lördag 8 februari 2014

Nolato

Nolato går från klarhet till klarhet och bokslutsrapporten för 2013 var inget undantag.

Omsättningen ökade med 7% till 4,5 miljarder kr. Rörelsemarginalerna steg till 9,4% (7,8) vilket naturligtvis resulterade i högre rörelseresultat.

Redovisad vinst per aktie landade på 11,94 kr/aktie (7,68).

Balansräkningen är fortsatt stark. Kassan motsvarar ca 12 kr/aktie och styrelsen föreslog både en ökning av den ordinarie utdelningen liksom extra utdelning. Totalt 8 kr/aktie (6).

Nolato har tre affärsområden( Medical, Telecom, Industrial) och de bidrar i nuläget med ungefär lika mycket var till resultatet.




De största tillverkningsenheterna ligger i Kina och arbetsstyrkan där har ökat markant på senare år. Det är främst tillverkningsenheter inom telekom. Det är en snabbföränderlig bransch och därför tjänar man ofta bättre att göra en hel del arbete manuellt. Automatiseringar med robotar passar bättre till produkter med längre livscykel i tillverkningen.

Telekom segmentet gör i princip allt man kan se på en mobiltelefon. Inte bara plast utan även aluminium, metall och glasdetaljer.

Medical segmentet gör bl.a. läkemedelsförpackningar så som burkar och liknande.

Industrial segmentet gör detaljer till industrin. Det kan handla om detaljer till motorsågar, kylskåp, bilar m.m.

Plaster är den stora gemensamma nämnaren. Är man då inte beroende av oljepriset? Nej inte i så hög grad som man kan förledas tro. Inom t.ex. Telekom segmentet utgör kostnaden för plastråvaran ca 5% av försäljningspriset. Inom Industri segmentet kan det dock utgöra upp mot 30%. Kontrakten är dock inte för sällan skrivna så att prisvariationer kan föras vidare, både upp och ned.

Tuffast marknadssituation verkar annars råda inom Telekom. Det gäller att kunna erbjuda spetsteknologi till konkurrentkraftiga priser. Telekom är också det segment som uppvisar lägst marginaler. Samtidigt som det är det segment där försäljningen ökat mest under året. Det går nog dock inte tillskriva Nolatos försäljningstillväxt på kult-bolaget Apples framgångar. Apple har så vitt jag vet valt direkt samarbete med enbart Foxconn för alla iPhone produkter. Dock ska det finna någon enstaka liten komponent i iPhone telefonerna som är gjorda av Nolato då  Nolato levererar dessa till Foxconn.

Ledningen själva räknar med att Nolato ska kunna hålla en rörelsemarginal på 8% över en konjunkturcykel. I nuläget ligger man bättre till och av allt att döma så är det ingen lågkonjunktur nu för Nolato, tvärt om.

Så summerar vi det hela så har vi här ett bolag som växer och frodas för fullt. Är man defensiv så ska man dock ta en lågkonjunktur i beaktning. Om nu en konjunkturförsämring står för dörren och orderingångarna minskar? Rörelsemarginalerna sjunker nedåt 4-5%. Då lär tongångarna kring bolaget bli annorlunda. Säkrast då att istället räkna med att 2013 är ett "nytt normalläge", tänka att de där 8%:en som ledningen räknar med ändå är det "normala" över tid.

Ett sådant scenario pekar mer mot att Nolatos intjäningsförmåga över en konjunkturcykel är ca 9 kr/aktie eller strax där över.

Kursen just nu är ca 155 kr vilket motsvarar PE TTM 13 och en direktavkastning på 5,2%. Det låter inte dyrt för ett bolag som växt snabbt, men om jag istället utgår från mitt antagande om 9 kr och låt oss säga 7 kr i utdelning så handlas Nolato på strax över 17 gånger förväntad vinst över en konjunkturcykel och med en 4,5%-ig förväntad direktavkastning. Inte oöverstigligt dyrt för ett växande bolag av hög kvalitet, men "säkerhetsmarginalen" är  mindre.

Vad är dina tankar kring Nolato?

7 kommentarer:

  1. Jag gillar Nolato men värderingen ger inte den säkerhetsmarginal som bolaget hade när du köpte det. Däremot är bolaget inte dyrt heller.

    SvaraRadera
  2. Det låter som en värdering där jag varken skulle sälja eller fylla på mitt innehav :) Har du identifierat några speciella konkurrensfördelar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej. Det var den punkten som bolaget inte klarade när det ställdes mot mina ratingkriterier. Har inte identifierat några än, men det verkar ju gå bra ändå fast man verkar i underleverantörsbranschen som av tradition sägs vara oerhörd tuff. :)

      Radera
  3. Hej Spartacus har du publicerat din portfölj här på bloggen? Vore intressant att se vilka aktier du äger och uppdelningen. Mvh D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Senaste sammanställningen inkluderades i detta inlägg: http://spartacusinvest.blogspot.se/2013/11/salt.html

      Radera
  4. Jag gjorde en FA+TA analys den 23 dec, och kom då fram att den var köpvärd upp till 154 kr, efter bokslutet kanske det kan höjas till 160 kr om man tänker äga den 3-5 år.. Men tittar jag tekniskt , så vill jag nog hellre köpa under 145 kr.
    Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det Anders. Ja jag köper också helst under 145 kr.

      Radera