fredag 13 maj 2016

Yara ökar vinsten på sjunkande försäljning

Nyss avskiljdes utdelningen i norska Yara. Jag hade tur tidigare som råkade gissa rätt på att utdelningen skulle landa på 15 nok.

Påminner lite om en skröna jag hört om en arbetsgivare som bland alla arbetssökandes CV:n "drog" vem som skulle få anställningen. En ren chansning alltså. Motiveringen var "Jag vill ha medarbetare som har tur".

Hur som helst. Yaras försäljning sjönk något under Q1 men vinsten ökade. En av anledningarna till det är att energipriserna gått ned än mer. Jag har gnatat om det tidigare, att låga energipriser gynnar Yara. Finns nog ett 30-tal inlägg sedan tidigare på bloggen kring och om bolaget så ska inte trötta ut läsare med så mycket mer om bolaget just nu.

Yara är ett sådant där bolag som vissa inte vill röra eftersom det inte har prissättningsmakt. Andra bryr sig mindre om det och kan leva med svängiga marginaler så länge finanserna är goda och allt pekar på att mat kommer behövas serveras på våra bord även i framtiden.

För egen del så får jag gå tillbaka till 2013 innan senaste köpet gjordes. Gjorde ju t.o.m. av med en tredjedel av innehavet när jag tyckte det blev allt för ansträngd värdering. Nu har dock intresset väckts igen.

Vad är din syn på Yara?

Kurs i skrivande stund är 292 nok.

4 kommentarer:

 1. Vad tror du om trenden med ekologisk odling? Kan det vara ett framtida hot mot Yara?
  //Böll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hälften av all matproduktion i världen är beroende av konstgödsel. Jag ser inte något närtida hot av att det skulle kunna ersättas av ekologisk odling. Den "svarta svanen" skulle väl möjligtvis vara vad som händer kring utvecklingen av genmanipulerade grödor. Grödor som inte behöver gödslas men man ändå får en god avkastning av. Sånt ligger dock utanför vad som går sia om. Man får som alltid se till att man inte överexponera sig mot "svarta svanar" i något innehav.

   Radera
 2. Hej Spartacus. Vad tænker du om dagens kursnivå på 258? Køpt på dig nåt mer æn :)? Hur stor del av din portfølj ligger Yara på nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Robert! Ja, köpte senast vid ca 265 nok. Har ungefär 1/10 av den portföljen i Yara i skrivande stund. Kan tänka mig köpa lite till om det fortsätter ned sedan är det tillräckligt mycket exponering för mig. :)

   Radera