måndag 1 juni 2015

Veckans börsutmaning

Det här inlägget blir en "spin-off" av en läsarkommentar. Närmare bestämt en kommentar från signaturen "Lars".

Ibland kan man ju faktiskt undra över om fascinationen av aktier drivs av intresse för att tjäna pengar eller för intresset av att alltid ha något att göra? Det finns ju alltid ny information när det gäller aktier. Det finns ju alltid nya vrår att krypa i, nya spännande case, nya kurser att kolla upp.

Klarar du och jag och den genomsnittlige aktieintresserade killen/tjejen att  INTE logga in på depån eller kolla upp kursrörelser under tre dagar? Eller har spänningen tagit oss i ett sådant grepp att vi inte kan motstå? Måste vi ha vår dagliga "fix"?

Lars kom med följande utmaning:

"Hur många skulle vara intresserade i att deltaga i följande mentala övning: Vi antar nu att du har gjort några direktinvesteringar i aktier. Övningen går nu ut på att du skall absolut inte titta på börsen eller på någon notering av "ditt bolag" tisdag, onsdag och torsdag. Jag brukar ibland göra detta. Klarar du det?"

Klarar du det under tisdag, onsdag och torsdag denna veckan? Om du vågar anta utmaningen så skriv gärna en kommentar nedan när fredagen kommit kring hur det gått. Om du inte vågar, skriv gärna varför.
20 kommentarer:

 1. Just denna veckan går det inte eftersom jag gör en del ändringar i portföljen, men genomsnittsveckan under ett år kollar jag på portföljen/börskurser mindre än 1 gång i veckan.

  SvaraRadera
 2. Öhm..... jag har uppdateringar om börsen m.m. på klockan.... skulle nog inte klara din utmaning. Fast det har hänt att jag suttit igenom hela möten utan att kolla och mellan 22-08 är ju ingen av mina börser öppna

  Var nyligen på Dramaten och såg pjäsen pengar och insåg att jag mest funderade på vad de aktiemeddelanden som vibrerade på armen kunde vara. På sitt sätt en metafysisk teaterupplevelse:)

  SvaraRadera
 3. Det bästa med detta inlägget är att Lars fått en egen etikett. Tycker det finns ett stort signalvärde i utmaningen, nämligen att kortsiktiga rörelser i portföljen inte är intressant. Helst skulle man väl bara vilja titta till portföljen någon gång i kvartalet, om inget dramatiskt händer i enskilda innehav som föranleder en åtgärd.

  Henning

  SvaraRadera
 4. Ajdå... måste man vara med? Haha!

  Trots att jag för närvarande tycker att börsen är ruskigt tråkig så försöker jag logga in någon gång per dag och titta på mina kurslarm etc.
  Helt meningslöst egentligen då jag får sms/mail när aktierna nått den nivån jag är villig att köpa på.

  Precis som du skriver så finns det alltid nyheter och analyser att läsa och det är ett ganska bra tidsfördriv haha.

  Jag hoppar utmaningen eftersom jag vet att jag kommer plocka upp mobilappen av misstag någon dag ändå haha.

  SvaraRadera
 5. Haha, vilket tajming med inlägget. Satt nyss och kollade igenom twitter-flödet och såg att Irving skrev att han aldrig kollar sina aktiekurser. Tänkte att jag borde sluta att göra detsamma, då det endast är helt slumpmässiga signaler dag till dag. Tänkte detsamma när jag skrev min månadsrapport. Som Henning skrev, man bör bara kolla en gång per kvartal. Däremellan så rycker bara börsen hit eller dit. En dag kan börsen gå upp eller ner med 1-2 %. En vecka med 1-2 %. En månad med 1-2 %. Tycker mest att jag bara ser 1-2 %-iga ökningar eller minskningar på portföljen om man kollar mer sällan än kvartalsvinst. Så ja, man borde följa Lars råd och inte kolla allt för ofta. Max en gång i veckan räcker, oftare än så blir risker bara att utlösa känslor styrda av slumpmässiga beteenden. Så jag antar din utmaning!

  SvaraRadera
 6. Nu i tentaplugg-tider är nog mitt inloggande värre än vanligt. Såg någon dokumentär på svt, alla dåliga vanor skulle gå att bryta med viljestyrka, man skulle dock inte göra det för abrupt. Tre dagar låter bra, kan vara början på något meningsfullt. Jag accepterar utmaningen!

  SvaraRadera
 7. För min del skulle något sådant inte vara några problem. Eftersom dom flesta av mina bolag just nu går urdåligt (=backar eller står stilla) så är det helt enkelt inte lika kul längre att titta flera gånger varje dag på ens portfölj.
  När det var som hetast i februari-mars kunde jag titta 5-10 gånger per dag.

  SvaraRadera
 8. Fail. Redan. Det här var svårt. Börjar om.

  SvaraRadera
 9. Inga problem.
  Om man som jag är långsiktig i sina aktieinvesteringar så behövs inte ny info hela tiden.

  Jag är kanske lite extrem som bara gör portföljavstämning var 6:e månad. Under mellantid har jag ingen koll på totalt värde.
  Jag kollar normalt några kurser i morgontidningen, men förra veckan var jag på "golftour i Västergötland" och hade varken mobil eller dator med.

  Ganska härligt att vara både urkopplad och avkopplad :-)

  Besser

  SvaraRadera
 10. Jag loggar in på tok för ofta under arbetstid. Vet inte varför egentligen. Jo, en del anledningar finns det förstås. Följa upp bevakningslistor; se hur värdet utvecklats (meningslöst); se vilka utdelningar som kommit in; tristess och för mycket tid över... Tycker i och för sig det kan vara roligt/lärorikt att titta på gamla transaktioner.

  Skulle nog inte ha några problem att låta bli. Under långa perioder, exempelvis sommar- och julsemestrar, är jag inte inne alls. Inte heller när det är intensivt på arbetet.

  Saknar en smart telefon; är alltså inte heller speciellt uppkopplad i normala fall. Även om jag hade en skulle ni nästan aldrig se mig surfa med den, ens under perioder av dödtid (buss- och tågresor; i köer etc). Brukar ha mig något, eh, "riktigt" att läsa i stället... Precis som Besser tycker jag det är befriande!

  Utmaningen... Eh... Jag vet att jag skulle klara det, men jag passar... ;-)

  Carolus

  SvaraRadera
 11. Försöker kolla varje fredag, så det passar bra...

  SvaraRadera
 12. Jag brukar logga in någon gång per dag (eller nästan dagligen iaf) i vanliga fall samt kika/lyssna på en del nyheter av ekonomisk karaktär. Har avhållit mig från allt sådant nu i alla fall en och en halv dag. Får se om jag klarar av det i en och en halv dag till... Vi får se hur detta slutar.

  SvaraRadera
 13. Jag klara mig tills nu. 2,5 dagar =(

  SvaraRadera
 14. Sådär! Nu är det fredag och kunde inte hålla mig till att kolla förrän ett tag efter börsöppningen. Jag tycker att det har varit mycket lärorikt. Var perioder tidigare då jag inte hann kolla, men nu när jag inte "fick" kolla så var det lite svårare. Tyckte det var riktigt befriande att inte kolla på nästan en hel vecka. Kanske något jag ska börja med nu, gillar idéen och det blir lättare än att bli lurad av slumpen som dagsutvecklingen många gånger är. Det sköna var att få bort det ur hjärnan, fick tid och koncentration över till att göra annat istället.

  SvaraRadera
 15. Här är en som har lyckats! Först idag loggade jag in. Att titta på kurserna på kontot varje dag har vissa likheter med att köra bil och titta på vägen precis framför motorhuven. Nyligen har man förresten kunnat läsa att flitigt mejlläsande ökar dopaminet; samma gäller säkert börskurser på kontot och en massa annat på internet. Vi är nog alla dopaminberoende. Så att vänja sig av ger nog verkligen abstinensbesvär.

  Avkastningen och investeringarna blir inte bättre p g a detta frekventa inloggande, i alla fall inte för mig. Ärligt talat skulle jag vilja växla spår rätt rejält. Det är inte fråga om bara Avanza, det är mycket på internet som tar tid men där den långsiktiga behållningen är tveksam. – och ändå gallrar jag hårt Det finns så mycket annat att göra med livet som i längden är mer tillfredsställande. Tröskeln för att surfa är lägre än för annat som är mer produktivt, kreativt eller vad som gäller för en själv, och man väljer det för stunden mest lockande. Men när man en gång i tiden sammanfattar sitt liv, kommer man då att med glädje tänka tillbaka på sin frekventa bevakning av börskurser med glädje? Skulle inte tro det.

  //V-a

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väl uttryckt!

   Carolus

   Radera
  2. Jag kan bara instämma//Stavros

   Radera
 16. Det var ett mycket lärorikt experiment och jag hade (vilket förvånade mig en del) inga större problem att låta bli att titta på de enskilda kurserna. Däremot lyckades jag inte undvika att titta på ”indexpilen” vilket jag hade förutsatt mig att inte göra.

  I övrig kan jag konstatera att jag hade en del andra dysfunktionella beteenden som blev tydligare för mig. Jag tenderar tex att vara tämligen ostrukturerad i min ”omvärldsbevakning” och att undvika vissa källor som jag upplever som ”irriterande”, oavsett kvalitet på innehållet. Vidare så kan jag bara hålla med den anonyma skribenten ovan om att internet på det hela taget tar för mycket tid i anspråk, även det är något jag behöver förhålla mig till. Jag behöver även agera utifrån insikten att det är helt meningslöst och fullständigt hopplöst att för mig som individ att ens försöka bevaka ”allt”, och att det finns så många andra som har resurser och kunskapen att göra det bättre än jag själv. Hur jag agerar för att få ordning på informationsflödet återstår att se, men det är definitivt något jag behöver tänka igenom.

  Jag avslutade experimentet med ett annat litet ”tankeexperiment” där jag utgick från ett av mina egna innehav, ”The Coca-Cola Company”. Frågan jag ställde mig var vem/vilka utanför bolaget är bäst lämpade att analysera verksamheten? Svaret var föga förvånande att det inte var jag, men det visste jag iofs redan innan. Jag tänker fortsättningsvis försöka ta med mig den frågan varje gång jag läser en analys/genomgång av ett bolag, vad är det som gör att just denna källa är bäst lämpad att analysera bolaget och förse mig med beslutsunderlag för mina investeringar? Stavros (Jag vet att jag ibland har svårt att hålla mig till ämnet)

  SvaraRadera
 17. Jag deltog också i utmaningen och det gick bra :)

  Var lite tveksam i början då jag ALLTID kollar kurserna dagligen. Det blir nästan lite som en impuls. Samtidigt tänker jag ofta att vad spelar det för roll? Jag tar ändå aldrig ett beslut baserat på vad som händer med en aktie under en enskild dag.

  Generellt tror jag att ju mindre man kollar börsen desto bättre, om man vill vara långsiktig.

  Så det var absolut ett nyttigt prov! I fredags var jag tillbaka och kollade flera gånger ;)

  Men! Funderar på att endast kolla depån och kurserna en gång efter stängning istället. Tror det vore sunt för min egen del och samtidigt skulle det inte förändra några beslut jag tar.

  SvaraRadera
 18. Kul och intressant att läsa igenom allas reflektioner ovan!

  Själv så lyckades jag också med utmaningen. Det var främst första dagen som innehöll lite mer "spänning". Jag försökte då tänka mig för extra mycket för så jag inte slentrianmässigt "råkade" kika på kurser eller så när vardagen passerade. Såg t.o.m. till att inte exponeras för ekonominyheter på tv eller radio den dagen. Dag två och tre flöt på och de passerade utan några större problem. Under fredagen loggade jag in på depåerna bara för att jag "fick", men sedan har helgen gått utan någon närmre tanke på depåerna.

  Det jag märkt av (liksom andra) är att en hel del saker som man gör är icke-produktivt. Det är inte särskilt produktivt att ägna x antal minuter dagligen till att kolla igenom alla kurser. Hade samma tid lagts ihop och sparats till ett fyspass i veckan eller till att läsa en god bok så är det bättre investerad tid än att "slösurfa" på depåer.

  Det här var ett intressant experiment och jag lär vilja prova det hela igen.

  Kul att ni vi ville delta!

  SvaraRadera