onsdag 18 maj 2016

Traction Q1 2016

Traction är det lite mindre investmentbolaget som för inte så länge sedan gick upp i mid-cap från small-cap.

Man investerar i både noterade som onoterade företag och tar gärna en aktiv roll i bolag som man tror sig kunna "vända på rätt köl". Tittar man på substansvärdet och dess utveckling har man lyckats hyfsat bra över åren. 2007-2015.

Detta trots att man inte använder någon nämnvärd hävstång (belåning) och trots att man ofta har en ganska stor kassa.

Tittar vi på dagens substans så består de 146 kronorna per aktie av:

45 kr i likvida medel.
29 kr i finansiella placeringar (en del aktier för kortsiktigt ägande och räntebärande).
18 kr i onoterade aktiva innehav.
54 kr i noterade aktiva innehav (största innehav är Nilörngruppen).

Hälften  av substansen är m.a.o. aktiva innehav som man arbetar med att utveckla. Hälften är i princip kassa och motsvarande kortsiktiga placeringar som kan användas för kommande investeringar. Perfekt att använda om man hittar investeringsuppslag till attraktiva priser framöver.

Ovanstående får man idag till ca 23% "rabatt" vid en kurs på 113 kr/aktie.

Gillar man investmentbolag så tycker jag man gott kan kasta ett öga på Traction och göra sig en  bedömning.

Vad är din syn på Traction?

16 kommentarer:

 1. Kollade på bolaget i fem minuter. Stor kassa, bra substansrabatt och ett gäng turn-around bolag. Kort sagt man investerar i problem. Bolaget verkar vara familjen Stillströms privata lekstuga.

  Detta är ingenting som jag skulle satsa några pengar på.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Passar naturligtvis inte alla, men klarade många punkter på min lista. Brasklappen är dock att man sitter i knät på familjen Stillström och att bolagen som hanteras inte alltid är något som lockar på enskilda meriter.

   Radera
 2. Lars du är en förnuftig man, läs några årsredovisningar bakåt i tiden (gärna 10 år) och du kommer att finna att Stillströms är mycket skickliga ägare. De tre största aktiva noterade innehaven Nilörn, OEM och Softronic är inga turnaroundbolag, även om några sådana också finns i portföljen. Största passiva investeringarna på börsen är Danske Bank och Investor (tidigare var det Swedbank och SCA inköpta till mycket låga priser i finanskrisen)

  SvaraRadera
 3. @Riskminimeraren

  Möjligt att du har rätt. Jag hittade inget som väckte mitt intresse. Det jag såg verkade spretigt, rörigt starkt personberoende. Dålig direktavkastning. Jag fann inget som fångade mitt intresse.

  Sedan finns det givetvis ett pris för allting. Det är billigt. Jag har gjort iakttagelsen agerar jag på det sättet blir jag sittande med en massa aktier som inte är så mycket mer än just billiga.

  Ha det bäst

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ber att få tillönska herrn en riktigt trevlig semester och jag hoppas att den inte blir alltför långvarig.

   Jag konstaterade precis att engelsk kolindustri ska vara det senaste, att värderingen i ett case ska vara obegriplig, vilket om något tydliggör behovet av din röst. Jag kan själv absolut inget om engelsk kolindustri men jag är övertygad om att även engelsmän behärskar konsten att analysera engelska bolag och de risker och möjligheter som finns i dessa. Det kommer att bli intressant att även denna gång följa utvecklingen från läktaren.//Stavros

   Radera
 4. Finns det inte ett inslag av återköp med i beräkningen av totalavkastningen? /Ösman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Diagrammet är från Börsdata. Jag har inte beräknat återköpens effekt. Återköp stör mig inte så länge det inte är helt uppåt väggarna fel utformat på aktieägarnas bekostnad. Dock har jag ju bolag som har ganska skeva återköpsprogram så som Coca Cola t.ex. där en i mitt tycke för stor del handlar om att berika ledningen.

   Radera
 5. Håller med riskminimeraren bl a oem är ju ett riktigt fint bolag. Har haft den i portföljen länge länge. / Frösöfrasse

  SvaraRadera
 6. Traction är ett bolag som jag kommer bevaka noggrant vid en kris. Som investmentbolag har de en helt annan möjlighet att aktivt engagera sig i turn arounds och att de ibland misslyckas gör att många investerare får överdrivet negativ syn på bolaget vilket även drar ned på värderingen av de bra bolagen.

  Ser man däremot till historiken lyckas de oftare än de misslyckas och det gör bolaget intressant vilket Värdebyrån skrivit bra om.

  https://vardebyran.wordpress.com/category/bolag/traction/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken Aktieingenjören!

   Radera
  2. Notering från sista "krisen". Traction tappade ca 15% av substansvärdet 2008 medan bolag som Investor och Industrivärden tappade 1/3 respektive drygt 1/2. Relativt få skulder och stor kassa har sina fördelar i mörkare tider.

   Radera
  3. @Aktieingenjören

   Vad jag förstår är du inte aktieägare i bolaget. Blir det en kris finns det mycket annat som blir intressant. Jag skulle tveklöst välja Skanska till dagens kurs än Traction.

   Min investeringsstil är att leta kvalitet. För den som vill handla billigt presenterar Aktiefokus Hargreaves Services en investering i brittisk kolindustri. Handlas tydligen under likvidationsvärdet.

   Nu skall jag ta sommarlov.

   Lars

   Radera
 7. Kommer nog köpa för några procent av portföljen dom närmaste dagarna. Investmentbolag är sällan fel att ha i byrålådan
  Tackar för tipset.

  SvaraRadera
 8. Jag har följt dem sedan drygt ett år tillbaka, då VP skrev om dem. Dock, det som gjort att jag inte har köpt är den svårtydade utdelningstillväxten. Ena året stiger den, andra sjunker den...känns inte helt stabilt enligt mig. Dock är jag för ett "köp" beträffande alla andra investeringskriterier jag har.

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte riktigt lika knusslig med utdelningskurvan. I fallet Berkshire så är det ju t.o.m. ingen utdelning alls. Jag tror inte de överavkastar t.ex. Investor direkt utan en investering i Investor kan nog vara minst lika bra. Om man gillar den utdelningskurvan bättre så kan det nog passa bättre. Nu gillar jag båda bolagen, men Traction har lite större substansrabatt för tillfället samt framförallt en mycket större kassa vilket jag tycker är intressant om det är så att tuffare tider väntar runt hörnet för många bolag. Om inte så knallar det väl ändå på som vanligt - för alla bolag.

   Radera
 9. Traction har jag själv ägt i 17 år och kursen har under denna tid utklassat index och mer än fyrdubblats. Omsättningen i aktien är dock så låg att det borde diskvalificera Traction från Midcap. Det största misstaget torde vara den stora investering i BE Group för omkring fem år sedan. VD Petter Stillström kan i årsredovisningen ta till det udda draget att kritisera marknadens värdering av bolaget.

  Mvh Körvel

  SvaraRadera