att dessa inte heller kommer hinna med. Jag själv är aktiv i byggbranschen och när det tar 6 veckor bara för att få lite nya fönsterbänkar då vet man att det är mycket att göra!

  Ett till problem som byggbranschen för tillfället har är att det är stor brist på arbetsledare och platschefer. Så även om du får in projekt så har du ingen som kan komma att driva dessa. Det är även brist på snickare och här har vi ju sett ett bra tag att utländs arbetskraft ökar. Redan 2014 låg byggbranschen i topp inom detta (http://www.byggvarlden.se/bygg-i-topp-hos-utlandsk-arbetskraft-71172/nyhet.html).

  Lång kommentar men summan av kardemumman är att jag tror inte på stigande omsättningstillväxt alls bland de större byggbolagen. Vill man ha omsättningstillväxt så skulle jag kunna tänka mig att exempelvis NCC Housing eller JM som enbart riktar sig mot bostadsbyggande kan få en fin skjuts framöver. Och får man inte omsättningstillväxt här så tror jag vinstmarginalerna kan förbättras här då det är lätt att "industrialisera" bostadsbyggandet och få en högre vinst jämfört med andra typer av byggen. Sen är ju problemet där planmonopolet och de dyra markpriserna men det kan vi ta en annan gång! Ha det gött. Kanonblogg. Jag köper Skanska nästa gång den närmar sig 120 spänn :D

  SvaraRadera
 2. Skanska är väl vad det alltid har varit ett fantastiskt företag, och aktie sett över tid. Den som köpte aktien när den börsnoterades 1965 blev en förmögen man.

  Vet inte varför det blev en sådan cirkus för att man gjorde stora reavinster på fastigheter? Det har man väl alltid gjort, och det är väl en del av verksamheten. Det finns alltid något att haka upp sig på.

  Bolaget påverkas negativt av en svag dollar när man har en stor andel av intjäningen i USA. Bostadsutvecklingen gick starkt byggverksamheten sämre.

  Själv tycker jag Skanska är en köpvärd aktie. Priset är inte avskräckande. Egentligen den typ av bolag som man kan köpa, och sedan lämna ifred. Jag letar alltid efter den typen av aktier. Lite som med Lundbergs man behöver inte bry sig. Det är viktigt.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med Lars här. Tycker personligen inte Skanska är något kap på nuvarande nivå men heller inte ofantligt övervärderat. Tycker den handlas runt "förväntat" nivå i denna lågräntemiljö. Sen beror det också lite på vilken investeringsstrategi man har. Handlas det enbart för utdelning och behåll så tycker jag dagens nivå är ett okej köp. Däremot förväntar jag mig ingen större kursutveckling norrut inom den närmsta tiden.

   Tack för en bra blogg.
   Rune

   Radera
  2. Håller också med Lars ang. reavinster. Det är ett uttalat mål att projektutvecklingsdelen ska bli lika stor som entreprenaddelen. 'Skanska Nya Hem' och 'Kommersiell Projektutveckling' tuffar på bra och även infrastruktur projektutvecklas under OPS-kontrakt i bla England.

   När konjunkturen vänder tror jag aktien kommer må bra av att ha en stor del anläggning i sig. Till skillnad från NCC Housing och JM bör den då ha mindre fallhöjd, eller?

   Radera
 3. Jag gillar Skanska! Utdelningen är stabilt lagom ökande år från år. För en cirka 8-10 år sedan hade Skanska en ovana att vinstvarna nära rapportsläpp. Hoppas och tror att man slutat med detta 'ofog'... Det verkar så. Går kursen ner köper jag fler. Förstod inte alls resonemanget härom dagen med reavinster och läste någonstans att det gjorde inte VD heller. För cirka 20 år sedan fick jag rådet att köpa och behålla Skanska och det har jag i stort sett gjort med undantaget då jag flyttade till en ISK-depå. Skanska hör till mina 'älsklingsaktier' och de gjorde även Scania som jag sörjer djupt fortfarande./Gunilla

  SvaraRadera
 4. @Gunilla

  Många av de som lyckats med konststycket att behålla aktien har faktiskt tjänat bra med pengar. Bolaget är en världsledande aktör är väl nummer tre bland byggbolagen.

  Sedan kan man alltid hoppas på kurser kring 120, eller för den delen 100kr. Jag tycker aktien är köpvärd. Bra bolag brukar kosta.

  Soliga Hälsningar

  Lars

  SvaraRadera
 5. Äger lite drygt 1300 aktier. Har ett GAV på runt 85kr i dagsläget som bara blir lägre och lägre ju längre tiden går:-) Man har vissa förmåner som anställd i företaget:-;

  SvaraRadera
 6. @Anonym

  1300 aktier till GAV 85kr. Blir utvecklingen något likt den vi sett de sista 40 åren så ligg kvar. Kolla årsredovisningen en gång om året. Inget stirrande på kurser i veckorna. Då kan detta bli riktigt bra.

  Disciplin!!

  Lars

  SvaraRadera