lördag 8 november 2014

Spin-offs

Spin-off i bolagssammanhang är ju när ett bolag knoppar av en del av sin verksamhet.Det intressanta är att ett flertal studier påvisat att spin-off, men även deras "moderbolag" överpresterar ofta marknaden i övrigt. En av de jag dragit inspiration ifrån i dessa sammanhang är Joel Greenblatt som i sin bok You can be a stock market genius diskuterar spin-off investeringar.

Även andra välkända förvaltare som Daniel Loeb och Christer Gardell är ju också gärna intresserade av spin-off lösningar för att "skapa aktieägarvärde".

Anledningarna till en spin-off kan vara många, men i grunden handlar det om att se om det är en bra eller dålig anledning?

Till de dåliga hör då bolag egentligen vill knoppa av ett bolag bara för att bli av med just den verksamheten eller obekväma tillgångar och/eller lån. Man kanske tror det blir svårt att sälja det och väljer då istället in avknoppning för att stärka huvudverksamheten. Så här skriver man naturligtvis inte utan man har massa andra svepskäl. Viktigt i sammanhanget är att kolla på hur verksamheterna går redan innan, hur skuldsättningen ser ut och hur ledningspersoner agerar i splitten (var har de sitt intresse kvar?).

Till de bra hör då ledningen gör en split-off för att man anser att det gynnar allas verksamhet och intressen, bolagens affärer, ägarnas o.s.v. Det är alltså motsatsen till det klassiska imperiebyggandet som ledningar kan hålla på med via dyra förvärv. Man skalar istället ned verksamheten, gör det smalare men vassare.

Det är den här typen av spin-off man vill vara med på. I alla fall om man har intresse i båda bolagen efter avknoppningen (i fallet dåliga spin-off kan det naturligtvis vara lönande att vara kvar i bolaget som blir av med den dåliga delen).

Varför överavkastar man ofta då? Det brukar förklarar av olika anledningar. men två av dem är att:

Dels kan det vara lättare att visa "värden" i mer renodlade verksamheter. Investerare kan lättare bedöma mer renodlade bolag vilket kan leda till en uppvärdering via multipelexpansion. Detta sker kanske inte direkt men säg inom 2-3 år.

Dels blir det en nystart för båda bolagen. Det blir lättare att genomföra omorganisationer, effektiviseringar et.c. Dessa kanske heller inte märks under första året då allt ska ändras, men ger kanske effekt efter ca 2-3 år.

Hur ska man då agera när man ska välja att investera i en spin-off eller ej? Jag har ingen tidigare erfarenhet av det själv. Kanske är intresset för spin-offs enbart en funktion av att det blivit svårare att hitta köpvärda kandidater enligt min vanliga modell, men jag tycker ändå det är värt att prova i liten skala.

Det gäller egentligen att identifiera anledningen till spin-offen - Bedöms den vara för att vässa verksamheterna eller för att bli av med någonting osäljbart?

Egentligen kanske ett ja eller nej på det bör räcka, men jag tänker mig ytterligare ett kriterium - I fall köp görs i bolaget innan spin-offen, är bolaget värt att äga på dess egna meriter (med hänsyn till verksamhet, pris et.c.)?

Sedan menar vissa på att spin-offer överavkastar främst i stigande konjunkturer/marknader.Inte fallande. Kanske är det så att spin-offer i lågkonjunkturer görs främst av "dåliga" orsaker d.v.s. man vill bli av med dåliga tillgångar. Hur som helst så tänker jag mig också att denna makrofaktor får finnas med. Var försiktig med spin-offer som sker när konjunktursentimentet är negativt.

Här finner vi nu bakgrunden till mitt intresse i Alliant *Techsystems. Ett bolag som egentligen inte skulle hamna jättehögt upp i min rankinglista som baseras på olika kvaliteer, men som kvalar in på basis av ovanstående.

Jag känner även till några fler spin-offer som är i vardande och som kanske hinns med att kika närmre på, men har någon fler tips på kommande spin-off situationer så tar jag gärna emot dem.


* Namnet innehåller ordet "tech" vilket tillsammans med orden "bio" och "exploration" brukar vara varningstecken. Så det kan jag rätteligen få pisk för...8 kommentarer:

 1. Just idag är en "spin-off" aktuell,
  Kolla hur det gick när Altor gjorde en IPO i mars 2014 med OW Bunker.

  Det var inte en "normal" spin-off men något kan man kanske lära sig ändå?
  (Min gamla käpphäst att inte lita på finansanalys och snygga prospekt. Fina siffror säger inte alltid hela sanningen.)

  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. När riskkapitalister gör exit genom att sätta bolag på börsen brukar det vara bra att hålla sig borta från det. :)

   Radera
 2. Kanske finns Biotech exploration... :)

  SvaraRadera