onsdag 10 februari 2016

Då vaknar björnen på riktigt

Köpordrar har gått igenom en efter en på sista tiden. Jag har fått vanan att lägga de flesta köpordrar då börsen inte är öppen. De flesta transaktionerna har gjorts på detta sätt under detta året. Jag finner det sällan nödvändigt att agera på dagtid även om det ibland har skett.

Den s.k. björnmarknaden har fortsatt, men jag tycker inte den där paniken har infunnit sig. Inte än i alla fall. Vi får se om den kommer.

Så länge så försöker jag hålla mig så gott det går till den plan jag brukar agera utefter. Där en ingrediens är att när det finns flera saker att välja på köp mest i det som anses vara av högst kvalitet, mindre (om ens något alls) i det som kan bedömas vara av sämre (mer riskfylld) kvalitet.

Att sprida ut inköpen i tid är heller inte så dumt. Jag har under ett tag nu t.ex. köpt Berkshire-aktier månadsvis och kommer troligen fortsätta med att bygga på den positionen så länge priset bedöms vara rimligt. Viss hade man kunnat slänga in ett enda stort köp för att sedan låta det vara för ett bra tag framöver, men jag tycker det skapar större möjligheter att sprida ut inköpen. Det är ju en sådan där klassisk sak som man kan räkna på. Köp allt på en gång eller sprid ut inköpen? Vilket som är bäst beror ju på hur framtiden ter sig. Något som är ytterst svårt att veta.

Psykologiskt vet jag i alla fall vad som är enklast för mig.

Bokslutsrapporter har fortsatt komma in i blandad mix. Jag kommer säkerligen slänga upp någon notering kring några till framöver. Jag kommer dock troligen ägna ytterst, ytterst liten tid till börs och bokslutsrapporter de närmsta dagarna. Det vankas lite ledighet med familjen. Några dagar på utflykt i skog och mark. Det är i björnmarker men just nu lär vi inte se så mycket björn. De ligger ju i sitt halvvakna tillstånd denna tid på året och i vissa iden är det fullt fokus på födsel av små björnungar just nu.

Lite på samma sätt som det är fullt fokus på utdelningarna på börsen nu. Dessa små "avknoppningar" från aktiebolagen som alla väntar på.

Hur som helst. Än så länge är björnen i idet, men till våren, april-maj, då har både många utdelningar getts samt så är det dags för björnungarna att kliva ur ideet. Då har björnen vaknat på riktigt. I alla fall den skogslevande.


38 kommentarer:

  1. Lyssnade på Placeras podd idag på tåget hem från möte i stora staden. Linnala hade visst gått 50 % likvid på grund av att börsen var så orolig. Lars mantra om "30 % likvid" ringde till i skallen och överträffades med råge! Sådant inträffar visst i verkligheten, utanför bloggosfären. Stor humor.

    Jag fick också lära mig att man nu för tiden ska oroa sig för:

    - Brexit
    - Konkurser inom energi och råvaror
    - Bankkonkurser (Deutsche Bank, Credit Suisse)
    - USA ska välja president
    - Konjunktur
    - Kina
    - Centralbanker
    - Tysk industri
    - Japan
    - Banker i södra Europa
    - Geopolitiken i mellanöstern
    - Den kommande kollapsen av EU

    Stor humor även detta.

    Jag känner inte heller att det är panikstämning än, men vissa gör det tydligen. Däremot växlar nog domedagsstämningen upp ett par växlar när vi faktiskt börjar få se konkurser på riktigt.

    Själv är jag 100 % investerad nu efter att ha gjort en del småköp den senaste tiden. Kan tillägga att jag inte enbart har köpt, utan även fördelat om lite grann. Stora kursrörelser kan skapa ganska stora relativa kursrörelser mellan portföljbolag och då har jag passat på att göra några mindre manövrar bestående av att sälja av portföljens värsta ogräs för att vattna de finaste blommorna. Hade säkert kunnat vänta ännu längre och köpa billigare men tajming är inte min starka sida och jag tröstar mig med att stoppa in några kronor varje månad som får sättas i arbete.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kenny,

      Själv använder jag dessa ekonomibloggar som lite omvärldsspaning. Jag har observerat att när kommentarer av typen jag-är-30% likvid börjar dyka upp då kan du slå dig i betongen på att det finns gott om billiga aktier att tillgå.

      Att man går 50 procent likvid efter en ordentlig nedgång är helt enligt protokollet. Det köps när det skall säljas, och tvärtom. Detta visar om inte annat hur svårt det är att övertid besegra en indexplacerare som köper aktier helt mekaniskt varje månad utan att bry sig om börsens utveckling.

      Veckans kaka bland det jag läst måste dock gå till bloggaren Cornucopia. I ett inlägg med titeln Där åkte stödet i OMXS30 kan man läsa följande:Bloggens läsare visste redan om att när ekonomin är överhettad ska man gå ur börsen och ligger antagligen redan ganska rätt positionerade. Alternativt gick man ut på dödskorset vi fick se i slutet av augusti.

      Man skall alltså flytta kapital ut och in på marknaden när man känner större eller mindre tilltro till aktiemarknaden. Hela inlägget är på en nivå så att det utan vidare hade varit en intellektuell förolämpning till och med i en gorillabur.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
    2. @Kenny Ja jag har gjort liknande manövrar.

      Radera
    3. @Lars. Träffsäker beskrivning av självbedrägeriet!

      Radera
  2. "All-in" eller smyga in i en aktie: jag föredrar utspridda köp.

    Panik: Inte alls. Jag agerar knappt någonting alls. Förresten, låt mig modifiera uttalandet om panik: jag är frustrerad över att inte kunna köpa något (skulle vilja, men sparar ju sedan relativt lång tid till en kontantinsats till hus).

    Dock är jag glad över att ej vara belånad. Några godkända värdepapper för Superlånet hos Avanza är:

    - H&M (ner knappt 30 procent sedan februari 2015)

    - Ericsson B (ner drygt 35 procent sedan april 2015)

    - Atlas Copco B (ner drygt 38 procent sedan april 2015)

    - Industrivärden C (ner drygt 30 procent sedan april 2015)

    - SSAB B (ner drygt 62 procent sedan februari 2015)

    Osv, osv.

    Ingen hör av sig till mig och ber mig sälja av någonting; ingen ber mig skjuta till kapital. Jag har fullständig kontroll över säljbesluten samt allokeringen av kapital.

    Med vänlig hälsning

    Carolus

    SvaraRadera
  3. Vill minnas att det fanns en tid på Lundaluppens blogg när en del personer kallade varandra Handelsbankbröder. Banken kan nu köpas med en direktavkastning runt 6%.

    Industrivärden ger 4% i direktavkastning efter utdelningssänkningen. Investor ger nästan 4 % i direktavkastning med en rabatt på plus 20 procent. Med de stora innehaven Mölnycke,Atlas Copco och SEB i spetsen. Precis som Carolus skriver har Atlas Copco backat 38% på kursen. I min värld är Investor och Industrivärden köpvärda om man ser sig som en investerare på några års sikt. Fast oftast är man nu likvid och tänker inte alls köpa några aktier.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Lars Ja jag håller med om att Investor och Industrivärden nu är på köpvärda nivåer. Jag ogillar inte Atlas heller, men då man får dem via Investor också så har det fått bli indirekt via den vägen.

      Radera
    2. Ja, exakt. Nu när det äntligen börjar bli billigare och köplägen uppstår svalnar investeringsintresset hos många...

      Radera
  4. Tycker det är intressant att förslaget om en fusion mellan Bonheur och Ganger Rolf verkar helt ointressant? Har inte sett ett enda inlägg om detta.

    mvh
    Olle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså, inget inlägg inom bloggsfären.

      mvh
      Olle

      Radera
    2. Det finns inte så mycket att säga om nyheten mer än att de slår ihop bolagen som redan nu fungerar som samma bolag. Det finns lite kommentarer på Twitter som fungerar bra som medium när det inte behövs så mycket djup.

      Analys av fusionen: två bolag som redan i praktiken är samma bolag går ihop till ett bolag. Det blir ingen skillnad, men marknaden kanske kan se de värden som värdeinvesterarna redan har sett, dvs. att Bonheur troligen är värt mer än 100 NOK per aktie. Marknaden handlade ju upp Bonheur på nyheten och uppenbarligen blir det lite enklare att se igenom korsägandet efter en fusion.

      Bonheur är ett betydande innehav i min portfölj, med en snittkurs väsentligt understigande "120 kr" som antyds nedan i en kommentar. Det kan bli aktuellt att öka framöver om kursen inte drar iväg.

      Radera
  5. Jag håller med dig om att vi torde se en nedgång efter utdelningarna och jag har vissa tankar på att spara samtlig utdelning jag får denna vår tills sommaren/efter sommaren. Dock är tanken att fortsätta enligt "köp-varje-månad"-principen starkare och jag kommer nog mer följa den.

    För ett år sedan var jag nog den som skulle ha sålt allt för länge sedan och "tagit" förlusten och sagt: "aldrig mera aktier", men då jag har en placeringshorisont på +20 år ser jag detta som ett ypperligt tillfälle att öka i mina kvalitetsbolag. Likaså, på 20 år kommer nog mer än en sättning, krasch, ras etc. att inträffa. Således håller jag fokus på mitt mål och hur jag på bästa sätt kan nå det utan att ligga sömnlös på nätterna.

    Jag vågar påstå att jag "gör verkstad av snacket"; "walk the talk" etc.

    Bra inlägg:)

    /Sofokles

    SvaraRadera
  6. Olle,

    Det fanns en tid då folk sprang benen av sig för att köpa Bonheur för 120kr. Nu finns det absolut inget intresse. Nu sitter man skräckslagna, och känner paniken sakta men säkert komma krypande. Tro inget annat.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
  7. Jag har haft en hög andel likvider alltför länge! Nu har jag sakta börjat portionera ut pengarna. Hur snabbt ska man låta det gå? Rädd för att börsen ska vända upp snart igen...

    SvaraRadera
  8. @Spartacus jag gillar din ”taktik” att lägga ordnarna utanför öppettiderna. Jag använder själv en likartad ”taktik”, men det gäller då enbart mina indexfonder som jag i lugn och ro vill flytta om hemma på ”kammaren”. Jag tycker att det skapar ett helt annat lugn och att det minskar risken för att jag gör ”dumheter”.

    För första gången på ett bra tag så tycker jag att det börjar finnas en hel del fina köplägen där ute. Jag har olyckligtvis inte tid att hålla på med aktier just nu då mitt arbete tar upp all min tid, och det känns extra surt just nu, och som tur var är det en kapitalintensiv hobby och inget annat.

    Det är väl fortfarande inte så att man kan börja kasta pil på börslistan, men det är ändå mycket intressantare än på länge, och det finns definitivt fler och bättre köplägen än det var den 27/4. Jag tror själv att det finns en hygglig bit kvar på den här nedgången men min likviditet är ändå lägre i dag än för en tid sedan. Det passar helt enkelt inte mig att sitta på händerna och vänta på att börsen ska ”blåsa ur” och sedan visa styrka igen. Sedan ska man ta sådant som jag tror med en nypa, eller snarare näve salt, marknaden skiter nämligen högaktningsfullt i vad jag tror eller inte tror om den.

    Sedan återstår det att se vad som händer när ”de överförfriskade unga männen” börjar ge sig tillkänna igen. Jag tror dock att det är få som vågar skriva något om 30% likvid efter Lars kommentarer. //Stavros

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Stavros Ja jag tycker det fungerar bra att göra så. Jag skapar ju inget "mervärde" genom att sitta och bevaka kursrörelser så det går ju lika bra att lägga ordrar när man hinner på kvällskvisten.

      Köporder på köporder går igenom vilket indikerar "rätt" priser på flera bolag i nuläget utifrån mitt perspektiv. Det är inga löpsidenyheter än om hur "dåligt" aktiesparande är, men kan kanske bli. Det brukar ju indikera att det varit trångt ut.

      Man har aldrig tillräckligt med pengar att köpa allt, men när man måste börja prioritera vad som ska köpas istället för att leta med ficklampa efter något så är det ett tecken om något på att vi nått bättre "nivåer".

      Radera
  9. @Lars
    Är det verkligen vi smâsparare som försöker ta oss ut genom dörren? Jag tycker att aktieomsättning är alldeles för hög för att vi smâttingar skulle vara orsaken till det hela.

    Den enda panik jag känner idag ligger i valet av aktier som jag köper. För mânga val och möjligheter vilket gör att det känns som om man kör pilkastning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Någonting verkar småspararna göra rätt i alla fall. Läste nu precis hos Avanza att H&M är det svenska bolag som fått störst antal nya ägare (3659 netto) hos dem under perioden 2015-12-31 till 2016-01-31.

      Med vänlig hälsning

      Carolus

      Radera
    2. Carolus,

      Tror det är för tidigt att blåsa faran över. Det lurar många faror på vägen. När jag spanade ut över dalen såg jag att de första röksignalerna har stigit upp från baslägret.

      Såg att det var oro kring lägerplatsen. Det var uppbrott ett nytt hot är under uppsegling. Det gäller naturligtvis detta LVMH=Louis Vuitton Moet Hennessy.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
  10. @Fredrik

    Vem som flyttar marknaden tror jag inte vi behöver fundera över. Signaturen Carolus tyckte för ett tag sedan att värdeinvesteringen är alive an kicking. Själv ser jag inte så mycket av detta värdeinvesterande just nu.

    När jag tittade in på bloggen Miljonär innan 30 tycks många som kommenterar på bloggen vara 100% likvida. Man tänker vänta ut beartrenden, och sedan köpa i slutet av oktober. Börsen brukar ju gå upp under nov-maj.

    Tycker det verkar smart. Efter utdelningsperioden faller börsen, och sedan står man där 100% likvid inför uppgången på sen hösten. I love it!

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Lars, "ironins mästare" :-D

      Radera
  11. Flera klassiska bolag börjar närma sig lämpliga nivåer nu men det förutsätter att deras försäljning och vinster inte följer med kursraset ned för då blir billigt ganska dyrt snabbare än vad jag skulle gilla.

    Tidigare brukade jag vilja se en gissad tillväxt ihop med utdelningen på 10% / år i snitt men i dagens ränteläge kanske man skall sänka eller rent av halvera tilväxt% ?

    Är ganska passiv och 50% cash på det långsiktiga men trejdar lite kortsiktigt tillsvidare under tiden jag väntar på att jag och marknaden skall ta ut vår riktning.

    Gillar våra klassiker Alfa L, ABB, Atlas C osv.. som klarar representera en stor del av en global placering samtidigt som man undviker en del valutaskillnader som kan påverka när man köper utländskt.

    Jag ogillar försäljarnas(analytikernas) hänvisning till gamla PS,PE,PB mm när de vill kränga aktier, brukar påminna tillväxt betyder expansion och inget annat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glömde påpeka vi närmar oss 50% retrace lite beroende på var man väljer botten samtidigt vågar jag inte gissa ifall vi får en normal nedgång eller ifall konsoliderar genom choppa sidledes

      Radera
  12. Har en något olustig känsla.. många börser har fallit bra mycket samtidigt som rapporterna kommit in helt ok (iaf mina 30 bolag). Antingen vänder det helt enkelt bara upp och business som vanligt eller så kommer det mer, mycket mer på nedsidan. Känslan säger mig det sistnämnda och jag vägrar att vara för mekanisk i mitt handlande i detta skede. Man lär känna sig själv och vet vad man är bra och inte bra på. I mitt fall så fortsätter jag handla men extremt defensivt. Altria och Swedish Match är mina top pics för tillfället. I Swmas fall så är det mkt stabila vinster, återköp samt fallande kurs sedan extra-utdelningen. I Altrias fall samma stabilitet samt exponering mot dollar om det blåser på ännu mer. Om det är så att vinsterna på börserna ska ner så finns det bra mkt mer på nedsidan kvar och det känns inte riktigt som marknaden tagit det till sig. Om vi faller på så ser jag fram emot att växla över portfölj till mer cykliskt svenskt i framtiden, om jag har fel så kan jag skatta mig lycklig för pricing power och stabila vinster/utdelningar. Typ så. Sover gott.
    //Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Anders

      Har full förståelse för att du är extremt defensiv. Du vågar göra något, och det är alltid något. Nu är det så på aktiemarknaden att ju sämre investeraren känner sig desto bättre investeringstillfällen finns det.

      Läste följande på en blogg: "Jag är 90% likvid, guld och olja vid dippar". Det ger en bra marknadsanalys. Fortsatte mina köp i Investor under veckan. Många fina kvalitetsbolag går nu att handlas med rabatt.

      Ha det bäst

      Lars

      Radera
    2. Vore trevligt att vara 90% likvid vid nedgångar. Då hade jag slutat jobba för länge sedan..
      Investor är utan tvekan mitt förstahands val bland investmentbolagen. //Anders

      Radera
  13. Lite om detta att flytta kapital från börsen när man känner paniken komma smygande. Det kan vara bra att känna till att under 1980 talet som var ett gyllene årtionde för aktieplaceringar gav SP500 en avkastning på 17% per år. Inklusive utdelningar.

    Nu kommer det viktiga: Hade placeraren varit ute ur marknaden de tio bästa dagarna på tio långa år hade avkastningen "bara" blivit 12%.

    Slutsats: Du måste ha staying power. Market timing fungerar inte.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Genomsnittsinvesteraren i USA har tydligen ett snitt sista 20 åren på ca 3%. Aristokraterna har samma period gått 15% inkl utdelningar (årligen alltså). Det ger perspektiv tycker jag. //Anders

      Radera
    2. "staying power" - I like it!

      Radera
    3. Låter enkelt men svårare än man tror...

      Nu ska agnarna skiljas från vetet och felprissättningar justeras.

      Läser Aktiestinsens bok, den är inte super men ger ett härligt historiskt perspektiv som många skulle kunna bära med sig.

      Tiden.

      //Anders

      Radera
  14. Lars (12/2, kl. 06.36),

    Jag har inte samma fågelperspektiv som du över den svenska investeringsbloggosfären. Följer helt enkelt inte lika många bloggar som du verkar göra och kan därför inte avgöra hur många värdeinvesterare det finns där ute.

    Du har en poäng i att bara för att någon kallar sig "värdeinvesterare" behöver det inte betyda att denne faktiskt är det. Dock: ett stort antal falska profeter innebär inte att den underliggande läran är falsk.

    Enligt mitt sätt att se är värdeinvesteringsfilosofin en av de bättre ansatserna. Analys, försiktighet och sunt agerande. "What's not to like?" som det heter på nysvenska.

    Vore kul att veta hur Lundaluppen agerar i denna marknad. Jag är övertygad om att han fortsätter i precis samma stil, även om jag inte kan belägga det. Skulle bli mycket förvånad om jag hörde någonting annat med tanke på hans disciplin och konsekventa beteende.

    Oavsett marknadsläge finns det alltid köpare. Dessa behöver inte vara värdeinvesterare så klart, ej heller representanter från bloggosfären. Antalet köpare och säljare kan vara olika givetvis (en köpare av 500 aktier kan få dem från fyra olika säljare), men antalet aktier som köps är alltid identiskt med antalet som säljs.

    Finns alltså alltid köpare på ena sidan av en försäljning. Just av denna anledning har jag svårt för uttryck som "trångt i utgången" etc. Är ju precis lika "trångt i ingången", sett till antalet aktier som byter hand.

    Att vara kvar på marknaden är att ta chansen till "ränta-på-ränta"-effekten. Ju längre tidsperiod, desto starkare blir effekten. Hoppa in och ur aktier är dåraktigt (IMHO).

    Med vänlig hälsning

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det man menar med "trångt i utgången" är väl att det är begränsat antal personer som kan sälja på en viss nivå vid en prisnedgång.

      Antag tex att massa bloggare köpt Vardia eller Bonheur och så kommer ett trist besked, och dom får panik då det är hårt ihoparbetade slantar som tankar. Då lägger dom säljordrar, men allas säljordrar går inte igenom. Då var det för trångt, och dom får lägga en ny order med ett lägre pris, dvs testa en annan "utgång".

      Radera
    2. Hej,

      Det köper jag: att man med uttrycket menar att såväl köpare som säljare sänker sina reservationspriser (det pris säljarna minst måste ha; det pris köparna högst vill betala) när negativa nyheter kommer.

      Med vänlig hälsning

      Carolus

      Radera
  15. Carolus,

    Ja värdeinvesterandet har nog sin charm. Synd att det finns så få som tycks förstå vad det är för något. Tekniken går ut på att köpa en dollar för fifty cents, och upprepa proceduren gång på gång. För det krävs disciplin.

    Roade mig med att titta vad en person som gärna vill leka Warren Buffet nämligen Per Börjesson på Spiltan Investment har investerat i.

    Hittade ett bolag som heter Coolstuff. Tillverkar tydligen roliga julklappar. Vad tycks om en äggklocka som man lägger i vatten och som börjar spela Killing me softly när äggen är löskokta. Where do i sign up?

    Denne Börjesson tycks inte ha läst samme Buffett som jag har gjort. Den Buffett jag brukar nämna leder Birkshire.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Fantastiskt (äggklockan)... Måste nästan kolla upp den.

      Med vänlig hälsning

      Carolus

      Radera
  16. @Lars Jag misstänker att inte ens Buffett(eller egentligen personalen i Berkshire) längre duger till för många "Värdeinvesterare". Han har efter vad jag har förstått blivit "för stor", för att kunna görande där riktiga "fynden" som vi har kunnat läsa om på vissa håll.//Stavros

    SvaraRadera
  17. @Stavros

    Som jag ser det är Berkshire så stort att det är marknaden. Man kan inte stå på golvet och lyfta sig själv i håret. Buffett är plus 80 år, och Munger plus 90 år.

    Själv ser jag framemot att herrarna lämnar Berkshire, och bolaget börjar ge utdelning till aktieägarna. Fast det kan dröja, man tycks älska dessa cirkusföreställningar som årligen hålls i Omaha. Själv har jag ett mindre innehav i bolaget ser Berkshire som ett amerikanskt Lundbergs. Svårt att förlora pengar på i längden

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
  18. @Lars ja egentligen har du helt rätt i att Berkshire i mångt och mycket liknar marknaden, sedan kan man fråga sig i vilken mån det är en fördel eller nackdel.

    När det gäller den dag då herrarna slutar så gissar även jag att allt är krattat och klart och att utdelning ligger i korten, liksom att man kan ana en kraftig löneförhöjning för deras ersättare.

    SvaraRadera