onsdag 2 mars 2016

Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaways "Letter to Shareholder" kom för ett litet tag sedan. Den brukar utgöra trevlig helgläsning för många aktieintresserade. Jag är inget undantag.

Bookvalue på bolaget har långsamt stigit medan priset har sjunkit. Det tycker jag är en bra kombination om man är eller tänker sig vara nettoköpare. Bookvalue ligger nu på ca 104 per B-aktie.

Bookvalue är det värde Buffett själv brukar lyfta fram som "måttstock" på hur bolaget presterar även om det inte inkluderar allt. Gör man en sum-of-the-part värdering kan man kanske hamna högre. Gör man en annan form av riskbedömning kanske man hamnar lägre. Jag har ett något högre riktvärde än bookvalue när jag bedömer om det är köpläge eller ej.

Buffet pratar om sina 5 "powerhouses". 5 helägda rörelser som bl.a. inkluderar BNSF. Järnvägsbolaget som fraktar en ansenlig del av godset i USA. De övriga är Marmon, Lubrizol, Berkshire Hathaway Energy (nästan helägt) och IMC.

Eftersom Precision CastPart blev uppköpt av Berkshire nyligen så kommer det bli prat om 6 "powerhouse´s" nästa år.

Sedan finns det också flera mindre helägda bolag. Det finns också försäkringsrörelserna inkl GEICO som drar in pengar och framförallt tillhandahåller en "float" - kassa, och även de många innehaven i aktieportföljen.

Aktieportföljen var vid årsskiftet värderad till ca 112 miljarder usd. De två största innehaven var då Wells Fargo och Coca Cola. Hela Berkshire Hathaway är nu värderat till ca 340 miljarder usd av Mr Market så aktieportföljen representerar drygt en tredjedel.

Det finns ca 90 miljarder usd i kassa och kortfristiga placeringar och drar man av portföljen och kassan så återstår då prislappen ca 140 miljarder för en verksamhet som drog in ca 14 miljarder usd* 2015 och då exklusive det nyförvärvade Precision CastPart. Visst, det bör dras av en del kassa som "reserv" och göras lite justeringar och så, men det är ändock inte direkt dyrt.

För egen del blir det en slant varje månad i Berkshire så länge priset - aktiekursen - inte sticker iväg.

Sedan har Berkshire sina specialavtal. Som den där med Bank of America där man får köpa 700 milj aktier för "endast" 5 miljarder någon gång innan 2021.  Nu är den "andelen" värd ca 9 miljarder usd. Buffett säger att man troligen kommer köpa aktierna så sent som möjligt innan avtalet löper ut. Låter som det kommer bli mest värde för pengarna då.

Ja, vill man ha en företagsledning som kan förhandla fram förmånliga avtal så har man nog det här.

* 2 B usd Försäkringsverksamheten, 2 B usd BH Energy, 4 B usd BNSF, 6 B usd Övr bolag


18 kommentarer:

 1. Berkshire Hathaway är ett bolag som det är svårt att förlora pengar på över tid. Den stora haken är att man inte ger någon utdelning.

  En aktie är trots allt ett finansiellt instrument för omfördelning av pengar. Tror aktien skulle må bra av att Buffett/Munger epoken fick en punkt.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 2. Yahoo Finance kommer att direktsända från stämman. Spännande!

  Med vänlig hälsning

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir intressant att titta på! Gillar Munger och Buffetts sätt att prata om finans så att folk begriper. Ovanligt i branschen, minst sagt. :-)

   Radera
  2. Jepp! Länk att "bokmärka" här (Spartacus, ta bort den om du misstycker):

   https://finance.yahoo.com/brklivestream

   Varför denna nymodighet?

   Enligt Yahoo Finance:

   Buffett said the recent limits on capacity in Omaha motivated him to webcast the event. But, in addition, he said that it’s the age of Buffett, 85, and vice-chairman Charlie Munger, 92, that motivated him. All shareholders, Buffett says, should be able to see how the two men look and sound and to make sure they haven't "drifted off into la-la land."

   :)

   Med vänlig hälsning

   Carolus

   Radera
  3. Tack för länken Carolus. Snart projektorduk och popcorn dags!

   Radera
 3. @Carolus

  Jag hade tyckt det varit mer spännande att kolla på The return of Woody Woodpecker. Fast Mupparna är en stark medtävlare.

  Ha det bäst

  Lars

  SvaraRadera
 4. Off Topic

  Irvings Investeringar har skrivit ett suveränt inlägg. Blir det tid över efter att kollat på Mupparna i Omaha så är detta väl spenderad tid.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 5. @lars
  Skoj inlägg men jag gillar inte kommentarerna. Troll, personangrepp och extremt otrevlig ton, något bloggosfären varit förskonade ifrån. Det verkar utifrån tonen att många (placerare) har mer eller mindre handlat på råd och analyser som skrivits i diverse bloggar vilket har rört upp känslorna till en sällan skådad nivå. Vad har hänt med "handla under eget ansvar"? Jag har aldrig varit i närheten av att köpa Vardia, bolaget passar mig inte - men jag finner det alltjämt intressant att följa utav intresse för aktiemarknaden. //Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det mest intressanta i tråden är nog diskussionen mellan Stavros och Besser om kvalitén på kunderna. Tror Besser är rätt något på spåren -och ja Stavros var lite fördomsfull i sin förklaringsmodell men jag fick ett gott skratt som förgyllde lördagsmorgonen. //Anders

   Radera
  2. @Anders Ja tonläget där är tidvis mycket otrevligt, vilket det lätt kan bli om man skriver om Vardia. Det som förvånar mig mest är tonläget hos de som försöker övertyga oss om bolagets förträfflighet. Jag kan inte förstå varför de går på så hårt i sina försök att övertyga oss?

   Radera
  3. Det som förvånar mig mest är att om man tänker olika tycks man av vissa tänka fel. Det gäller förövrigt det mesta i samhället tyvärr. Folks vilja att gå i polemik som de sedan inte kan kontrollera skapar en slags polarisering, jag som har rätt och dom som har fel. Dom som har fel ska bekämpas på alla de sätt. Hur det görs spelar mindre roll. //Anders

   Radera
  4. @Anders

   Ja detta norska försäkringsbolag kan röra upp känslorna. Jag blev faktiskt förvånad att man gick så hårt åt varandra. Det skall bli spännande att följa de fortsatta turerna i bolaget.

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
 6. Hm... Läste Irvings inlägg för några dagar sedan (med 11 eller 12 kommentarer). Släntrar över dit igen efter att ha läst ovanstående och noterar 95 (!?) kommentarer...

  Inte nog med det, Kenny och Stavros havererar fullständigt i sitt meningsutbyte...

  Synnerligen oväntat måste jag säga. Jag är förvånad: vad hände där egentligen?

  Min första tanke var att någon måste ha skrivit i deras "namn", men ingen har påtalat att så skulle vara fallet. Stavros skriver dessutom att han ska "begrava" sitt alias och gå vidare...

  En mycket tråkig händelseutveckling!

  Varför kan man inte bara lugnt och sakligt argumentera för eller emot ett bolag (eller dess aktie)? Hur kan det gå så snett?

  Med vänlig hälsning

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stavros och Kennys "debatt" handlade ju inte ens om Vardia utan hur man uttrycker sig om andra. Stavros har tidigare ganska tydligt indikerat att han ibland ogillar hur Kenny uttrycker sig mot andra och Kenny kände sig antagligen redan innan påhoppad som den främsta förkämpe för de som är positivt inställda till Vardia. Timmen var sen, och någon eller båda herrarna kanske hade läskat. Jag tror inte att det var större än så.

   Radera
  2. @Anonym

   Ja vem vet. Bloggaren Gustav brukar ju anordna aktiepub för intresserade bloggare, och läsare. Vad jag förstått har det inte funnits några tendenser till att man skulle gå lös på varandra, eller för den delen inredningen. Trots att det dricks alkohol.

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
  3. Just Besser och Kenny har faktiskt träffats på en sådan kväll, jag var där. Besser var väldigt trevlig vill jag minnas. //Anders

   Radera
 7. @Carolus

  Jag kan bara hålla med dig. Jag förstår inte heller varför det blev en sådan cirkus. Man skall dock komma ihåg att det har nog förlorats en del pengar på sina håll. När krubban är tom brukar hästen bitas.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 8. @stavros

  Även om ni blev lite för otrevliga och känslomässigt engagerade hade du självklart rätt i sak - det vet du nog. Jag gillar också skarpt att du säger ifrån. Det ska man göra, även i det vardagliga livet. När jag var grabb, mobbad, och svårt att se en mening med livet hade jag velat att någon sa ifrån. Ingen gjorde det, inte ens en enda lärare trots att alla såg när jag fick stryk. Dag efter dag..

  Du hade säkert gjort annat.

  Ibland måste man bara resa sig och gå vidare, gjort är gjort och det är bara att kötta vidare. Kolla på Lars ;) han är som Carl Bildt, kommer alltid tillbaks. Glädjande nog.

  Se nu till att fortsätta kommentera iaf här, lite mer städat kan tyckas. Du behövs och förgyller trådarna.

  //Anders

  SvaraRadera