fredag 5 februari 2016

Alfa Laval Q4 2015

I äldre inlägg på bloggen återfinns ibland lite surmulna kommentarer från mig att Alfa Laval allt som oftast är dyr.

Nu har bolaget avlämnat bokslutsrapport  med effekten att bolagets aktiekurs handlats ned, ganska rejält. Jag har ännu inte läst någon annans syn på bolagets bokslut än, men när jag läser den själv så ser jag inte så mörkt på bolaget. Kanske har jag en annan tidshorisont.

Hur som helst har bolaget aviserat en utdelningshöjning. Som brukligt får jag väl lov att säga för bolaget har en fin historik av dylika. Utdelningen ska bli 4,25 kr (4) per aktie.

Soliditeten har ökat (Den var inte så rolig direkt efter det stora norska förvärvet). Ny VD ska ta över - Tom Erixon. Tack så mycket Lars Renström för lång och trogen tjänst! Affärsstrategin verkar dock ligga fast. Organiskt tillväxt i kombination med förvärv.

Alfa Laval sysslar med flödesteknik med en bred geografisk exponering. De verkar inom flera branscher, både produktmässigt som servicemässigt. Historiken är god, det är relativt framgångsrikt och välskött samt har hyfsat klarat sig från lockelsen att arbeta med allt för stor finansiell hävstång (jag är lite kritiskt till det norska förvärvet men, men). Dess stora nackdel har allt för ofta varit aktiens prislapp.

I mina ögon, om man inte börjar tycka att Alfa Laval ser intressant ut nu så sitter man antagligen och väntar på det där stora raset. Det där raset som kanske kommer och ska halvera börsen (tillika Alfa Laval) från dessa nivåer. Kanske det kommer, kanske inte, men någonstans måste man ju ha bestämt sig för att börja trycka på köp-knappen i de bolag man gärna ser i sin portfölj. Framtida ras eller ej.

För egen del, om prislappen ligger kring den nuvarande nivån (ca 132 kr/aktie) på Alfa Laval nästa vecka så vet jag vad jag ska göra.

Hur går dina tankar kring Alfa Laval?

6 kommentarer:

 1. Jag tittade på kursen de senaste tre åren. Aktiekursen har ju bara stått och stampat i stort sett. Visserligen har det väl blivit en del utdelning, men jag förstår inte varför Alfa Laval skulle vara så bra. Jämför med t ex Nolato, Assa Abloy, Nibe och Hexagon. Att utvecklingen råkar vara bättre än Sandvik betyder inte att aktien är bra. Sedan är själva bolaget Alfa Laval säkert väldigt bra.
  /H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kursrörelser är svåra att förutspå. Om du drar ut tidslinjen för tex Assa eller Nolato för den delen så ser du att även de bolagen haft perioder (flera år i följd) då deras kurs "stått och stampat". Alla bolagen du nämner är bra bolag som på senare tid dessutom gått starkt kursmässigt. Även Alfa Laval är ett bra bolag som haft perioder då de gått väldigt starkt kursmässigt. Vilket av tex Alfa Laval eller Assa Abloys kurs som kommer ha gått bäst de närmsta 5-10 åren vet jag inte. Då Alfa Laval tredubblades hände inte mycket med Assa Abloy. Nu har Assa Abloy tredubblats men mycket har inte hänt med Alfa Laval. Bra bolag tenderar fortsätta vara bra bolag, men kurser rör sig lite annorlunda. Ett bolags affärer blir ju inte direkt tre gånger så bra under ett par års utveckling bara, men förväntningar kan röra sig så snabbt. Jag försöker fokusera på bolaget i sig. Aktiepriset är svårare, men jag vet att i bra bolag kan saker hända åt det positiva hållet där med. En gödgris som tredubblat sin vikt på sista tiden kommer inte säkert fortsätta tredubbla sin vikt, men den är alltid värd sin vikt.

   Radera
 2. Jag sålde av allt efter rapporten. Ingen organisk tillväxt låter inte lovande. Det vänder säkert upp med konjunkturen och utdelningen är stabil, men tycker ändå det känns för osäkert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man måste ju ställa allt i relation till sina egna förväntningar och agera därefter.

   Radera
 3. Du har säkert rätt, en kursuppgång pågår ju inte i all evighet. Sedan vet jag erfarenhetsmässigt att riskerna är väldigt olika, t ex Hexagon (som jag haft länge) gick ner väldigt tvärt under förra krisen 2008, medan det var ganska opåverkat av IT-krisen 2000/2001 (för övrigt var Hexagon då ett verkstadsbolag, idag är det mer av ett IT-bolag).
  /H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt eller fel... blir ju lite don efter person också. Har man tex en trendföljande placeringsstrategi där man ska agera efter hur kurser trendar så är ju Alfa Laval ett säljobjekt i nuläget. Det är ju därför det går diskutera aktier i all oändlighet för alla har olika ingångar i ämnet. :)

   Radera