torsdag 4 februari 2016

Lyfter, störtdyker, rusar, når inte fram och svajigt

Ja som rubriken antyder så är flödar kreativiteten bland rubriksättare inom finansmedia just nu

Det är helt enkelt bokslutstider.

Bokslutstider är ju alltid intressanta. Inte minst för att det är då man får veta vad utdelningarna kommer hamna. En del överraskar positivt, en del negativt och en del blir det varken eller med.

Bokslutstider kan ju också bli lite transaktionstätare. Dels så kanske man omvärderar något, man kanske blir stärkt i sin uppfattning av något, man kanske hittar någon ny infallsvinkel. Jag vet inte om det är så, men det är en känsla jag får.

Jag har hunnit läsa ett par bokslutsrapporter, men inte alla som jag försöker följa, än. Några direkta nya klokskaper kring dem jag har läst har jag inte. Rådet är väl följ den plan du har och om något dyker upp som signalerar att du bör omvärdera, så gör och agera även efter det. Om allt verkar som det förväntas, så fortsätt enligt utstakad kurs.

Ett annat råd skulle också kunna vara. Läs i rätt ordning d.v.s. läs källmaterialet - boksluten först. Innan eventuellt andras tankar om dem läses. Då har man störst chans att bilda sin egen uppfattning.

Men, men för att inte bara vara grådassigt färglös och ändock lyfta något till diskussion. Låt oss ta någonting som kanske livar upp lite.

Ett bolag som har en kassa/investeringar minus långsiktiga skulder, som motsvarar nästan en tredjedel av börsvärdet. Därtill är bolaget enbart värderat till ca 7-8 gånger rörelsevinsten.

Är det något litet, obskyrt och okänt bolag i Exotistan?

Nej det är naturligtvis Apple.

Ett bolag som omfamnas av ett enormt "brus" som jag kallar det. Det är inte helt enkelt att bilda sig en egen , självständig, uppfattning eftersom det finns en så hejdlös massa åsikter kring allt ifrån produkterna, bolaget till dess framtid. Ett bolag som följs av en arme av analytiker. Jag förmodar att det finns lika många traders och börsrobotar i omlopp kring det också. För att inte tala om teknikjournalister och glada amatörer.

Det kan med andra ord sägas vara långt ifrån "under radarn" för folk och fä. Nåväl.

Vad är DIN åsikt om bolaget?

6 kommentarer:

 1. Jag brukar ibland referera till en vän som efter ett antal kalla pilsner pekade på en nyinköpt mac och sade till mig något i stil med ”att på måndag ringer jag min mäklare och köper aktier i Apple, och vet du varför, sade han, design, jag tror på design!”. Året var 1998 och mannen ifråga hade naturligtvis glömt sin insikt när måndagen kom vilket han bittert ångrar i dag.

  Jag hoppar själv över alla köp i den branschen av de enkla anledningarna att jag tror att tekniken fortfarande är ung, och jag misstänker att massvis med tillverkare kommer att slås ut, att nya tillverkare kommer att tillkomma. Jag gissar att vi antagligen bara har sett branschen ta sina första små stapplande steg på vägen mot något som vi ännu inte ens anar vad det kommer att bli och vinnarna kanske inte ens är påtänkta i dag. Det betyder naturligtvis inte att Apple är en dålig aktie, eller att jag inte ser iden med den, det betyder bara att den inte passar för mig.
  //Stavros

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Stavros

   Får hålla med. Apple är något jag aldrig skulle investera i eftersom de allra flesta faktiskt inte kan bedöma bolaget.

   Skulle jag köpa Apple skulle jag göra som Lundaluppen gjorde på sin tid. Han köpte också Google och Microsoft. Det blev med andra ord någon form av indexering. En random walker tycker inte om att leta efter nålen i höstacken han köper hela höstacken.

   Lundaluppens tänk gick visst ut på att den förändring som kommer skulle någon av dessa tre kunna fånga upp.

   En bloggare som är känd för sina Apple analyser gjorde en kommentar i stil med farväl Google välkommen Apple. Helt stilenligt börjar Google stiga i pris, och Apples kurs beger sig söderut som det brukar heta i bloggosfären. Vad är ett rätt pris för en Appleaktie? Svar: 96,60 dollar är en mycket smart gissning.

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
 2. Tror faktiskt på Apple på sikt, speciellt utdelningsmässigt. Apple kommer nog i framtiden tjäna sina pengar på tjänster snarare än hårdvara. Där skiljer dom sig mot tex gamla Nokia och samsung. Annars noterar jag holmens brutala kassaflöde - bra rapport för den långsiktiga. Den kortsiktiga är nervös. //Anders

  SvaraRadera
 3. @Anders

  Det är ju trevligt att du tror på Apple. Fast jag tror inte det har någon större bäraktighet vad du heller Karl Jönsson i Knäckebröhult tror om situationen. Det tros, och tycks om detta Apple.

  Fallstudie. Läs gärna Lundaluppens inlägg: Apple diverisifierar från 12 jan 2013. Skriver själv några kommentarer fast det är mest om TA, och betydelsen av att hålla kassa. Högaktuellt i dagens marknad.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 4. @lars

  Använder sällan läsning i bloggosfären som köpbeslut. Läser rapporterna, det ger mig mer..

  Att investera handlar bara om att tro något om något, tro inget annat då tror du fel.

  Din stoplossnivå, vad tror du om den? Eller är den evidensbaserad? Jag tror inte det.

  Jag vet däremot vad jag ska dricka för vin ikväll, champagne av bättre årgång. Mer för pengarna tycker jag. //Anders

  SvaraRadera
 5. Halvt off topic, förlåt, men jag läste Tap Dancing To Work igår, boken av C. Loomis om Warren Buffett. Läste att Steve Jobs en gång ringde Buffett och frågade vad Apple skulle göra med sin kassa som bara växte och växte. "Buffett gave his advice, Steve hung up and did nothing of it". Något i den stilen om jag citerar ur huvudet. Buffett hade, enligt utsago, frågad Steve "anser du Apple vara undervärderad på 200 dollar", "Ja, Apple är undervärderad" sade Steve. Apple satt kvar på kassan den dagen, det gör de fortfarande. Kul anekdot om inget annat.

  -Konservativ

  SvaraRadera