onsdag 17 juni 2015

Bra Nordnet, bra Avanza, men...

Jag applåderar initiativen med sänka courtage från Nordnets och Avanzas sida. Det är nu billigare och enklare än någonsin att köpa/sälja aktier i Sverige. Sverige är fantastiskt! Våra svenska nätmäklare är fantastiska!

Man själv blir naturligtvis nyfiken, och det går följa diskussioner om vad för intressanta aktier det måhända finnas nu i USA, Kanada, Tyskland m.m.

Men...

En påminnelse till potentiella köpare av utländska aktier.

Ett bolag blir inte bättre bara för att det möjligtvis blir en femtiolapp billigare att köpa en andel i det än tidigare.

Kom ihåg att titta på bolaget i första hand, inte courtaget.

14 kommentarer:

  1. Själv tror jag det kommer att medföra en ökad kapitalförstörelse, om man nu skall ge sig ut och härja på främmande mark. Övningarna i Bonheur och Vardia ger ju inte precis mersmak. Fast det skall vara full aktivitet runt spelbordet.

    Det blir lite som när jag kom gående från Systembolaget med fyra flaskor vin i påsen. Min granne kommenterade det hela med orden: Varför köper du inte bag-in-box det är ju mycket billigare? Svar: Det är inte billigare. På bag-in-boxen finns en kran där det bara är att krana på. Man får alltså en merkonsumtion som heter duga. Det blir alltså dyrare.

    För de allra flesta kommer detta att medföra att investerarens portfölj kommer att få ännu svårare att kunna hänga med en indexfond. Det finns ju så mycket som är spännande och intressant ute i stora världen. Mycket har ju passerat revy den tid jag läst ekonomibloggar. Fårklippningsbolag i Australien, och laxodling i Norge bara för att nämna några. Kan en kanadensisk kanottillverkare med ett pris på fyra årsvinster vara något?

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
  2. Ibland när man läser inlägg så verkar folk vara mer intresserade av att hitta kombinationer av spännande nyckeltal än verksamheten som genererar dom och
    Att söka investeringar allt längre bort och i allt mer obskyra verksamheter ser jag mest som ännu en varningssignal.

    En fråga man ställa sig är tex vad det är som gör att den "lokala marknaden" inte ser samma fantastiska "investering" som jag själv ser? Man kan om man är lite elak dra paralleller till de svenska fastighets investeringarna under det sena 80-talet där svenska investerare fullkomligt dammsög marknaden efter fastigheter och var beredda att betala helt andra priser än den lokala och övriga internationella marknaden. Den gången slutade det väldigt, väldigt illa för många företag, spekulanter och sparare. Jag hoppas att det inte slutar lika illa denna gång. //Stavros

    SvaraRadera
  3. För den disciplinerade värdeinvesteraren (eller indexeraren för den delen) är lägre courtage bara av godo IMHO. Att alla investerare inte tillhör den kategorin är en annan sak (och beror förmodligen inte heller i första hand på nivån på courtaget).

    Mvh

    Carolus

    SvaraRadera
  4. En dynamisk marknadsekonomi brukar ju tillhanda hålla tjänster som efterfrågas vilket sker nu. Spelbordet växer intresset ökar. En bloggare meddelade att han hade redan shoppat loss på amerikanska aktier.

    Blir lite som när jag var krogen för ett år sedan då en kompis sa: Jag bjuder på en mäklarbricka. Tuppkammen hade börjat växa på vederbörande skall i ärlighetens namn säga att jag visste inte vad en mäklarbricka var för något. För den som undrar är basen en helflaska vodka med lite virke och is därtill.

    Var enda droppe dracks upp. Finns det mat eller sprit på bordet så äts det och dricks. Carolus pratar om "den disciplinerade värdeinvesteraren" jag försöker att beskriva det som är under uppsegling nu. Titta gärna runt på ekonomibloggarna. Det är ingen uppbygglig läsning.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du problem med spriten (och vinet)? Det finns hjälp att få, men precis som de flesta småsparare jagar snabba vinster och det stora klippet, kan andra inte sluta dricka så länge det finns någon alkohol kvar...

      /H

      Radera
    2. Lars,

      Vi är alla olika. Kanske en del handlar mer frekvent än tidigare på grund av lägre courtage. Det betyder inte att du behöver göra det (det tror jag inte heller).

      När jag valde Avanza en gång i tiden för att köpa utländska aktier berodde det definitivt på det låga courtaget jämfört med SEB (600 kr var SEBs minimicourtage, vilket jag tyckte var för mycket). Hur kan det vara dåligt att spara 500 kr när jag köper aktier för 20 000 kr? Blir ju till ett par fina skor efter några affärer... ;-)

      Lägre courtage betyder dock inte att jag börjar hoppa in och ut ur olika bolag. Jag tror ju på passivitet och väldigt långa innehav. Hur andra väljer att agera är intressant att följa och diskutera, men det påverkar inte mitt beteende.

      Hälsningar

      Carolus

      Radera
  5. @ H

    I investeringslitteraturen brukar det heta "one great speculation is worth a lifetime of prudent investing". Så sant! Tråkigt nog kommer de allra flesta aldrig att hitta det stora fyndet. Speciellt inte om dom är amatörer.

    Fast det tror jag du vet.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant så sant, och i jakten på att göra det ”stora aktie fyndet” kan en enda misslyckad investering kan tillintetgöra åratal, ja ibland tom flera generationers ackumulerade kapital.

      Jag tror att väldigt många skulle lära sig mer av att titta på några riktigt misslyckade investerare som har ”förlorat allt” än av att titta på vad Buffett och de andra stjärnorna gör/gjort. De flesta av oss inklusive undertecknad har mycket mer gemensamt med med de misslyckade investerare som har förlorat allt än de stjärnor vi tenderar att titta på.

      Jag har personligen aldrig hört någon sitta och berätta för alla som orkar höra om hur han (det är oftast en han) har misslyckats och har spekulerat bort ”allt”, och det skrivs inga böcker om dessa investerares strategier. De som misslyckas brukar av förklarliga skäl hålla mycket låg profil, och det går tusentals och åter tusentals av dessa familjetragedier på varje stjärna. //Stavros (Som med intresse följer utvecklingen med bloggare som verkar ha insett att det finns mer pengar på att marknadsföra och sälja "tjänster" till ”investerare” än att själva investera.)

      Radera
    2. Stavros,

      Din sista observation inom parentes är också något jag noterat. En mycket tråkig utveckling, men det var väl bara en tidsfråga.

      De flesta började blogga för att ta kontrollen över sina investeringar; skapa disciplin och ordning i hushållsekonomin; föra en dagbok man kan använda för att gå tillbaka till och stämma av sina tankar. Gott så.

      Man bygger upp en trogen skara anhängare; får glada tillrop och ryggdunkningar; omnämns i diverse poddar; trafiken till bloggen växer. Samarbeten med Internetbanker inleds; reklamintäkterna ökar och börjar märkas i plånboken.

      "Hm, kanske man skulle kunna kapitalisera än mer på detta? Ja visst, vi lanserar en betaltjänst där merparten av analyserna görs! Ja visst, vi börjar tillhandahålla finansiella data och tjänster!" (det råder ju, eh, en sådan brist på dem...).

      Ingenting nytt under solen. Som jag skrev någon gång hos Lundaluppen: vill man bli rik på aktier är det förmodligen enklast att skriva en bok om hur man blir rik på aktier. Efterfrågan är omättlig... :-)

      Är just nu i färd med att läsa om Grahams och Dodds "Security Analysis", sjätte upplagan med förord av Buffett och fantastiska inledningar till bokens olika delar av diverse investerare.

      I förordet beskriver Buffett hur oerhört generösa författarna var när han studerade för dem på Columbia. De delade osjälviskt med sig av alla sina råd, sina analyser och sin investeringsfilosofi. De utgick från faktiska bolag, förklarade hur de analyserat dem och varför. Fritt för alla (nåväl, krävdes att ha antagits till deras kurs på Columbia...) att använda.

      Fantastiska föredömen inte bara på grund av deras investeringsfilosofi...

      Mvh

      Carolus

      Radera
    3. Buffett har i alla fall de senaste åren skrivit om sina misstag i sina årsbrev. Misstag som att satsa på klassisk amerikansk textilindustri eller skotillverkare när det inte längre gick att tillverka sånt till acceptabla löner i västvärlden. Vad han gjorde rätt var att bli tillräckligt rik först för att ha råd med misstagen.

      Jag har inget emot att folk spekulerar om diverse företag. Kanske får jag upp ögonen för något jag missat, men jag är inte av den typen att jag hoppar på börsintroduktioner eller plötsligt växande bolag heller. Det gör att jag aldrig kan bli väldigt rik, men förhoppningsvis kommer jag heller aldrig bli väldigt fattig.

      Radera
  6. @Carolus

    Bra beskrivning av utvecklingen. Vill man nu inte indexera när stora världen är redo att ta emot investeraren så kan man alltid spara lite pengar genom att följa det klassiska rådet: Don´t waste money subscribing to investment letters or expensive services. Var visst grundaren till den amerikanska tidskriften Forbes som konstaterade att det är betydligt lönsammare att sälja investeringstips än att investera själv.

    Mycket lite har hänt sedan dess. Det räcker ju att precis som du säger se på utvecklingen bland ekonomibloggarna. Skulle avråda från att betala pengar för något som säljs på detta viset. Sannolikheten att du som betalar avgiften kommer att tjäna några pengar är högst osannolik.

    Glad Midsommar

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Misstänkte att du skulle gilla det; tyckte det lät väldigt mycket "Lars" när jag skrev det... ;-)

      Önskar även dig, Spartacus, Finansnovis, Stavros och alla andra börskämpar en trevlig midsommar! Ta det nu försiktigt med mäklarbrickorna... ;-)

      Carolus

      Radera
  7. @Carolus

    Ja det var ett riktigt "Lars" inlägg du skrev. Minst sagt lite Off Topic: Tidningen Aktiespararen låg i lådan idag. Måste plussa lite för Johan Hakelius krönika. Så klockrent. Formulerar saker som jag känt men inte riktigt lyckats sätta orden på. Själv har jag haft Sydsvenskan i åratal, men blivit mer och mer missnöjd med vad som serveras. Ringde upp tidningen och meddelade att någon förlängning av årsengagemanget inte var aktuell, om jag inte fick en tydlig rabatt för att försöka hålla ut ett år till. Lite mummel och kollande på personuppgifter. Sedan: OK du får 500 kronors rabatt. Läs gärna Johan Hakelius.

    Säger också Glad Midsommar alla börskämpar!

    Lars

    SvaraRadera