lördag 8 november 2014

Berkshire Hathaway Q3 2014

Berkshire Hathaway kom igår kväll med sin Q3-rapport. För en del (mig inkluderat) så är det ett trevligt fredagsmys att sitta uppe och läsa den. Lite som att vänta på jultomten som barn, men Berkshires rapporter kommer ju fyra gånger per år så fyra gånger så kul!? Eller, ja, kanske inte...

Till rapporten kommer man här: Berkshire Hathaway Q3 2014

Omsättningen för bolagen som ägs av Berkshire har ökat. Jämför man de tre gångna kvartalen under 2014 med de under 2013 så har den ökat med 8%. Det tuffar m.a.o. på i godkänd takt.

Tittar man lite mer i detalj på investeringsverksamheten så sticker något dock ut just detta kvartalet. En förlust. Det är innehavet i brittiska Tesco som spökar. Ett innehav som Buffett för ett tag sedan gick ut med och sa var ett misstag att köpa på sig och efteråt också avyttrat en del.

Här kan jag tycka ligger en av Buffetts många styrkor som person. Han är ganska osentimental och prestigelös både i uppgång och nedgång. Anser han att han har gjort ett fel så har han inga problem med att säga det och börja korrigera. Går det bra så öser han gärna beröm över sina medarbetare, bolagens anställda och ledning.

Ser man till hela gångna perioden (Jan-Sep) i jämförelse med förra året så blir det dock inte så farligt. Berkshire lyckas än med sina investeringar; +3,1 miljarder usd att jämföra med 2013 års +2,7 miljarder usd (investment gains/losses).

Kassakistorna är ännu mer välfyllda nu än i somras. Jag tyckte att 55 miljarder usd var ganska mycket att ha undanstoppat för regninga dagar, men bevisligen har man inte hittat något riktigt bra att köpa än eftersom kassakistorna nu är fyllda med 62 miljarder usd (25, 33 usd/B-aktie för den som vill ha det omräknat).

Jag tycker att jag kan hålla hyfsat i pengar tills jag hittar något intressant, men troligen så ligger jag långt, låångt, låååååångt ifrån Buffets kapitaldisciplin. Jag framstår säkerligen som den värsta shop-aholicen i jämförelse fastän jag försöker att inte vara det.

En annan siffra som är intressant är book-value, eftersom jag baserar mitt bevakningspris på det. Omräknat i B-aktier ligger Berkshires book-value på 96,4 usd.

Berkshires aktiekurs har (tyvärr för en nettoköpare) gått hyfsat starkt i år. Berkshire var, pg.a. värderingen, roligare att köpa förra året och i början på året (och naturligtvis tidigare under Finanskrisåren).

Jag är jättenöjd med att vara aktieägare i Berkshire Hathaway och ska jag försöka vara lika ärlig som Buffet så hade jag lika gärna kunnat köpa Berkshire-aktier i början av året för mina besparingar och låtit all annan "aktie-aktivitet" vara. Det har genererat en bättre avkastning (från årsskiftet till dags datum) än vad portföljen med allehanda bolag presterat.


2 kommentarer:

  1. Stark rapport som vanligt. Ibland funderar jag starkt på att ge upp min stockpicking och endast spara i Avanza zero, globalfond, och Berkshire. Tror jag och de flesta skulle lyckas ganska väl med det upplägget.

    SvaraRadera
  2. Hej. Förlåt, känns som jag tjatar, har frågat dig tidigare ang. BH bookvalue, men skulle du vilja visa mig hur du räknar ut det?
    Tacksam på förhand.
    /Tomas

    SvaraRadera