måndag 29 februari 2016

Köp ditt eget fotbollslag

Vad kan passa på en annorlunda dag som skottdagen om inte en liten annorlunda spaning. En skott-relaterad spaning. Skott mot mål så att säga. Ja, ja långsökt koppling jag vet, men månaden har ju varit extra lång också...

Du behöver inte vara rysk oligark eller arabisk oljeshejk för att äga (en andel) i ett fotbollslag.

Nej då. Det går bra att vara vanlig småsparare och fotbollssupporter. Fler och fler lag/föreningar har blivit bolagiserade. I Sverige finns ett tjugotal idrottslag som bedrivs i aktiebolagsform. Det är lag som t.ex. Djurgården som till drygt hälften ägs av ett amerikanskt bolag och inte är publikt och AIK som kan handlas på NGM. Mig veterligen är det bara AIK som är publikt och går att handla i Sverige.

Lyfter vi blicken något så dyker det dock upp fler.

I Storbritannien finns Manchester United. Ett av de dominerande lagen i Premier Leauge. Manchester United finns även listat via NYSE.

Att investera i idrottslag är dock inget jag kan rekommendera. Jag har inte funnit att de på något sätt överpresterar andra aktier över tid. Möjligtvis lever de sitt eget liv något. Idrottsframgångar leder till större intäkter o.s.v. En egen tillgångsklass kanske? Idrott på professionell nivå handlar trots allt om pengar, pengar och åter pengar.

Det är ju därför Madrid och Barcelon totalt dominerar spanska ligan. De tar i princip alla pengarna där. För dem köper de de bästa spelarna. Så de prestera bäst och då kan de fortsätta håva in alla pengarna...

Hur som helst. I Spanien verkar klubbar vara medlemsägda så där hittar vi inget.

I Nederländerna däremot finns AFC Ajax noterat. Ett av de bättre lagen i detta låglänta land.


Är man mer för tysk fotboll så finns Borussia Dortmund i Tyskland. En av de mest publiklockande fotbollsklubbarna i Europa.

Vänder vi blicken åter västerut så har vi även skotska Celtic. Inget Manchester United precis men gillar man grönt så. Dessutom är skulderna lite mindre i både Celtic, Borussia Dortmund och Ajax än i Manchester United. Det behöver ju dock inte vara något problem för Manchester för man verkar ha skrivit på en del lukrativa kontrakt med sponsorer och rättighetsköpare.

Ska vi prata skulder så är det väl egentligen inte Manchester Uniteds soliditet vi ska prata om. Nej då behöver vi vända blicken söderut.

Där kan du bli delägare i både italienska Juventus som AS Roma. Säga vad man vill om italienska fotbollslag, men dessa två lags balansräkningar är ingen vacker syn. Det verkar dock inte bekymra fansen.

Så summa summarum. För den fotbollstokige. Sju stycken fotbollslag att välja på.

17 kommentarer:

 1. Finns ett gäng i Danmark också samt nån handbollsklubb, alla klubbar handlas ju väldigt billigt, räcker ju egentligen att AIK skulle sälja nån spelare dyrt och dela ut pengarna till aktieägarna för att det skulle vara en bra affär. Frågan är ju dock om det någonsin kommer hända, kanske den dagen dom tar bort 51% regeln men knappast då heller. Klubbarna är tyvärr noterade för att mjölka aktieägarna på pengar så man presterar på plan och inte tvärtom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vore nått att se att Christer Gardells Cevian gick in i AIK för att "synliggöra aktieägarvärden" genom försäljning av spelare. ^^

   Radera
 2. I såna här sammanhang måste man ju promota http://osynligahanden.blogspot.com :)

  En blandning av ekonomi och fotboll på ett oerhört kunnigt vis - med andra ord den perfekta bloggen?

  "Probably the best blog in the world" för att parafrasera en stor, noterad, fotbollssponsor :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länktips! :)

   Radera
 3. Kul! Dortmund enda att fundera på för mig (utdelning m.m) men de som verkligen kommer närmast ett köp är Australiensiska Brisbane Broncos, även om det är en annan sport.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man gillar rugby så. :)

   Radera
  2. @Gustav

   Själv ligger jag tungt i Dallas Cowboys. När jag såg en bild på deras cheerleeder var affären i hamn.

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
  3. Off Topic

   Varit i Spanien en vecka och inte följt börsen. Håller på att läsa i kapp. Såg att Nordnet har haft en liveföreställning. Blev nyfiken då jag såg att en bloggare poserade i vargmask.

   Han och Kavastu bedrev en gissningstävling om hur börsen skulle utvecklas fram till årsskiftet. Skall fråga om jag får vara med nästa år. Jag kommer då att dyka upp i min nyinköpta ryska bastubadarmössa i ull. Man påminner om en fransk bödel från 1700-talet.

   Min gissning blir upp 7%. Varför? Börsen går upp oftare än den går ner. Ett tal kring det historiska snittet är en gissning så god som någon.

   Efter att sett detta ställde jag mig frågan: Var kommer alla stolligheter ifrån? Det finns väl ingen som kan veta något om framtiden.

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
  4. När det gäller Dallas Cowboys så var det deras Cheerleader front med Jacie i spetsen som väckte mitt intresse. Känns svårt att förlora pengar på detta case. En urstark front row.

   Med vänlig hälsning

   Lars


   Radera
  5. Tack för tipset Lars! Kunde inte hitta tickern, men gick bra att följa på Twitter! ^^ ;)

   Radera
 4. Kul artikel,

  Kollar runt lite på området innan och tycker egentligen det intressantaste bolaget inom den sfären finns i USA (intressant på riktigt som investering alltså, jag är AIKare och tycker alltid att AIK är intressant även om jag inte tänker köpa aktierna).

  Företaget heter Madison Sqare Garden Company (MSG) och ni som kan er sport kan nog gissa er till vad de äger. Med ett par dollar kan ni köpa en egen liten del av Henrik Lundkvist bland annat. Företaget äger Rangers Knicks och Liberty bland lagen och förutom MSG även arenor som LA Forum och Chicago Theatre. De slog förväntningarna senast och anses av sina följare vara gravt undervärderade.

  Kanske något för dig? Jag har tittat på dem och det är verkligen inget dåligt företag. Dock delar de inte ut något och blir då mindre intressanta för mig.

  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe. Du är synsk GustavR. ^^ MSG var det som gjorde att jag började spana på andra idrottslag. Dock inte basketen eller hockeyn som gjorde det intressant utan spinn-off situationen.

   Radera
 5. Som inbiten Hammarbyare uppskattar jag inte att bli förväxlad med laget från Skansen... Det är Hammarby som ägs av ett amerikanskt företag (AEG). Dock inte 49% längre, det var en nyemission för något år sedan där Hammarbys privata investmentbolag köpte (12% om jag inte minns fel) aktier i fotbollslaget.
  Av det jag kan så ska man inte äga fotbollsklubbar, de är inte vinstmaximerande, de är prestationsmaximerande. Aldrig att AIK skulle sälja en toppspelare för att dela ut pengarna till sina aktieägare, självklart skulle de behöva finansiera sin verksamhet med dessa pengar, så som (i princip, förutom Malmö) alla lag i allsvenskan behöver göra.
  Likt svaret ovan så är osynligahanden en enormt bra blogg, tyvärr så har frekvensen på inläggen senaste tiden varit väldigt låg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm äger inte AEG Djurgården också, liksom Globen m.m.? Har de sålt båda lagen? Ja se där. Fotboll är inte min grej.

   Radera
  2. Det måste vara en affär jag inte känner till, möjligtvis att det skulle vara Hockeyn i sådana fall.
   De äger inte globen, men de har ett väldigt långt (om jag minns rätt 20 års) driftsavtal med hela Globenområdet. Globen och de övriga arenorna är kommunalägt.

   Radera
 6. Svar på ett gammalt inlägg men jag snubblade in på fotbollsspåret och det fick upp min blick för fotbollsaktier. Tack för tipset!

  För övrigt tror jag att AEG äger Djurgården Hockey och inte Djurgården fotboll men jag är inte helt säker.

  En längre lista med möjliga fotbollsinvesteringar finns här:

  http://aktiepappa.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken. :)

   Radera