tisdag 9 juni 2015

Höstraps

Äntligen verkar sommaren ha gjort sitt intåg på riktigt! I alla fall i min del av landet. Nu står det mesta i full blom och prakt. Inte minst höstrapsen.

Några veckor till sedan är det dags för den att skördas. Höstrapsen sås ofta i augusti. Sedan får den mogna till under vintern. Höstrapsen är ganska oansenliga, ointressanta plantor under denna tid. På våren börjar det sakteligen ta fart och nu på försommaren händer det verkligen grejer.

När fälten är gyllengula och tiden för skörd närmar sig då drar rapsfälten verkligen ögat till sig. Från ointressant till högintressant. Då är det snart dags att skrida till verket.

Höstrapsen fungerar på sätt och vis på ungefär samma sätt som börsen och aktievärderingar. Även börsen har ju ofta sina årliga svängningar. Ointressanta värderingar under vinter och vår. Mer intressanta tillfällen under sommar och början av hösten.

Inte minst detta vinterhalvåret så har det ju varit tämligen ointressant att betrakta börsen och dess bolag. Det är ju först nu. Nu då rapsfälten är gyllengula. Nu då sommaren börjat komma. Nu då det snart är dags att skrida till arbete på rapsfälten, som bolagsvärderingar börjat röra sig på sådant sätt så att de kan kanske bli intressant att skrida till arbete även på den fronten.

För egen del så har det mesta gått till räntespar hittills under året istället för "depåspar". Börsen har ju inte erbjudit mycket "arbete". Nu ser det dock ut som om arbete måhända vankas i sinom tid. Höstrapsen börjar bli mogen. Bolagsvärderingar har börjat röra sig nedåt.

Vilka bolag har du under bevakning?27 kommentarer:

 1. Hennes & Mauritz B
  Alfa Laval
  Lundbergföretagen
  Atlas Copco
  Axfood
  Beijer Alma
  Industrivärden C
  Handelsbanken B
  Swedbank
  Investor A
  Coca cola
  McDonald's
  Hufudstaden
  Wal-Mart
  A.P. Möller-Maersk A
  Castellum
  Sampo A
  AIG
  Johnson & Johnson

  Tja, du frågade ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid bra att ha en lista redo.

   Radera
 2. Just nu:

  Sampo
  Wal-Mart
  Apple
  Swedbank
  Castellum

  SvaraRadera
 3. Själv köpte jag XACT OMXSB Utdelande idag. Handlas utan rätt till utdelning den 10 juni. Äger XACT innan ger 15 kr med likviddag den 17 juni för oss aktieägare. En mycket intressant placering för en indexerare som vill ha utdelning.

  Bloggaren Petrusko har skrivit om XACT. Den som är intresserad kan ju kolla upp
  placeringen där.

  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte fortsätta köpa avanza zero och sälja av den utdelning du önskar?

   Vänliga hälsningar

   Radera
  2. @Anonym

   När jag läser många av dessa ekonomibloggar när de flesta en dröm att de skall få göra detta att gå runt och slicka på en glass en varm sommardag. Detta att leva på utdelningar som "trillar in" som det brukar heta. Oftast är det underliggande värdepappret som producerar utdelningen betydligt mer volatil än utdelningen. Jag arbetar mycket med min investeringsdisciplin väl medveten om att det största hotet min portfölj är jag själv. Här kan jag koncentrera mig på utdelningen.

   För den som önskar utdelningar tycker jag detta är en mycket bra placering.

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
  3. Tack för länktipset!

   Radera
  4. Djingis säger:

   Intressant det här att många verkar gilla en utdelande ETF framför en icke utdelande. Jag kan förstå argumentet 'show me the money' när det handlar om t.ex. en enskild aktie men för en indexprodukt så bör förhållandet mellan investerad volym, transaktionsavgifter och förvaltningsavgifter vara mer intressant?

   Radera
 4. När jag tittade runt på några ekonomibloggar nu på morgonen så råder det nästan en pastoral stämning. Bloggaren Per Penning är i trollskogen. Spartacus befinner sig i ett rapsfält. Det råder sommarfrid.

  Själv beskrev jag det som En väntan på Godot.

  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tänk vad lite sol och värme samt några fåtal procents kursfall kan göra för att få upp humöret. :)

   Radera
 5. Vilka bolag har spartacusinvest under bevakning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blandad kompott. Walmart och Fortum är några som jag tycker ser ok ut nu, men hoppas även på att bolag så som Beijer Alma och Berkshire skulle handlas lite billigare. Sedan sätter jag ju bolag så som H&M, Alfa Laval m.fl. högt också men det ska nog till lite mer än en eventuell liten korrektion för att få ned dem tillräckligt.

   Radera
 6. Just nu väntar jag på ett lämpligt att få fylla på med Lundbergs, HM, Kinnevik och Wallenstam.

  Köper i övrigt med viss regelbundenhet i huvudsak i 2 svenska indexfonder, en norsk och dansk dito samt europeiska och globala sådana./ /Stavros

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill du nämna vilka specifika indexfonder det är? De med lägst förvaltningsavgift?

   Radera
  2. Grunden utgörs av Avanza Zero och Nordnets superfond Sverige, sedan har jag Nordnets superfonder Norge och Danmark, SEB gratis Euroland, och några globala indexfonder där jag har valt utifrån avgift och bredast möjliga underliggande innehav, samt en strategi att fördela mellan olika fondbolag/banker och geografiska aspekter. Fördelningen görs bland annat utifrån tanken att sprida riskerna men att samtidigt hålla ner avgifterna. Vill egentligen även helt undvika syntetisk replikering men det insåg jag blir för komplext.//Stavros

   Radera
  3. Stavros, borde inte spiltan investmentbolagsfond vara en bättre komplettering till Avanza Zero istället för en snarlik indexfond som nordnet superfond sverige?

   Du kanske föredrar direktägande av enskilda investmentbolag?

   Radera
  4. Stavros, en följdfråga. Dina enskilda aktieinnehav är de tänkta för långsiktigt sparande eller mer en kort handel? Likanande Lars strategi som säljer om innehaven går ner mer än 7%?

   Radera
  5. Zero och superfonden följer lite olika index och fyller lite olika funktion för mig. Jag har själv inget emot investmentbolagsfonden och det är förmodligen en bra produkt, men den passar inte för mig som situationen ser ut just nu.

   Jag har egentligen ingen särskild säljstrategi utan säljer(och ändrar i innehaven) när jag tex bedömer att det finns obalanser, osunda värderingar etc. Lars har en sälj strategi som säkert fungerar bra för honom, och jag har en annan strategi som fungerar för min livssituation/mina innehav.

   Jag vill understryka att jag mest ser aktier som en kapitalintensiv hobby på samma sätt som andra seglar eller reser. Jag är inte proffs, jag har inte den tid eller de resurser som proffs har. Jag skulle därför aldrig köpa enskilda aktier i en sådan omfattning att en förlust på 100% av innehaven skulle riskera påverka min familjs ekonomiska situation nämnvärt. //Stavros

   Radera
  6. Jag gillar det där med att du ser aktier som en kapitalintensiv hobby :)
   Det ska jag ta med mig...
   Vid vilken nivå på portföljen börjar hobbyverksamheten övergå till allvar?

   Radera
  7. @Halle Alla har olika förutsättningar och måste göra en egen bedömning när allvaret börjar, men jag anser att det börjar när en 100% förlust på kort eller lång sikt, påverkar familjens situation på ett negativt sätt.

   Skulle den göra det, skulle jag ifrågasätta min "hobby" på samma sätt som jag skulle göra om tex min alkoholkonsumtion skulle börja påverka familjen.//Stavros

   Radera
 7. Jag tror det blir missväxt.

  SvaraRadera
 8. Easyfill är nog det enda bolaget jag kan tänka mig köpa i detta läge, de flesta bolag är grymt övervärderade och måste prestera otroligt bra för att deras värde ska räkna hem sig.
  Men Easyfill däremot är ett bortglömt företag som har otroliga triggers framöver. Och ska man lita på ledningen så säger dem att 2016 tjänar dem 100miljoner och gör vinst på 25miljoner.

  Slår det igenom och man ska räkna P/E 10 på Easyfill nästa år så har vi en kurs på 10kr. Det är inte illa pinkat. Men sedan åren framöver så räknar dem med att tjäna löjligt höga summor och jag tror faktiskt det är möjligt.

  Kolla gärna in bolaget (och bry dig inte om hur VD'n skriver, det viktiga är hur driven han är och att han inversterat massvis med pengar i bolaget och tror verkligen på det) och skriv din åsikt!

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. Min investeringsstrategi, om man nu kan kalla den det, är mycket lik Stavros. Tror också att det ligger mycket i det Lars säger, det största hotet mot portföljen är sig själv. Självinsikt är något det råder stor brist på i rådande läge där det mesta går upp.

  Henning

  SvaraRadera
 10. Hoppas vi får se en långsiktig nedgång, det skulle passa mig perfekt. Känns inte bra att när livets alla stjärnor på himlen står rätt och man ganska nyligen börjat spara i aktier/fonder långsiktigt. Känns ju sådär att ha börjat på toppen, desto större fall desto högre avkastning. Lägre inköpspriser lägre risk, vilket i sig resulterar i low risk = high reward.

  Ska väga om mina aktier, så att alla får ung lika % viktning i min portfölj, ala OMXS50EW fast ett eget litet index "OMXS20EW, dvs ytterligare 5 bolag ska in i denna portfölj.

  Köper dessa månadsvis för en viss %-ell summa av min nettolön och kommer så fortsättningsvis göra:
  Atlas copco
  Alfa laval
  Beijer Alma
  Betsson
  Castellum
  Duni
  Handelsbanken
  HM
  Intrium justitia
  Investor
  Kinnevik
  Latour
  Novo nordisk (skall flyttas till KF)
  SKF
  Telia

  Fonder (fördelade ung som världssnittet, räntorna är 10% av hela min portfölj. Korta räntefonden en buffert för framtida kort krut, tyvärr ingen större summa då jag ganska nyligen börjat så kommer nedgången har jag inget extra utöver nettolönen att investera):

  AMF räntefond lång
  Länsförsäkringar europa index
  Länsförsäkringar global index
  Länsförsäkringar tillväxtmarknad
  Spiltan räntefond sverige
  SPP Aktiefond japan
  SPP obligationsfond
  Swedbank robur indexfond asien
  Swedbank robur indexfond USA

  Vill även skapa en ny portfölj, KF, med utländska utdelningsaktier, främst USA. Men det går bli ett annat projekt en annan tid. Svårt att köpa allt man vill köpa varje månad..Just nu en 7-8 bolag på bevakning för min KF, kända utdelningsaristokrater :)

  SvaraRadera