lördag 1 november 2014

Kongsberg och omnämnandet av två andra nyinköpta bolag

Kongsberg Q3 2014 rapport var helt ok. Den civila sidan verkar gå bättre och bättre. Kongsberg Maritime nådde en försäljning för Jan-Sep 7,2 miljarder nok (6,1), uppvisade bättre marginaler och högre orderingång

Offshore-segmentet utgör största andelen av Kongsberg Maritime.


Man verkar stå sig väl i konkurrensen trots att man uttrycker att offshore-segmentet har lite tuffare marknadsförutsättningar just nu. Offshore segmentet har fått ungefär samma ordrar bokade som förra året, medan de två andra segmenten gått starkt framåt. För Q3 så bokades totalt nya ordar till ett värde av 2 miljarder (1,8).

Kongsberg Defence Systems skiljer sig inte mycket för Jan-Sep från förra året när det gäller försäljning och resultat. Den stora skillnaden är den oerhört mycket större orderingången som jag behandlat i ett tidigare inlägg. Till stor del relaterad till Omans beställning av luftvärnsmissilsystemet NASAAMS: Kongsberg, som bokades detta året.

Man ser också stor potential i F-35 programmet då delar dit sägs kunna generera en försäljning på ca 10-15 miljarder de nästkommande åren till de ca 3000 flygplan som ska levererar världen över. Därtill ser man potential till försäljning av sina JSM missiler till F-35:orna. I alla fall till Norge och eventuellt Australien.

Kongsberg Protech Systems har för perioden Jan-Sep sett en minskad försäljning. Amerikanska armen har ju varit storbeställare förr av fjärrstyrda vapensystem men där verkar nu efterfrågan mattats av lite.

Kongsberg Oil & Gas Technologies är Kongsbergs minsta affärsdivision men där ser det stabilt ut.

Vinsten för Jan-Sep landade på 7,02 nok/aktie (7,10) vilket ger en rullande 12 månaders vinst på 10,16 nok/aktie.

Kurs just nu är 137 nok vilket ger en värdering om PE TTM 13,5.


Andra, delvis liknande, bolag som jag varit intresserad av på senare tid är United Technologies Corp och Alliant Techsystems.

United Technologies är ju ett konglomerat som jag passade på att köpa en liten post i vid den senaste marknadskorrektionen då priset blev lite mer attraktivt. Liksom Kongsberg har man både en militär som civil exponering i sina affärer.

Alliant Techsystems blev inköpt här om dagen också. Jag ska inte skriva så mycket om det nu utan lämnar det som en övning till intresserade läsare vad det är som gjorde mig så intresserad av det bolaget så att jag köpte en liten post

3 kommentarer:

 1. Har Alliant delats upp ännu?

  Men bolaget verkar onekligen sympatiskt och relativt billigt. Ser fram emot en.djupare analys.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej inte än och ett samgående med Orbit är på gång också. Det var lite rubriker kring raketexplosionen i veckan (med medföljande kursras) och om det skulle påverka men jag tror inte det stör planerna. Oavsett så tycker jag Alliant duger på egna meriter.

   Radera
  2. Orbital ska det naturligtvis vara, Orbital Sciences (Ticker ORB). Såg att det fanns ett bolag som hette Orbit också så det inte blir onödiga missförstånd...

   Radera